Xact har uppdaterat om utdelningen

 


Xact har ändrat skrivelsen beträffande utdelning för sina två fonder som lämnar sådan: Xact Norden Högutdelande och Xact Sverige. Det har ändrats under året och man kan kalla det ett förtydligande. 

För Xact Sverige var skrivelsen tidigare ett spann kring 3-4 procent vill jag minnas. Nu är den följande: 

"Målsättningen är att årligen dela ut 4% av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning."

För Xact Norden Högutdelande var det tidigare att utdelningen skall vara kring 4 procent. Nu är den följande:

"Målsättningen är att årligen dela ut 4,5% av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning"

Jag gillar den här uppdateringen som framstår tydligare. Det är rakt på sak och man vet vad man skall förvänta sig. Så klart har de likt tidigare ett förbehåll om att det kan bli både lägre och högre men vad man siktar på är tydligt.

Xact Sverige delar ut årligen i juni medan Xact Norden Högutdelande delar ut fyra gånger per år fördelat på: mars, maj, september och november.

16 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Det där var ju bra. Egentligen en liten ökning och ett tydligare mål om hur mycket som ska delas ut. Det gillar jag.

  Just nu finns dessa i min "bolåneportfölj" så högre utdelningar är toppen.

  Vet du om det finns något snack om att även Xact Sverige ska dela ut flera gånger per år?

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på panelundersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja vi får kalla det en höjning. Xact Högutdelande har historiskt pyntat strax över 4% men inte så mycket som 4,5%. Xact Sverige har många år legat i övre spannet men absolut inte så de stadigt legat på 4%.

   Tydligt och bra nu. Jag räknar med att de håller sig på de här nivåerna nu då. Tycker inte man uttrycker sig på det viset annars.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Finns det någon information om vad den riktiga yielden är? Utländska fonder är så mycket bättre på att redovisa detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det är inget de går ut med. Jag har fått svar på frågan när jag ställt den till dem ett par gånger tidigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej P

  Bra jobbat!
  Sen kan jag tycka att 0,5 % enheter extra inte känns speciellt högutdelande.

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud Erik! Du verkar kan inte matte. 0,5% höjning av årliga innebär motsvarande 11% höjning i ett enda slag! Hur många bolag höjer sina utdelningar över 5% per år? här du fick hela 11% glädjenyhet som kunde inte ens vara.

   Själv 4% årlig ändå är hela bra och räknar jag hög för att vi här pratar om 45 bolag!! Jag skulle ha XACT Norden även de delade 3% bara för att man sprider över 45 stora kvalitetsbolag inom Norden. En sån möjlighet jag gärna kan betala för. Nu vi får dessutom 4,5% det här är helt makalöst!

   Radera
 4. Härlig nyhet som hade kunnat missa tills vi hade utdelningar. Som vanlig det lönar sig att komma förbi och läsa dina kommentarer.
  Tack du delar av dig.

  Det blev en skön nyhet även för mig, detta visar också att XACT Norden H.U. har haft eller räknar med att ha bra betalningar av utdelningar, vilket i sin tur är en trygg signal till oss ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och kul att du uppskattar det jag skriver. Det är mycket vi skall hålla koll på här i livet och att regelbundet vara inne och läsa på fondbolagens nyheter osv ligger nog inte på högsta prio för de flesta =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tycker det är dåligt att utdelningen inte är kopplad till de underliggande aktierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Egentligen är den det. De har en längre skrivelse om att utdelningen kan bli både högre och lägre och att grunden för utdelning är de mottagna utdelningarna.

   För spararen är det lätt att greppa att man får ungefär 4,5 % utdelning. Ingen sparare har koll på vad utdelningen totalt är i alla de underliggande bolagen varpå det är knepigt att kommunicera.

   Varför tycker du att det är dåligt om det vore så att det inte är kopplat till underliggande aktierna? Det är ju inte så att man går miste om något. Inga pengar går fonden miste.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Premissen för de flesta utdelningsinvesterare är att utdelningarna kommer vara mer stabila än kurserna. Om de låter börshumöret styra utdelningen så kommer den troligtvis vara volatil.

   Radera
  3. Tjena,
   Ja det är rimligt resonemang. Jag träffade Xact Fonder för några år sedan och då uttryckte de sig i termer om att försöka hålla utdelningen hyggligt stabil över tid. Om de fortsatt resonerar så är inte ristat i sten men de har ju sin skrivelse att luta sig emot, att utdelningen kan bli både högre och lägre.

   Rimligt vore att inte sänka så mycket eller kanske inte alls vid ett år av "tillfällig svacka".

   Över tid går ju börsen upp och stiger åter förbi de där utdelningsnivåerna.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Det jag skulle önska är att man har en ännu tydligare riktlinje med t.ex. 90% av mottagna utdelningarna från underliggande aktier delas ut till fondandelarna ägare.... det kanske finns men har ej sett det på deras sida.

  att ha 4.5% kopplat till NAV per 31a december kan ge väldigt olika värden och missvisande.

  de senaste åren har utdelning varit 5, 5.6, 5.36.... och om 4.5% stämmer skulle det innebära 5.9 SEK nästa år (beroende på NAV i slutet av året).

  Jag saknar lite mer transparans på hur mottagna utdelningar används och fördelas mellan aktieköp och utdelning till fondandelägarna... och hur mycket av mottagna utdelningar går faktiskt tillbaka till fondandelägarna t.ex. hur extra utdelning från Tele2 skall användas (t.e.x extra köp i Telia och på så sätt få ännu mer i utdelning från Telia? )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Varför vill du veta allt detta? Om man tror att fondbolaget behåller en del av utdelningarna kan jag förstå undran men det gör de ju inte. Tänk i termer av totalavkastning. Du som andelsägare i fonden får 100% utav fondens totalavkastning minus fondavgiften och transaktionskostnader. Hur stor del av extrautdelning i Tele2 som skickas vidare är i min värld ointressant. All avkastning kommer mig till godo och jag får en utdelning av fonden som motsvarar cirka 4,5% av NAV. Det som inte delas ut växer vidare inom fonden.

   Om de skulle kommunicera att de delar ut 90 % av mottagna utdelningar så har ju gemene man verkligen inte en aning om vad de skall förvänta sig. Att få ungefär 4,5% utdelning det begriper vem som helst. Vill man verkligen ha mer info så finns det ju mer skrivet om det hela, bla att till grund för utdelningen är de mottagna utdelningarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej. Vad ligger direktavkastningen på just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dunderklumpen,
   Under 2021 är utdelningen 20,7 kr för Xact Sverige och 5,36 kr för Xact Norden Högutdelande.

   Värdet på aktierna i fonderna har stigit under året och bolagen har höjt sina utdelningar generellt sett varpå det är troligt att utdelningen höjs i bägge fonderna nästa år.

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...