Epiroc höjer utdelningen 20 procent

 


Även Epiroc har kommit med bokslutsrapport idag och den var ungefär som marknaden väntade sig fast lite åt det svagare hållet och aktien är ned för dagen. I långa loppet betyder inte en rapportdag särskilt mycket och det ser fortsatt bra ut för Epiroc. De presterade bra under 2021 och de ser en hög efterfrågan framledes.

Vinst per aktie blev 5,85 kronor för 2021 vilket är 30 procent högre mot året innan.

Avkastning på eget kapital var 29,5 procent.

Utdelningen föreslås höjas med 20 procent till 3 kronor per aktie. Likt föregående år delas den upp i två lika stora delar fördelat på ett utdelningstillfälle på våren och ett på hösten.

Jag gillar Epiroc med sin stora eftermarknadsaffär. Bortåt 70 procent av omsättningen handlar om eftermarknad som service och arbeten på befintlig utrustning. Det är en affär som snurrar hyggligt även i bistrare tider. Att jämföra med en affär som handlar om att sälja ny utrustning som är mer känslig i den aspekten. Verksamheter drar åt svångremmen och minskar investeringar i ny utrustning när det är sämre tider/utmaningar.


6 kommentarer:

 1. Förra året, i juni, delade Epiroc ut 3 kronor extra i form av inlösenrätter. Om man räknar med dem, och varför skulle man inte göra det, så är årets utdelning betydligt mindre än utdelningen förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Det är fritt att se på det som man själv önskar. Jag tar inga extrautdelningar för givet och räknar dem som engångshändelser.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det verkar som att företag har satt det i system att ha en ökande ordinarie utdelning och sedan lite mer ovanpå just för att kunna påstå att de alltid höjer utdelningen med bara en väldigt liten fotnot om att de inte alls alltid höjer utdelningen.

   Radera
  3. Tjena Daniel,
   Vi följer kanske olika bolag jag och du. Generellt sett stämmer utdelningar bra med bolagens utdelningspolicy. Åtminstone bland bolag jag kollar på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Mycket fint med en sådan utdelningshöjning! 15% innebär ju att något dubblas på 5 år. Hatten av!

  Är lite kluven till det här med att svenska bolag delar upp utdelningen. Är ju fortfarande vinsten från hela föregående år som förskjuts ytterligare. Har fått för mig att det är lite annorlunda kring utländska kvartalsutdelare där man redogör för vinst/kassaflöden under kvartalet samt beslutar om utdelningen för just det kvartalet sedan.

  Ha det bäst Petrusko och tack för att du inspirerade mig till att starta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Tack för din kommentar. Ja det är verkligen en fin utdelningstillväxt de kommer med här och de bör kunna höja bra även kommande åren. Beträffande kvartalsutdelningar så kan de i USA besluta om utdelningsstorlek när bolagen/styrelsen så önskar varpå de alltså kan ta ett beslut varje kvartal eller månad, som vissa bolag också gör. Många bolag gör dock 1 höjning per år och i praktiken blir det ungefär samma grejen som här i Sverige. Jag var inte förtjust i tanken i början när svenska bolag kollade på att skjuta upp utdelningar på detta vis men nu är det allmänt vedertaget och jag har inget emot det.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...