Castellum dunkar in en rejäl utdelningshöjning

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget Castellum släppte idag sin bokslutsrapport och inför den visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Det har ju varit en aning turbulent kring bolaget senaste året med flertalet olika VD för att nu landa i Rutger Arnhult att styra skeppet vidare.

Arnhult och Castellum dunkar in en utdelningshöjning om 10 procent när de föreslår 7,6 kronor utdelning att betala under 2022. Nytt för i år är att utdelningen kommer utbetalas vid 4 tillfällen i april, juli, oktober och januari om 1,9 kr åt gången. Tidigare har Castellum betalat utdelning två gånger per år.

Förvaltningsresultatet landade på 12,45 kronor vilket är bara en aning högre än året innan. Detta var väntat då den prestandan härrör från de första 9 månaderna. Castellum har sålt en drös fastigheter samtidigt som de har många projekt som kommer färdigställas den närmsta tiden. Den svaga tillväxten i förvaltningsresultatet är verkligen inget att oroa sig för. Projekt kommer färdigställas och ticka in pengar. De kommer förvärva fler fastigheter som också kommer generera mer pengar. I det fjärde kvartalet ökade förvaltningsresultatet med 29 procent.

Substansvärdet (EPRA NRV) Var 251 kronor per siste december. Igår stängde Castellum på 211,4 kronor vilket innebär en substansrabatt om cirka 15 procent. Värderingen har blivit lägre i Castellum den senaste tiden. Historiskt har Arnhults fastighetsbolag värderats lägre än sektorn. Är multipelkontraktionen färdig här så är ju det skit samma och vi kan fokusera helt på prestandan framåt. Det är det viktiga, bolagets prestanda framledes. Vi vill dock inte se en värdering som fortsatt blir stadigt lägre relativt sektorn.

Belåningsgraden var 39 procent per siste december.

I rapporten och VD-ordet står det mycket gott och jag väljer att citera ett kort men mäktigt stycke av Rutger Arnhult:

"Castellum är den bästa utdelningshöjaren över tid av alla bolag på Stockholmsbörsen"

Ja så är det utan tvekan. Sedan noteringen 1997 har de höjt sin utdelning varje år och den senaste markerar det 24:året. Ända sedan noteringen har de stadigt presterat högre förvaltningsresultat som gett stöd och möjlighet att sända vidare pengar till oss ägare.

Länk till Castellum hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

14 kommentarer:

 1. Kommer du fortsätta köpa Castellum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har redan en stor stek i Castellum och behöver snarare köpa mer av annat i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Halloj,
  En fundering som jag hoppas du har koll på: med avstämningsdag den 30:e dec kommer väl sista utdelningen komma in i januari 2023?
  Mvh /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena S,
   Tack för din kommentar. Ja allihop utdelningarna kommer i månaden efter mot vad jag ursprungligen skrev förutom April då. Jag uppdaterar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för snabbt svar! :)
   /S

   Radera
 3. Då är det nästa år som de förväntas bli utdelnings-aristokrater (äkta)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Christoffer,
   Ja nästa år blir Castellum det första svenska bolaget någonsin att höja sin utdelning 25 år i raken. Ganska mäktigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tycker det är roligt att fler och fler bolag börjar haka på kvartalsutdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Jag vill ha mina pengar nu. Inte ett år efter!

   Radera
  2. Exakt!

   Det här är inte alls samma sak som amerikanernas kvartalsutdelning. Rutger håller inne fjolårscashen och folk köper det här rakt av som en positiv grej...

   Radera
 5. Hej,

  Trevlig utdelningshöjning. Kul att Rutger delar upp utdelning på sitt speciella vis för att minimera skatten på ISK. Handlas utan utdelning innan kvartalets slut, utdelning på kontot några dagar in på nya kvartalet.

  Pelle

  SvaraRadera
 6. Hej Petro,
  Stor grattis till dig och andra CAST-ägare. Väldig trevlig med 10% höjning och dessutom 4ggr/år. Jag själv köpte idag CAST efter kanske 2 år som varit utan. Jag gillar mycket att dels CAST är stabilt och nu med 4ggr/år är definitiv blir givet i min portfölj. När jag ser på CAST-kursutveckling ser jag att den inte har hängt med senaste åren, i princip kursen ligger låg under före pandemin startades, så det är en plus för mig som sålde mina strax före pandemin på betydlig högre kurs. Som sagt det är inget tvekan att CAST är en av bästa kvalitetsbolag men i och med att de nu betalar ut 4ggr/år kommer att bli eftertraktad för många.
  Mvh /Ballack

  SvaraRadera
 7. Fast den utbetalda utdelning blir ju lägre 22 jämfört med 21...

  SvaraRadera
 8. Varför marknadsförs utdelning 4 ggr/år som en bra sak? Det är ju pengar från fjolårsresultatet som delas ut. Det som förr betalades ut som en klumpsumma på våren delas alltså nu upp i fyra och betalas i fyra rater över året. Man håller alltså inne pengar som lika gärna kunde delas ut genast. Hur kan det anses vara bra?

  Kvartalsutdelning i USA är en helt annan sak eftersom det där oftast handlar om vinsten från föregående kvartal som delas ut, inte från tidigare år.

  Lite lurendrejeri över det hela känns det som...

  Rätta mig gärna om jag har fel.

  SvaraRadera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...