Utdelningskungen 3M i attraktiv värdering

 


De senaste dagarna har jag uppdaterat mig kring 3M. Jag äger bolaget sedan tidigare och håller mig regelbundet uppdaterad kring det. Nu funderade jag på att öka och passade på att spana en vända extra inför det. 3M är en så kallad Dividend King. Ett bolag som höjt sin utdelning årligen i minst 50 år. 3M har betalat utdelning oavbrutet i över 100 år och de har höjt den 63 år i följd.


När de i somras rapporterade för det första halvåret såg det okej ut. De höjde sin vinstprognos för helåret till $9,7 - $10,1 men flaggade samtidigt för stigande kostnader. De justerade även upp prognos för omsättning till en tillväxt om 6 - 9 procent ej valutajusterat.

I slutet av oktober presenterar de sin rapport för de 9 första månaderna och då får vi se hur det senaste kvartalet utvecklats. Jag har spanat in presentationen de höll nyligen för Morgan Stanley och där fick man lite uppdatering om innevarande kvartal samt syn framåt. De har lyckats höja sina priser till kund men kostnader för råvaror och transport har stigit i än högre grad. Vissa av deras kunder tvingas till och från stänga ned sina fabriker pga komponentbris och Covid. Det här är några faktorer som tynger dem en aning och det skall bli intressant att se vad det faktiskt mynnar ut i rapporten. Efter att ha sett den här presentationen är jag förvissad om att 3M gör sin grej bra men tyngs som sagt av vissa faktorer utom deras kontroll. Det skulle förvåna mig om de höjer sin prognos i samband med rapporten.

3M är i mina ögon ett fantastiskt bra bolag. De är verksamma inom flera olika sektorer som tex försäljning till biltillverkare och inom vården. Om du arbetar med maskiner känner du förmodligen till hörselkåporna Peltor och det är en pryl som kommer från 3M. De lägger stora summor på forskning och utveckling årligen för att ta fram nya prylar och innovationer. Nya prylar som kan generera omsättning och vinster.

Analytikers snittestimat för årets vinst är $9,87 och på en kurs om $176 ger det p/e 17,8. Jag tycker bolaget är attraktivt värderat nu och så tycker även de själva. Ja de sade exakt så i sin presentation hos Morgan Stanley och fortsatte att de därför återköper sin aktie nu. Hittills har de köpt egna aktier för cirka $0,7 miljarder. Det är nästan dubbelt upp mot vad de gjorde under hela 2020.

3M väger ungefär 1 procent i min portfölj och jag köper gärna fler aktier om den håller sig här eller än lägre i närtid. Jag tror inte att aktien kommer göra några större rörelser upp medan de har lite utmaningar som jag nämnde ovan. Marknaden är sval till aktien tillsvidare. Det har gett mig och bolaget självt möjlighet att köpa aktier till rimlig värdering.

Utdelningen är $5,92 i årstakt och de brukar höja i samband med kvartalsutdelningen som betalas i mars. På kurs $176 är direktavkastningen 3,35 procent. 

Jag pyntade strax under $176 för mina aktier jag köpte igår.

1 kommentar:

  1. Bra jobbat som vanligt petrusko, fint välskött bolag som säkert presterar framgent. Jag har själv ökat i Agnc och Nly då fed inte verkar höja räntan den närmsta tiden.

    SvaraRadera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...