Konkurrensverket godkänner Axfoods förvärv

 


Idag på kvällen skickade Axfood ut ett pressmeddelande om att Konkurrensverket godkänner förvärvet av Bergendahls Food och partnerskap med City Gross. För mer info om förvärvet kan man läsa mitt inlägg om saken i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2021/05/axfood-forvarvar-och-ingar-partnerskap.html

Några rader från VD om förvärvet: 

"Det här är ett glädjande besked som innebär att vi inom kort kan påbörja integrationen av våra verksamheter, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow. Affären lägger grunden för fortsatt tillväxt, och genom ökade volymer, förbättrad köpkraft och effektivare lösningar kan vi stärka erbjudandet, vilket gagnar såväl alla involverade parter som Sveriges konsumenter. Dessutom leder affären till att City Gross genom partnerskapet får ännu bättre möjligheter att utmana och stärka sin position inom stormarknadssegmentet."

En liten förändring mot ursprungliga planen är den nyemission som planerades till fjärde kvartalet 2021 om 1,5 miljarder kronor. Det är ingen brådis med cashen varpå Axfood istället avser besluta om denna på ordinarie bolagsstämma till våren. Det är en företrädesemission där vi befintliga ägare får teckningsrätter och "första tjing" att delta i emissionen. Plan är att genomföra den under 2022 och ingen info om pris osv finns nu utan det kommer i samband med emissionen till våren/sommaren gissningsvis.

Jag kommer delta i emissionen med min andel och tycker som jag tidigare sagt att det är ett bra och intressant förvärv. Över tid tror jag detta bidrar till stigande vinst per aktie

7 kommentarer:

 1. Antar att rätterna baseras på mängden aktier man har? Dags att fylla på lite kanske då mitt innehav ligger under önskad mängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis och du har nu gott om tid på dig att ladda upp med fler aktier. Fram till sen vår/sommar har vi på oss innan den där emissionen kan bli av och det är då de stämmer av hur många aktier vi äger och ger oss teckningsrätter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det här med nyemissioner har jag mest hört i mindre och/eller krisande bolag. Men det är väl för att ta in pengar för uppköpet som ska göras?

  Vad får jag ut av detta? Teckningsoptioner. Innebär detta utspädning. Får jag i längden fler aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer,
   Väldigt många små skitbolag gör nyemissioner för att de är dåliga och tjänar inga pengar. Det är nog det vanligaste sortens bolag som gör nyemission.

   Ibland gör stora bra bolag också nyemission för att tex finansiera ett förvärv. De investerar i något som genererar än mer vinst och omsättning. När bra bolag gör nyemission brukar vinst per aktie stiga på sikt.

   Du får inga fler aktier. Du kan köpa fler om du vill.

   Beträffande utspädning så rör det främst röststyrkan och den behöver du inte som småägare fundera mer på. Vinst per aktie kommer stiga i Axfood på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Så vad får man ut av att vara med i emissionen då? Just nu låter det lite som att gå med i facket, blir man medlem betalar man för samma som alla andra, om man inte blir medlem får man samma fördelar. (Facket-liknelsen kanske inte är klockren men om du förstår vinken).

   Radera
  3. Man får mer pengar investerat i bolaget och således mer vinstdelning. Det är inga magiska gratispengar utan det handlar om att bolaget ber ägarna om stöttning varav vissa väljer att ställa upp medan andra gör det inte.

   Vill man inte delta i nyemissionen kan man sälja sina teckningsrätter över börsen och på den vägen få en liten bonusslant. Väljer man att delta så köper man de nya aktierna till ett reducerat pris.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Just det. man skicka in pengar för TR och dessa gör att man kan köpa aktier (biligare) vid senare tillfälle. Tack!

   Radera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...