Telia säljer master till Brookfield

 


Telia säljer 49 procent av mastverksamheten i Norge och Finland. Köpare är Brookfield Infrastructure och Alecta som kommer deläga verksamheten ihop med Telia framledes. Affären är i linje med Telias nya strategi för digital infrastruktur att vidareutveckla via bland annat partnerskap.

För sin andel får Telia nu 722 miljoner euro.

Så här skriver Telia i ett pressmeddelande om affären och mastverksamheten:

"Telia Company tillkännager idag försäljningen av 49 procent av sin mastverksamhet i Finland och Norge till ett konsortium bestående av Brookfield och Alecta, till ett pris som motsvarar ett kassa- och skuldfritt värde om 1 524 MEUR för 100 procent. Priset representerar en EV/EBITDA 2020-multipel på 27x.

Tidigare i år tillkännagav Telia Company sin ambition att samarbeta med externa parter för att vidareutveckla den digitala infrastrukturen och kristallisera värdet.

- Telia är en tydlig ledare inom digital infrastruktur och äger den största mastinfrastrukturen i Norden och Baltikum. Vi är mycket glada över att ingå ett strategiskt partnerskap med Brookfield och Alecta för att både kristallisera värdet och, ännu viktigare, hjälpa Telia att bättre utveckla sin infrastruktur. Både Telia och Brookfield/Alecta har en långsiktig, industriell syn på mastinfrastruktur som en grund för fortsatt digitalisering av regionen, säger Telias VD Allison Kirkby."

Affären skall som vanligt gå igenom prövning av myndigheter men det finns inget i den här som borde kunna ställa till det. 

Det finns värde och potential i Telia. Den kommer sannolikt aldrig bli en raket men det finns utrymme för uppvärdering på sikt givet att de fortsätter effektivisera och lyfta fram värde. VD Allison Kirkby har kommit igång bra på den fronten och jag tror på henne. Kom ihåg dock att det här är en mycket defensiv placering och även om de lyfter fram värde osv så kan totalavkastningen på sikt ändå bli sämre än breda börsindex. Jag förvaltar min portfölj för att bevara värde och generera utdelning. För mig och min strategi är Telia en rimlig komponent. Den som söker god totalavkastning i långa loppet bör nog fundera en vända extra innan man kliver in i bolaget.

8 kommentarer:

 1. Frågan är om man ska kliva ur Telia?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja du får fråga dig om Telia passar din strategi. Telia är en defensiv placering till lägre risk än många andra bolag och breda börsindex. Den har också lägre potential.

   Det är nog många därute som äger Telia utan att det egentligen passar dem och deras strategi. De flesta vill ju bara ha börsens goda avkastning och Telia har historiskt inte levererat det och kan mycket väl fortsätta underprestera mot breda börsindex på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tycker jag har läst flera bedömare som hävdat senaste året att de är något undervärderade. Jag skaffade dem från början för deras utdelning som är bra men har börjat vikta om lite från utdelningsaktier för att få lite mer spridning på mitt innehav.

   Radera
  3. Jag tycker du ska ha en mix av bolag, något som passat mig riktigt bra.
   Stora stabila företag som är väl etablerade. Sen några små bolag som du känner har en potential att öka snabbt. Sen några fonder (gärna indexfonder) Och sen som petrusko själv har några fixed income som han kallar det likt telia och alla dessa preffar.

   Radera
 2. Telia är ett väldigt defensivt innehav, men en prislapp på 30-40 kr/aktie känns futtigt för ett sådant bolag. Det finns rimligtvis en hel del uppsida där...

  SvaraRadera
 3. Hi Petrusko, a question not directly related to this post..
  Do you know if someone has listed all of the Vanguard etc ETFs that are European registered together with their key data points like distribution and content? I am thinking about a dividend strategy based solely on index funds - it feels like I am taking unnecessary risk using individual dividend stocks (even defensive ones like Telia).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi,
   I have noticed that Bloomberg has some information like distributions for example but their site is messy to navigate and they dont have all the information. I use Vanguards and Blackrocks european sites to get the correct info.

   A strategy solely based on different types of indexfunds is a good plan. It takes out the risk that you as an investor have bads luck, make mistake and so on.

   Best regards

   petrusko

   Radera

Jag har sålt alla investmentbolag i mitt pensionsspar

  Jag har ett IPS-konto från den tiden när de var en grej. Det är ett pensionsspar-konto där man kunde kvitta insättningar till viss del mot...