Cibus sänker utdelningen

 


Minns ni i samband med Cibus bokslutsrapport att jag skrev att de formulerat sig krångligt om utdelningen? Nu har de skickat ut kallelse till årsstämma och med den också ett tydligt förslag och redogörelse för utdelningen. Som jag förklarade i samband med bokslutet får vi totalt sett mer utdelning men det smetas ut över fler aktier och det faktum att vi får D-aktier utav Cibus.

Utdelningen sänks till 0,75 euro per aktie jämfört med 0,94 euro året innan.

Via en fondemission får vi D-aktier i Cibus. Var fjärde aktie vi äger ger 1 st Cibus D. Cibus D kommer pynta 0,96 euro per år i utdelning.

Totalt sett skall allt detta mynna ut i en utdelning till oss aktieägare som motsvarar 0,99 euro enligt bokslutsrapporten.

Exempel: Du äger 40 st Cibus och får då totalt 30 euro utdelning samt 10 st Cibus D som i sin tur pyntar 9,6 euro utdelning. Totalt får du på dessa aktier 39,6 euro utdelning. Fördelat på dina ursprungliga 40 st Cibus är det en utdelning om 0,99 euro per aktie.

D-aktierna har ett värde såklart och det kommer sättas av marknaden. Anta att marknaden anser att direktavkastningen på dem skall vara 6,5 procent så blir aktiekursen 14,7 euro eller cirka 153 kronor. 

40 kommentarer:

 1. Kmmmer vi få d-aktier varje år istället för en höjning? Hela grejen känns lite skum.

  kommer du äga båda två?

  SvaraRadera
 2. Jag tror att du misstolkat dagens nyhet.
  Nedan vad utklippt citat från dagens nyhet.

  Matematiken blir (om jag idag har 4 Cibus-aktier):
  4 X 0,75 + 0,99 (den nya D-aktien jag "får" vid nyemissionen för 4 aktier) = 3,99 vilka i sin tur ska fördelas på mitt URSPRUNGLIGA aktieinnehav för att kunna jämföras med nuläge dvs 3,99 / 4 = 0,9975 dvs utdelningen kommer att HÖJAS till 0,99 euro så din rubrik blir helfel...

  Citatet så får var & en göra sin egen tolkning:
  "...Styrelsen föreslår at stämman beslutar om en fondemission innebärande att fyra A-aktier ger rätt till en ny D-aktie.

  Styrelsen föreslår att stämman beslutar om en utdelning på 0,75 euro per befintlig aktie, vilket blir A-aktier efter ändringen av bolagsordningen. Vidare föreslås en utdelning på 0,96 euro per D-aktie. Både A- och D-aktien ska lämna utdelning månadsvis.

  Cibus skrev i bokslutet för 2021 som presenterades den 24 februari att utdelningen föreslås höjas med 5 procent till 0,99 euro per befintlig aktie fördelat på alla aktieslag. Nuvarande aktieägare kommer därmed erhålla motsvarande 0,99 euro utdelning på befintlig aktie fördelat på tolv utdelningstillfällen. I utdelningsförslaget i kallelsen har hänsyn tagits till den föreslagna fondemissionen...."

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Jag läser din kommentar och kommer bara fram till att du upprepar det jag skriver i inlägget. Jag snappar upp att du inte håller med om rubriken. Det blev nog en typo för dig med utdelningen på D-aktien som är 0,96, inte 0,99.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det här var intressanta nyheter. Kan du förklara för en novis i ämnet, hur kommer detta påverka värdet av mitt nuvarande innehav av Cibus-stamaktier? Jag äger i dagsläget 160 st, jag kommer således få 40 st D-aktier. Kommer totala värdet vara ungefär detsamma som dagens kurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Det här kommer kunna passera utan att påverka värderingen på din vanliga Cibus-aktie nämnvärt. Vi får se hur marknaden hanterar det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Till Frihet: kursen kommer att sjunka i motsvarande mån på dina ursprungliga aktier när det hela är klart.

   Radera
 4. Man får väl inte D aktierna utan man får köpa dom? 4st Cibus A ger rätt att köpa 1 Cibus D?

  SvaraRadera
 5. D-aktier är väl generellt en god finansiell lösning för bolagen. Men försvinner inte vitsen när de emmiteras till befintliga ägare?

