Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

 


Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och att de höjer sitt tillväxtmål. Tidigare har målet lytt att de skall förvärva för 50-100 miljoner euro per år.

Nu järnspikarns kommer det växa och Cibus nya tillväxtmål är en fördubbling av fastighetsportföljen till slutet av 2023. I Q3 rapporten i år var fastighetsportföljen värderad till 1,33 miljarder euro och det är någonstans kring 2,5 - 3 miljarder euro Cibus tänker sig att de skall vara i slutet av 2023.

Dra nu inte alltför stora växlar på det här. Att de skall dubbla fastighetsportföljen betyder inte att aktiekursen per se skall dubblas. Näe det hela skall finansieras också och det drar man ifrån värdet per aktie. Banklån, obligationer och nya aktier är olika sätt att finansiera sig på.

Målet om 5 procent årlig utdelningstillväxt kvarstår och de siktar även på en investment grade kredit rating i slutet av 2023 i samband med tillväxtmålet. Det är bra.

Att Cibus växer och blir större är bra. Det blir än stadigare intäktströmmar och okänsligare för händelser kring enstaka fastigheter. Det finns stordriftsfördelar med att ha en större fastighetsportfölj under förvaltning.

Jag gillar den här uppdateringen. De säger mer eller mindre rakt ut att nu har vi attans många fina förvärv i pipeline och vi tänker agera på många utav dem. Finansiärer var redo för nu skall det köpas. Cibus är redan "buddys" med Sagax och de är en tänkbar tagare i en ev riktad nyemission för snabba pengar. Förvärv där säljaren får betalt i nya cibusaktier finns på kartan. Att ta in pengar via en företrädesemission är en tänkbar väg men det är en mer omständig och långsam sådan. När man blandar in breda allmänheten som man gör i en företrädesemission då skall en rad dokument skickas in till FinansInspektionen och det skall finnas god tid för eftertanke mm. Det tar 1-2 månader att ta in pengar på det sättet medan en riktad emission är fixad på några dagar. Detta är anledningen till att många bolag väljer att göra riktade emissioner. Det går snabbt och de slipper lägga en fasligt massa tid och pengar i "onödan".

Om Cibus ber mig om mer pengar står jag redo att stötta dem även om jag tycker att värderingen är hög. Jag är en bra ägare och finns där för mitt bolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig midsommar

  Börsen har varit på rackarns dåligt humör men som ni säkert hört förut: efter regn kommer solsken . Idag är det midsommar och börsen är st...