Svolder höjer utdelningen

 


Investmentbolaget Svolder presenterade idag sin bokslutsrapport för brutet räkenskapsår. Det är en mäktig prestanda de uppvisar. Som vanligt skulle man kunna säga men det här året blev något i hästeväg. 

Substansvärdet ökade 95,8 procent medan jämförelseindex (CSRX) steg 51,6 procent. Svolders aktiekurs steg ännu mer och under året har värderingen tidvis varit skyhög. Det senaste kvartalet har det varit omvänt dock varpå värderingen nu är attraktiv för Svolder. Aktien handlas nu till en premie kring 3 procent vilket är ett vettigt pris för Svolder som levererat mäktig avkastning över tid. Vida bättre än breda börsindex och bättre än småbolagsindex som i sin tur brukar slå breda börsen.

Utdelningen höjs från 2,2 till 2,5 kronor. Till aktiekursen 283 kronor innebär det en direktavkastning om 0,9 procent. Ingen fet direktavkastning men absolut en utdelningstillväxt att glädjas över. Cirka 13,5 procent utdelningstillväxt snackar vi och det är bra.

Svolders VD Ulf Hedlundh brukar leverera ett utmärkt VD-ord laddat med klokskap kring börsen och samhället. Denna gången var det inte riktigt lika kickass som det brukar vara utan bara betydligt bättre än de flesta andra bolagens VD-ord. Ur VD-ordet vill jag citera Ulfs kommentar kring Svolders historiska prestanda.

"Svolders årliga tillväxt i substansvärde har överstigit såväl hela den svenska börsen (SIXRX) som CSRX, sett över olika långa tidsperioder. Från bolagets start för drygt 28 år sedan är den årliga avkastningen för substansvärdet, med reinvesterade utdelningar, nästan 17 procent."

Tack för det Ulf och Svolder. En mycket god avkastning som aktieägare kan vara både stolta och nöjda över. 

Själv har jag varit med större delen av året som ägare men passade på att sälja när värderingen var väldigt hög för en tid sedan. Jag skiftade över till en småbolagsfond för att fortsatt få den goda avkastningen som småbolag ger över tid. Nu när Svolders värdering är rimlig igen spanar jag på att skifta tillbaka.

1 kommentar:

  1. Hur påverkas Svolder av problemen för Cementa tro? Jag tittar vilka innehav de har och ser lite byggrelaterat i portföljen. Kanske det kan komma ännu bättre köpläge framöver om regeringen inte får ordning på Cementa-affären?

    SvaraRadera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...