  Vad tror du om utdelningstillväxten framöver? Det verkar ju inte föreligga något justering av utdelningspolicyn i dagsläget. Men skall vi gissa att den utdelningstillväxt som det talas om där endast kommer att ske på a-aktierna? Att vi således börjar om med 5% i årstakt från 0,75 euro.


  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det där med utdelningstillväxten kan man ju fundera kring och det rimliga är att det nästa år löper vidare ifrån 0,99 euro som man anser är årets utdelning.

   Det är ju också vad utdelningen är i år bara det att det sker via ett lite annorlunda upplägg.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Varför? Vad är vitsen för bolaget, och finns det något positivt för ägarna? Verkar bara krångla till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej jongus,
   Det bygger upp andelen kapital finansierat med aktier vilket ser bra ut i kreditinstitutens ögon. Det blir ytterligare en källa till finansiering för bolaget. Att kunna ge ut fler D-aktier på sikt och köpa mer fastigheter. Utan att belåningsgraden stiger i bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Kommer man kunna köpa aktier i d form via en nyemission? Jag äger inga stam akter men är mycket sugen på endast d aktierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Vi får se om det blir en emission riktad till allmänheten eller om de kommer trycka ut nya aktier via riktad emission till fåtal investerare. I mitten av maj kommer vi som äger få Cibus D-aktier och de kommer noteras då. Vill du ha Cibus D kommer du då kunna köpa mer då. Har för mig avstämningsdagen är 12 maj för att få Cibus D. Datumet står i kallelsen till stämman.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Kommer mina aktier omvandlas till dessa D-aktier eller kommer jag att ha 2 olika aktier?
  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du kommer ha kvar alla dina vanliga Cibus. Utöver dem kommer du även att få Cibus D-aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tack för all info kring Cibus här Petrusko!

  SvaraRadera
 10. Petrusko sänks värdet på vanliga aktier
  När vi får D aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Mja mjo. Man kan argumentera för att det borde göra det men jag tror att det på sikt kan passera utan att Cibus vanliga aktie har tappat värst mycket. Det här är en speciell situation som många inte förstår och vissa inte bryr sig om.

   Det förändrar inte nyckeltalen per aktie för Cibus värst mycket. Nyckeltal som marknaden använder för att värdera Cibus A-aktie.

   Vi får se hur marknaden hanterar det här. Aktien har redan stigit en del och den kan tänkas backa mer inför den här utdelningen för att sedan svalna av lite efter.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Man kan väl inte förvänta sig någon speciell värdeökning på sikt i D aktien så jag kommer nog sälja mina och köpa mer A aktier för pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Uno,
   Nej, D-aktien kommer inte stiga nämnvärt i värde på sikt oavsett hur bra Cibus som bolag presterar. En D-aktie tar inte del i stigande vinster och värde. Ett fullt rimligt val att sälja dem och köpa vanliga Cibus A för pengarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Då missar man alltså utdelning mars och april då vi inte får D-aktien förrän i maj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tina,
   De utdelningar du får de månaderna är gamla beslutade utdelningar. Från år 2020.
   Vid stämman om en månad beslutas om det kommande årets utdelningar och efter stämman börjar de betalas. Man får D-aktien i Maj och inga utdelningar betalas innan det. Utdelningen jag har skrivit om här och som Cibus nämner gäller alltså det kommande året efter stämman.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko,
   Tack för att du röjer upp i den snåriga Cibus världen. Varför göra det enkelt när man kan komplicera saker?

   Läste dock i inbjudan till stämman att glappet som blir för utdelningen i D-aktien då den registrerats skulle lösas med dubbel utdelning i Maj.

   Oavsett vilket tycker jag det är schysst att dom inte försöker hålla in en utdelning utan löser det på detta sätt.

   Ha en fin kväll.

   // Malte

   Radera
 13. vilken stjärna du är! var just inne på avanza och såg på kommande utdelningar att cibus sänkt, fattade ingenting och blev mer förvirrad när jag läste deras text om höjning. Men man kan lita på om man går in här att det är förklarat mer pedagogiskt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sedelpressen,
   Tack för din kommentar. Börsen för helt vanligt folk.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde väl vara det rimliga. Har man 100 A-aktier blir det 25 D-aktier och A-aktien går mer 25%. I maj borde A-aktien kosta 180kr och D-aktien 60 spänn, på ett nuvarande pris på 240kr.
   Det värdelösa är att den årliga uppräkningen av utdelningen kommer att ske från en lägre nivå på A-aktien. Utdelningen på D-aktien kommer inte ändras.

