Axfood inte enbart ett defensivt val

 


Idag stiger Axfood rejält på börsen efter en köprek med högre riktkurs (310 kronor). Man kan tänka att ja ja det är väl populärt med en defensiv placering som Axfood nu i dessa oroliga tider men det är inte hela grejen.

Inflationen har tagit fart och inte minst så i matbutiken. Priserna på dagligvaror har redan gått upp och mer är att vänta i spåren av stigande råvarupriser, fraktkostnader, bränslepriser, personalkostnader. För oss konsumenter innebär det en minskad köpkraft när det helt enkelt blir mindre pengar kvar till annat efter att vi handlat mat, tankat bilen, pyntat räkningar osv.

För dagligvaruhandlarna är det annorlunda. De säljer varor som konsumenterna måste ha och prishöjningar leder inte till att vi slutar köpa mjölk, bröd, toapapper osv. Vi fortsätter att köpa de varor vi behöver. Butiker som Costco, Walmart, ICA, Willys har historiskt lätt fört över kostnadsökningar till konsument. De fortsätter göra sin grej. De köper in varor och lägger på sin marginal och säljer dem till oss konsumenter. Inga konstigheter med det.

Samma marginal på ett högre utpris blir till högre omsättning och större vinster i kronor räknat. Det här är grejen nu med Axfood. I takt med ändrade inflationsutsikter kan man förvänta sig att omsättning och vinst blir större än tidigare beräkningar.

Inte enbart poppis för att det är en defensiv placering. 

7 kommentarer:

  1. Hej Petrusko! Riktigt bra blogg du har. Håller med om att Axfood känns som en trygg hamn i mer oroliga tider, särskilt med stigande inflation. En fråga - vet du hur man på enklast sätt får reda på ett bolags utdelningsandel, dvs. hur stor del av vinsten som delas ut? Tycker att det ofta är viktigare än själva direktavkastningen. Allt gott! /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Det mest pålitliga sättet att kolla utdelningsandelen är att kolla i bolagets rapporter eller deras egna websida. Genom att dela utdelningen med vinsten får du fram hur stor utdelningsandelen är.

      Ett kanske smidigare sätt är att göra beräkningen med siffrorna som din mäklare uppger som vinst och utdelning för bolaget. Du har då allt på samma ställe men det är inte värst pålitligt då det ofta är fel/dåligt uppdaterat hos mäklarna.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ok, tack. Jag tror nog att jag får kolla i bolagens årsredovisningar då. Känns mest tillförligt. Trodde att det kanske skulle finnas någon sida som hade motsvarande siffror samlade för börsens alla bolag. /ANders

      Radera
    3. Det finns tjänster man kan betala för som har datan. Börsdata är mycket duktiga på det där och dess användare verkar genuint älska tjänsten.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej P, har du förlikat dig med din lokala Willys-butik nu, he he....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har varit där några gånger och checkat läget men nej den är inte bra och jag handlar vidare på hemköp och ica.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Kluven gällande Axfood, fint bolag men värderingen är ju nu minst sagt saftig sett till den försiktiga tillväxten. 2,5 % direktavkastning är ju inte heller jättelockande. Sålde på 278 och växlade över till VGWD i stället. Som vanligt usel tajming :)

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...