Essity - kraftig kostnadsinflation

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Essity släppte sin bokslutsrapport idag och det var väl så där. Marknaden hade väntat sig högre resultat men omsättningen var lite högre än väntat. Själv hade jag inga stora förväntningar kring positiv överraskning med anledning av de stigande kostnaderna som vi vet påverkar bolaget.

Som Essity uttalar det är det en kraftig kostnadsinflation där råvaror, energi och distribution har skenat i pris. Man har genomfört prishöjningar men har inte hunnit i samma takt som kostnaderna skenat. Fler prishöjningar kommer genomföras under 2022 och om inte kostnaderna skenar vidare bör de komma ikapp lönsamhetsmässigt så småningom.

Det här spelar ut ungefär i linje med mina förväntningar. Jag har köpt Essity under pandemin som en coronaförlorare med sämre prestanda nu men potentialen finns där på lång sikt.

Omsättningen blev 121,8 miljarder på helåret.

Vinst per aktie blev 12,27 kronor.

Utdelningen föreslås bli 7 kronor.

Förra året var utdelningen 6,75 kronor och höjningen nu är ingen fantastisk utdelningstillväxt men en höjning är en höjning och jag gillar stadiga bolag som sakta men säkert kan höja. Utdelningstillväxten blir alltså 3,7 procent med årets höjning. Essity har i sin utdelningspolicy ett fokus på att generera en stadigt stigande utdelning. Utdelningsandelen är rimliga 57 procent utav vinsten.

Potentialen i långa loppet har inte förändrats på något sätt men den här rapporten kan komma göra marknaden besviken här och nu. En nedgång idag kan vara ett köpläge för den långsiktige.

Länk till Essity hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

 1. Vad är det som gör att det tar så lång tid för essity att justera sina priser? Jobbar själv inom ett handelsbolag i byggbranschen och vi justerar våra priser 2 ggr per år, en gång vid sommaren och på vintern. Sommarjusteringen används främst för justeringar om oförutsedda händelser inträffat som påverkat kostnaderna. Har inte essity liknande möjligheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det ser olika ut i olika branscher och det är olika förutsättningar i olika led som tillverkning/handelsbolag.

   Essity har viss försäljning med avtalade priser där höjningar inte kan genomföras omgående. Kostnader har stigit snabbt och på bred front. Medan man förhandlat kommande prishöjningar har kostnaderna stigit vidare. En tillverkare som Essity kan inte agera likt en bygghandlare som du jämför med. Man har inte så feta marginaler att man lugnt kan invänta sina justeringar 2 gånger per år. Det är stor omsättning och man behöver justera löpande i den mån det går. Vissa avtal har man bundit sig till vissa priser en period som sagt men de justeras i nya avtal/perioder.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Undrar när folk börjar inse vad dessa justeringar som snart alla företag ska göra, kommer att innebära för vanligt folk. Allt kommer bli dyrare snart och folks löner kommer inte följa med upp i samma hastighet. 2022 (och framåt) kommer bli väldigt jobbigt för folk med skakig ekonomi och misär för folk som har det jobbigt redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det blir ringar på vattnet utav inflationen. När folk lägger mer pengar på elräkningen, bensin, mat osv måste man ta det från någonstans. Lönen ökar inte i samma takt och man får lägga mindre pengar på restaurang, nöjen mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Snacka om puckade politiker! Och folk som köper deras skitsnack! De skapar enorma prishöjningar på elektricitet och bränsle. Dessa slår sedan igenom på allt och svensken sitter där med försämrad köpkraft pga inflationen. Vad gör man då? Jo, röstar på samma sinnesslöa partier/individer som förra gången. Detta håller på att gå fullständigt åt helvete. Och då får ni tänka på systemkollapsen inom rättsväsende, äldreomsorg, sjukvård etc. Eller hur världens tryggaste land blev Europas farligaste.
  Men lite högre utdelning så löser sig säkert allt.....
  // Janne

  SvaraRadera
 4. Sverige är inte "Europas farligaste land".

  SvaraRadera
 5. Sverige var tidigare ett av världens tryggaste länder med lägst våldsbrottslighet. Idag är vi det mest otrygga landet i Europa med rena krigssiffror för skjutningar, våldtäkter, bombexplositioner, rån och sexuella övergrepp.
  https://www.friatider.se/tysklands-storsta-tidning-sverige-ar-europas-farligaste-land

  SvaraRadera
 6. Haft Essity på bevakning ett tag. Blev att jag köpte aktier nu efter rapport.

  Är en ny läsare av din blogg. Mycket välformulerade och intressanta inlägg! Ser fram emot att följa dig framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Tack för din kommentar och kul att du uppskattar det jag skriver. Nu hoppas vi på Essity tillsammans då men man lär fortsatt behöva tålamod med dem. Det är fortsatta utmaningar för bolaget och aktien är sannolikt kvar i frysboxen ett tag till.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. jag trodde att detta var ett bolag som skulle gå "starkt" i oroliga tider. Men lite som axfood som tom.går upp idag när utdelningen avskiljs. Vad tror du om Essity framåt som ett defensivt utdelningsbolag? tråkigt att ligga på rött även om man främst är en långsiktig utdelningsinvesterare

  SvaraRadera

Utdelning i iShares FTSE 100 ETF

  iShares fond som följer det brittiska indexet FTSE 100 har precis meddelat utdelning för december. Den här kvartalsutdelningen är en aning...