Ny VD i Castellum - Biljana Pehrsson

 


Med start idag har Castellum en ny VD; Biljana Pehrsson. Det är ingen överraskning utan helt enligt plan som bolaget meddelat sedan länge. Biljana har varit VD i Kungsleden och i mina ögon har hon gjort ett mycket bra jobb där. Under hennes tid i bolaget förändrades Kungsleden från ett mediokert till ett bra fastighetsbolag. Jag är glad att det är just Biljana som nu är VD i mitt Castellum.

Castellum har nyligen slutfört förvärvet av Kungsleden och de meddelade alltså för längesedan att de avsåg att Biljana skulle kliva in som VD i Castellum när förvärvet blev klart.

Den 21 januari är nästa rapporttillfälle då bokslutskommunikén släpps. Jag hoppas och tror att hon inte behöver kickstarta med att sänka utdelningen. Castellum brukar höja sin utdelning ungefär lika mycket som förvaltningsresultatet växer och hittills under 2021 så har det faktiskt minskat för en aning för Castellum. Det är inget dramatiskt i det dock utan kan förklaras bla med att de nettosålt fastigheter under perioden. De skall dela ut minst 50 procent av förvaltningsresultatet och om det här året slutar på ett litet hack i kurvan kan de utan vidare ändå höja utdelningen. Utdelningspolicyn har utrymme för det. De har cashen och de kommer tjäna ännu mer pengar de kommande åren. Fastigheter kommer förvärvas och stora projekt kommer bli färdiga och börja ticka in pengar.

En liten avstickare så där:
För snart 10 år sedan fick Castellum senast en ny VD och jag var mycket nöjd med den förre som hette Håkan Hellström. Tråkigt när en duktig, omtyckt VD slutar. Den nye VDn på den tiden hette Henrik Saxborn och honom visste jag ingenting om. Jag var lite orolig, hur skulle han kunna fylla Hellströms skor..
 Med facit i hand konstaterar jag nu att Henrik Saxborn gjorde sin grej mycket väl. Inte bara lika bra som Hellström utan han tog Castellum och VD-grejen till en ny nivå. Nu står jag här med ny VD i Castellum igen men denna gången inte lika undrande som då. Biljana känner jag till och jag tror att det här kommer bli bra.

4 kommentarer:

 1. Klokt och bra inlägg! Jag tycker mycket om Saxborn men detta blir nog bra med tiden det också. Personligen är jag mer oroad över Castellums ordförande.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Jo jag var lugn med tidigare ordförande, där visste man vad man kunde förvänta sig. Arnhult är det mer fart och fläkt kring. Han är storägare och agerar med det i ryggen.

   Jag hoppas innerligt att Castellum förvaltas väl. Det är peggat för en fantastisk framtid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Japp. Vi tänker lika där och det är inte alltid dåligt med lite fart. :)


   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Hyllningen av Henrik Saxborn är faktiskt helt obegriplig. Castellum var en kronisk lågpresterare under Saxborns ledning och han avslutade med den kanske sämsta Svenska fastighetsaffären under 2000-talet: försäljningen av logistikfastigheter till Blackstone. Den affären har kostat aktieägarna mångmiljardbelopp.

  Enorma värden hade kunnat komma aktieägarna till del om Castellum i stället spunnit av logistikbenet i ett nytt bolag. Det är ju bara att se hur allt som har någon som helst anknytning till logistik har värderats upp.

  Rutger & Biljana lirar så klart i en helt annan liga, men de lär behöva minst ett halvt decennium för att städa upp efter Saxborn.

  SvaraRadera

Trevlig midsommar

  Börsen har varit på rackarns dåligt humör men som ni säkert hört förut: efter regn kommer solsken . Idag är det midsommar och börsen är st...