Castellum i flera miljardaffärer

 


De senaste dagarna har Castellum aviserat flera fastighetsköp i miljardklassen. Mest fokus har köpet av finska Kielo fått medan ett par andra affärer nästan hamnat i skuggan av den där. Finska Kielo är ett fastighetsbolag med 22 kontorsfastigheter i Finland där lejonparten är belägna i Helsingfors. Affären gick på 6,5 miljarder kronor och kommer har ett hyresvärde på 0,6 miljarder kronor årligen.

De andra affärerna då som kanske glöms bort vid sidan av den här bjässen var två stycken fastigheter i Solna om cirka 1 miljard kronor vardera. En köptes ifrån NCC och den andra ifrån Humlegården. Bägge fastigheterna är i princip fullt uthyrda. En av dem är belägen i Järva Krog och har Hewlett Packard som främsta hyresgäst. Den andra kåken är belägen i Solna Strand och har Fenix Outdoor som främsta hyresgäst. Tillsammans har de här två fastigheterna ett årligt hyresvärde om cirka 100 miljoner kronor.

Totalt är det runt 700 miljoner nya friska kronor in till Castellum årligen via de här affärerna.

Ibland säljer de ju fastigheter också och då får vi ju tänka att de realiserat fin värdetillväxt och engagerar pengarna på bättre håll. Som i de nämnda affärerna här. För många fastighetsbolag är det en viktig del att stadigt se över beståndet och optimera det. Tex identifierade Castellum för över 10 år sedan att de vill ha minimal exponering mot vanliga butikslokaler. De sålde över tid sådana fastigheter och viktade istället upp kontor och logistik som utvecklats bättre värdemässigt.

3 kommentarer:

 1. HUr kommer det sig att castellum inte enbart siktar in sig på hyreslägenheter det borde ju vara det absolut bästa att satsa på kan man ju tycka.Vi har ju en enorm bostadsbrist i landet, Kontorslokaler och dylikt är ju mycket mera riskfyllt enligt mig iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket lägre avkastning på hyresbostäder. Handlar om risk/reward

   Radera
 2. kommer att sälja mina 350 när de når GAV för att tanka mer SWED + VOLVO vid q2 i slutet av veckan annars verkar Cast vara på väg upp
  sålde Cibus efter 26% uppgång med 37000 kr inget att fnysa åt

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...