Castellum stark vecka men ändå svag

 


Fastighetsbolaget Castellum har gått bra på börsen den senaste veckan, klart bättre än index. Relativt andra fastighetsbolag har de dessutom en låg värdering. Tror man att de värderingsmässigt skall närma sig konkurrenterna så finns det fortsatt god kurspotential.

Medan senaste veckan varit god för Castellum och dess aktie ser det annorlunda ut på lite längre sikt. Nuvarande kurs är faktiskt inte ens ikapp vad den var innan Coronakraschen.


Grafen ovan visar Castellums utveckling de senaste 3 åren. Starkt fram till coronakraschen där den rasade rejält och med nöd och näppe nu hämtat in. Kraschen till trots blev 2020 ett mycket gott börsår men inte för Castellum. Aktien repade sig inte under 2020 utan den har tagit mycket längre tid på sig och det ter sig som dålig prestanda relativt index. Nedan är en graf som tydligt visar skillnaden.

Så här ser Castellums utveckling ut sedan coronakraschen jämfört med börsindex. Väldigt svagt för att uttrycka sig snällt.

De tre graferna ovan är samma aktie men sett ur tre olika perspektiv. Lägger man till ett fjärde med tex 5 års perspektiv ser Castellum plötsligt jättebra ut jämfört med index.

Allt under 5 år är kort sikt och det kan svänga och hända mycket på så kort tid. Många saker kan påverka en aktiekurs utöver bolagets prestanda. På längre sikt tenderar aktiekurs spegla bolagets prestanda och som investerare behöver man känna till detta och vara trygg i det också. Stirrar man blint på utvecklingen en kort period kan man bli knäsvag och sälja ett bra bolag. Nästan inga aktier går spikrakt upp utan man behöver ta lite svagare perioder ibland.

Fokusera på bolaget och ha rätt i din analys så blir aktieutvecklingen bra på sikt. Castellum är ett bra bolag i mina ögon, de har god potential och en mycket bra strategi. Den svaga prestandan under en kort period bekommer mig inte. Jag vet att det är så här med investeringar. Ett tag går de starkt och ett tag lite svagare och sedan starkt igen. Över tid summerar det till god avkastning givet att man har haft rätt i sin analys.

Många bolag får se sin aktiekurs utvecklas svagt och långt ifrån alla är bra bolag. Mindre bra bolag har en dålig utveckling i aktien av en anledning.

6 kommentarer:

 1. Därför är det farlig att ha större vikt mot enskilt bolag. Man ska inte överstiga mer än 5-10%. Du har väl stor post mot Cast då betyder det att det slår hård mot din.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Castellum är ihop med Axfood mitt största enskilda innehav med en vikt om 10%. Det har givit mig god avkastning historiskt och jag tror på dem även i framtiden.

   Utöver Castellum och Axfood undviker jag att vikta enskilda innehav tyngre än 7%

   Mvh petrusko

   Radera
 2. När det enskilda bolaget är ett investmentbolag typ Investor,Latour m fl så kan man naturligtvis vikta betydligt högre kanske uppåt 20-25%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med! Investmentbolag och även XACT-produkter som XACT HU, m.m. man helt ha större utan att behövas oroa sig, risken blir avsevärd lägre med så många bolag ligger i varje krona som man satsar. Därför själv ökar gärna mer i såna. Har över 20% i XACT HU, sen 5% i XACT SS, osv.

   Radera
  2. Hello,
   Ja precis. Så resonerar jag också. De är ju riskspridare i sig självt investmentbolagen och olika fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Att Castellum inte återhämtat sig ännu beror ju nästan garanterat på deras stora exponering mot kontor...de borde göra allt de kan för att ändra på detta då arbete hemifrån är det nya normala i långt högre utsträckning än innan pandemin bröt ut. Jag äger en (för mig) stor stek i Castellum och har inga direkta planer på att sälja men däremot känner jag en genuin oro för om utdelningstrenden kommer att hålla i sig, ser en betydande risk för intäktsras i framtiden när bolagen inser att de inte behöver det där stora dyra kontoret som ändå står tomt och kontraktet ska förnyas.

  SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...