Dagen innan utdelning i Xact Högutdelande

 


Idag 13 september är sista dagen för handel inklusive utdelning i Xact Norden Högutdelande. Den som äger den börshandlade fonden vid stängning idag (17:30) kommer att erhålla utdelning om 1,34 kronor. Imorgon kommer priset på fonden (allt annat lika) att gå ned motsvarande belopp.

20 september är pay date, den dagen pengarna dyker in på kontot.

Xact Norden Högutdelande pyntar utdelning 4 gånger per år och nästa tillfälle är redan i november. De kör ett eget upplägg och har alltså inte prick 3 månader mellan utdelningstillfällena. Det varierar och denna gången är det bara 2 månader till nästa tillfälle.

Bakom fondbolaget XACT står Handelsbanken och nedan är en länk till deras sida med info om fonden. Där finns lite mer än om man kollar hos sin mäklare. Det är grafer, innehållsförteckning, info mm.

https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/instrument/XACTHDIVi/17921/%C3%96versikt

10 kommentarer:

 1. Jag äger denna ETF och ökar regelbundet i den men jag önskar verkligen att de hade en motsvarande med global och/eller USA fokus på kvalitetsutdelare. Ja jag vet, det finns etfer som erbjuder detta men de handlas i euro, vilket leder till dryga courtage och ytterligare ett lager av valuta krångel.

  Tror du XACT har några planer på att skapa en sådan ETF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Jag instämmer i denna önskan om ny/nya ETFer från Xact. Länge har de pratat om att de avser släppa sådana ETFer men jag börjar ge upp hoppet om dem. År efter år har de nu sagt att de planerar lansera ETF med inriktning utanför norden.

   De där "planerna" firar snart 5 år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!
   Vill således slå ett slag för State Streets ETF:er med utdelningsaristokrater. De finns både som global, nordamerikansk och europeisk variant.

   Eftersom de har Irland som skatterättslig hemvist, så betalas utdelningen ut på ditt ISK utan att det dras utländsk källskatt.
   Den globala fonden har ISIN IE00B9CQXS71. Lycka till med investeringarna.

   Radera
 2. Noterar att denna ETF inte riktigt hängt med upp senast tiden om man jämför med svenska börsens index. Kanske bra läge att tanka på en slant nu i tron om att den kan komma upp i historiska nivåer som legat i linjen med OMXS30?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Japp vi hoppas den får upp farten lite. Den typ av bolag som ingår i fonden har gått trögare än breda börsen nu ett tag. Så kan det se ut under kortare perioder.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tycker den rört sig lite för dåligt uppåt jämfört med mycket annat senaste åren och är lite besviken, och har trappat ner något i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den typ av bolag som ingår i fonden är främst lite större och hyggligt defensiva. De har inte hängt med i den starka uppgången den senaste tiden och så kan det se ut under kortare perioder. Att en viss typ av aktier går lite bättre eller sämre än breda börsen. Historiskt kan man se att bolag med god utdelning har presterat en bättre totalavkastning än breda börsindex på lång sikt. Det kommer alltid finnas kortare perioder av lite sämre och lite bättre prestanda. Förhoppningsvis summerar det i en fortsatt god avkastning på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, Härligt med utdelning nu två gånger ganska nära varandra från denna fond! Utvecklingen dock de senaste 1,5 åren har inte varit helt kanon får en säga... Tittar på både 3- o 5års grafen o jmf lite med omx-index i stort o tycker mig se en ganska rejäl försämring mot detta index nån gång i mag/juni 2020 o framåt. Innan det höll dessa två ganska jämna steg... Får hoppas på bättring. Har ganska stor vikt av min portfölj här...

  Tack förövrigt för dina läsvärda inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Bolagen i fonden har verkligen inte hängt med sedan Covid-smällen på börsen våren 2020. De backade rejält men hämtade sig inte alls lika snabbt som breda börsindex. Så kan det vara kortare perioder. Prestanda både sämre och bättre än breda börsindex. På lång sikt kan man se att bolag med god utdelning presterat en bättre totalavkastning än breda börsindex.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. FED och andra "riksbanker" runtom i världen kommer/har redan börjat dra åt gratis pengar kranen, räntor på väg upp osv. De fonder/aktier som är mer åt tillväxthållet har haft en fest på gratispengarna som snart tar slut...när det händer kommer bolagens egen intjäningsförmåga IDAG vara det som räknas, inte vad de kanske kan tjäna om 5-10 år. När detta händer kommer det kännas bra att äga en ETF som XACT.

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...