Cibus förvärvar i Sverige

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget Cibus konverterar mat till avkastning i sitt ägande av fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Jag gillar bolagets slogan "Converting food into yield". Den berättar vad bolaget gör och den sätter syftet och oss ägare i centrum. Ett bolag finns till för att generera pengar till ägarna i första hand. Det är inga konstigheter och inget att hymla om men det pratas sällan pang på om det. Cibus som en fastighetsägare har ingen kontakt med slutkonsumenter och kan kommunicera på det här viset utan att kränka någon. Skulle konsumentnära bolag som ICA eller H&M kommunicera i termer av att tjäna pengar blir det snabbt liv i luckan i både media och hos folket. Många bolag väljer att dämpa sådan här kommunikation och därför sticker det ut i mängden när tex Cibus har stort fokus på att tjäna pengar till ägare och att det skall tjänas mer pengar för varje år som går.

Anyhow, Cibus har precis meddelat ett förvärv.

De har tecknat avtal om förvärv av en splajrans ny Willysbutik i Ale. Uthyrningsbar yta är på 3200 kvadratmeter och det är en enda hyresgäst i form av Willys som tecknat ett hyresavtal om 12 år. Tillträde är beräknat till kvartal 3 2022 och köpeskilling är 11,5 miljoner euro. Fastigheten är under uppbyggnad och beräknas vara klar där i Q3 2022 varför tillträde beräknas då.

**Uppdatering
Efter lunchtid idag skickade Cibus ut ett till pressmeddelande om förvärv. Det är ytterligare ett par fastigheter i Sverige med ICA och Lidl som hyresgäster. Köpeskillingen är 28,3 miljoner euro och återstående genomsnittlig hyrestid är cirka 6 år.
**

Jag äger Cibus och tycker det är ett attans bra bolag med sin inriktning mot dagligvaruhandeln. Det är finansiellt starka hyresgäster med en verksamhet som är stadig i ur och skur och heller inte hotas av ehandel på ett stort sätt. De pyntar utdelning månadsvis och direktavkastningen är strax under 4 procent nu på kurs kring 250 kronor. Utdelningspolicyn är att höja utdelningen med 5 procent per år. Nästa höjning kommer till våren efter ordinarie bolagsstämma. De har mycket god täckning av utdelningen i sin intjäningsförmåga och kan utan vidare höja enligt plan.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

4 kommentarer:

 1. Vad tycker du om värderingen?

  Jag vet att folk länge har sagt att värderingen är hög och den har fortsatt upp, men under 4% i DA när de delar ut i princip hela vinsten tycker jag är lite väl lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Haldor,
   Värderingen är väldigt hög i Cibus. Det där med utdelningen och vinsten har du fått om bakfoten dock. Man kan inte titta på redovisad vinst på fastighetsbolag då det innehåller poster som främst har med redovisning att göra och inte alltid handlar om riktiga pengar i kassakistan.

   Cibus har en intjäningsförmåga som är någonstans kring 30 procent högre än utdelningen. Utdelningar är riktiga pengar och så är även intjäningsförmågan/förvaltningsresultat. Redovisad vinst i ett fastighetsbolag är missvisande och ointressant.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag hade visst lite bråttom när jag skrev min tidigare kommentar. Jag menade förstås förvaltningsresultatet och inte den redovisade vinsten, men det är ju svårt för dig att veta :)

   Det där med att de delade ut i stort sett hela förvaltningsresultatet var något jag hade med mig sedan tidigare (jag har ägt Cibus sedan sommaren 2019). Men nu när jag tittar närmare så ser jag att de har ökat förvaltningsresultatet en hel del det senaste året, medan utdelningen inte har ökat lika mycket. De senaste 12 månaderna är förvaltningsresultatet 1,12 EUR/aktie och utdelningen 0,91. Då är inte värderingen lika hög som jag först trodde.

   Cibus utgör en relativt liten del av min portfölj. Jag köpte som sagt in mig sommaren 2019 när värderingen var betydligt lägre, och sedan värderingen sprang iväg så har jag inte velat öka. Jag tror att den positionen jag har får ligga kvar tills vidare.

   Radera
  3. Tjena Haldor,
   Japp jag är med dig. Bra köp du gjorde där. Sommaren 2019 var Cibus klart rimligt värderad och vi har fått en mycket god kursuppgång sedan dess. Till stor del drivet av multipelexpansion. Cibus förtjänar en hög värdering men det finns ju gränser såklart. Framåt lär vi inte få samma fina kursuppgång via multipelexpansion i vart fall det är jag hyggligt säker på. De lär fortsätta förvärva och växa sitt förvaltningsresultat dock. En fin verksamhet jag gärna äger även om värderingen just nu är väldigt hög. Jag köper inte mer på dessa nivåer.

   Mvh petrusko

   Radera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...