   För min del ser jag inget positivt med kommamde upplägg.

   Radera
  2. Kommer inte D-Aktien få årlig höjning på 5% som A-aktien har som mål? Då duger denna speciella bonus som företaget vill få det låta för oss nuvarande aktieägare :( .. ja i år får vid 0.99euro i utd med A och D aktien. Men nästa År 2023, får man alltså bara 5% höjning på A aktien? Det vore inte bra för nuvarande aktieägare. Men jag hoppas man får årlig utdelnings tillväxt med D aktien också för annars suger den här speciella upplägget för oss långsiktiga aktieägare..

   Radera
  3. Hej Marcel,
   Nej D-aktien kommer aldrig få någon höjning.

   För A-aktien bör du tänka att den årliga höjningen 2023 utgår från 0,99 euro som är årets utdelning bara det att upplägget är lite annorlunda mot ett normalt år.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. 0,99 euro i årets utdelning gäller ju enbart om man behåller sina D aktier man får. Men sen utgår 5% utdelning tillväxt endast på A aktien. Vilket gör om man inte köper fler D aktier man får så blir höjningen mindre än 5% nästa år då totala utdelningen utgår bara från A aktien. Får att behålla 0,99 euro och årlig utdelningstillväxt förutsätter väll då att man köper fler D aktier i en 4/1 skalning vidare framåt. Så man alltid har 4st A mot antalet D aktier. Spännande vi får se hur marknaden värdesätter aktierna.

   Radera
 15. Vilken månad börjar månadsutdelning
  På cibus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte,
   Cibus pyntar sedan tidigare månadsutdelning på sin vanliga aktie. Så alla månader är det månadsutdelning där. Den nya lägre utdelningen börjar i april.

   D-aktien får vi i maj och den pyntar månadsutdelning den också.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko
  Jag blande ihop cibus med sbb.
  Är ju sbb som ska börja med mån utdelning.
  Cibus har ju redan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Ah jag förstår. Lätt hänt, man läser ju och följer en hel del bolag. Det där med månadsutdelning är ganska kul tycker jag. Absolut ingen avgörande faktor vid investering men en kul grej.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. För mig som är novis på aktier. Är det bättre att köpa A-aktien före eller efter denna emission och varför? Ber om ursäkt om jag är lite trög på att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är svårt att förutspå men jag tror att marknaden inte kommer prisa den här händelsen till perfektion. Om man utgår ifrån att nuvarande aktiekurs är "rätt" värdering av Cibus tror jag att det blir så att det efter man fått Cibus D visar sig att 1+1 blev lite mer än 2. Det är en ren gissning från min sida och framtiden får utvisa hur det blir.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko
   Jag har en hel del i aktien, försökt att sammanfatta, men endast kommit fram till att nuvärande intressenter får tilldelat D-aktier motsvarande 1/4 av nunuvarande innehav?
   Kommer värdet att delas upp på bägge?
   Ger bägge utdelningar isfall vad har sagt?

   Radera
  3. Tjena, sorry för sent svar jag har varit offline några dagar. Cibus drog tillbaka det konstiga förslaget med D-aktier och vi kommer inte få några sådana. Utdelningen blir i cash som vanligt och kommer på ett år summera till 0,99 euro. Jag har skrivit ett inlägg om detta. Länk nedan.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/04/cibus-aterkallar-sitt-konstiga.html

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Älskar Cibus men... Sitter fortfarande och väntar år ut och år in på att hitta en lösning att kunna handla ETF:er på amerikanska marknaden igen. Finns ingen motsvarighet i hela Europa när det gäller utdelningar. Vi måste ut ur EU, är trött på att byråkrater sätter käppar i hjulen på vanligt folk när dem "skyddar" oss.

  SvaraRadera

Information om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

  Nej beloppet är inte bestämt ännu. Nedan är info om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b: Styrelsen i fondbolaget avser att beslut...