Exit Brookfield Renewable

 


Det närmar sig nog 20 år sedan jag köpte Great Lakes Hydro i Kanada. Bolaget som långt senare blev till Brookfield Renewable Partners. Jag sålde Great Lakes innan det bytte skepnad då Kanada hotade med knepig beskattning. Då tog jag hem pengarna och väntade till det hela klarnade och flera år senare köpte jag då Brookfield Renewable Partners. Det här Brookfield var egentligen med redan när bolaget hette Great Lakes Hydro. De var storägare och det var de som skötte driften av bolaget vill jag minnas. Det är en stor kapital och fondförvaltare där moderbolaget heter Brookfield Asset Management.

Under några års tid har det här med vind och solkraft blivit mycket populärt då allehanda ESG-fonder osv skall trycka in pengar i sådana bolag. Värdering kvittar, de skall bara ha sådana där bolag i sina ESG-fonder. Det har fått värderingen att bli skyhög i Brookfield Renewable. Jag har sålt under en längre tid och igår släppte jag de sista aktierna.

Brookfield Renewable är ett bra bolag och jag har sålt av två anledningar. En är värderingen där bolagets verksamhet inte bär upp den skyhöga aktiekursen utan istället är det "dumma pengar" som styr den. Sådant där rätar upp sig med tiden (värderingar normaliseras). Min andra anledning att jag sålde är att jag inte längre kunde motivera mig att hålla mig uppdaterad kring det här bolaget. Det tar betydligt mer tid och energi att analysera och följa ett utländskt bolag. Det här är dessutom ett med komplex verksamhet och bolagsstruktur.

Pengarna från försäljningen har jag valt att investera i en rad olika portföljinnehav varav en större del gick till fastighetsbolaget W.P. Carey. Det är ett attans bra bolag som jag nu gör en större satsning i. Det här senaste köpet tar det storleksmässigt förbi mitt innehav i Realty Income som är ett annat utländskt fastighetsbolag jag ägt i många år och satsat en hel del på. Jag passade även på att öka i 3M som backat  på sistone. Bara häromdagen uttalade sig bolaget att de inte kunnat höja sina utpriser i samma takt som deras kostnader stigit nu i tredje kvartalet. Detta fick aktiemarknaden att skicka ned kursen ytterligare en bit.

Det aktiemarknaden tycker är ruttna bananer för dagen kan vara fina bananer för en långsiktig aktör. En sådan där banangubbe är jag och slog till på fler 3M när marknaden surade över vad som händer just nu. Om 10 år minns ingen vad som hände tredje kvartalet 2021 och det har heller ingen som helst betydelse vad som hände. 

En del av likviden kommer jag skicka över till mitt ISK och köpa fler Essity. Det skall jag göra nu så det blir tack och hej för detta inlägget.

3 kommentarer:

 1. Kloka tankar Petrusko, mycket läsvärda och jag kunde inte uttryckt det bättre själv.

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko,
  Du gör det mesta klok och rätt och hoppas på det bästa för dig även denna gång, men just för BEPC o även BIPC min åsikt går isär. Jag har också haft BEPC och BIPC länge, lång innan de byter till nya konverterade aktier.
  Skillnaden för mig är att jag sålde hälften när de var 20 USD högre kurs för några månader sen, men nu håller på köpa tillbaka samma antal med ca 30% lägre kurs. Jag tycker både BEPC och BIPC är absolut kvalitetsbolag som i princip bör aldrig sälja, utan passa på och extra köpa och sälja och tjäna ännu mer.
  Framtiden bevisar hur det kommer att gå, men jag är ganska säkert vi är nära botten nu.

  SvaraRadera
 3. sålde Brookfield Renewable Corp nära toppen
  LP behåller jag, troligen länge
  men trygga byten.

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...