Starka bolag kan växa gratis

 


Starka och sunda bolag kan idag finansiera sig till nästan ingen kostnad alls. Tex tog Essity in 6 miljarder kronor via obligationer med en ränta kring 0,4 procent härom dagen. Latour har de senaste åren ökat sin belåning stadigt. Detta har de gjort via obligationer med närapå ingen ränta alls likt Essity. De som spelar sina kort rätt kan få grym utväxling på sitt kapital/investeringar med de förutsättningarna.

När det kostar Latour nära noll att ta in pengar som de sedan investerar och får 17 procent per år ja då blir det en snabb utväxling på ägarnas kapital. Att låna pengar för att finansiera verksamheter och förvärv är varken nytt eller konstigt. Så har man gjort sedan urminnes tider. 

Starka bolag får låna billigt för risken är mycket låg. Risken att de inte skulle betala tillbaka. Ett sådant bolag lånar billigt med rätta och man behöver inte vara rädd för belåning där. När du läser om att tex Latour ökat belåningen ytterligare så kan man tänka att det är än mer kapital som kommer generera fet avkastning i långa loppet.

Belåning i mindre starka bolag kan vara en helt annan sak.

1 kommentar:

  1. Ja, men är det sunt i längden att företag kan låna till ca noll procents ränta? Inte alls självklart. Vad är nästa steg? Att ge företagen en ränteintäkt bara de lånar? Vi är ju i princip där. Akelius satte senaste obligationen (ECB lån...) till tre månaders Euribor plus 0,55 procentenheter. 3 mån Euribor står i -0.550 %. Gratis pengar, bara köpa lite nya fastigheter som direktavkastar en 5-6%. Miljarderna trillar in.

    SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...