ISK är där helt vanligt folk sparar till pension

 


ISK är där helt vanligt folk sparar till pension och minsta lilla ändring av skatten blir till stora belopp i långa loppet. Det är inte en Fanta och en pizza utan snarare en husvagn eller thailandsresa för hela tjocka släkten du går miste om.

Så stor är effekten av ränta på ränta. Gemene man har inte koll på det och politiker pratar gärna i helt andra termer som att det är de rika knösusarna de plockar på pengar. Well, det här med ISK är inte primärt rika knösusar utan det handlar även om helt vanligt folk som går miste om stora belopp fram till sin pension om minsta ändring av skatten genomförs.

Bilden ovan är ett exempel på pensionsspar. 40 års spartid till pension har kanske den som är runt 30 år idag. 1000 spänn per månad är klart rimligt för helt vanligt folk och 10 procent per år har börsen avkastat i genomsnitt historiskt. 

Antaget att regeringen tallar på skatten på ISK så det årligen tas ut 0,1 procentenheter mer skatt blir skillnaden cirka 150.000 kronor 

(slutsumma 5 441 943 kr mot exemplet ovan räknat som 10 procent efter skatt).

1000 spänn per månad är bara ett exempel och det blir väldigt stor skillnad oavsett hur mycket eller lite man sparar per månad. Den som sparar 500 spänn per månad går miste om en lite mindre husvagn eller en thailandsresa för en mindre familj.

3 kommentarer:

 1. Om man sänker mjölkpriset med 1 kr/liter och sätter in de sparade pengarna på börsen under 40 år så får man 170 000 kr på konto, räknat mes 10% i avkastning och att man dricker 1 liter mjölk/dag. ALLT blir höga siffror under lång tid

  SvaraRadera
 2. Ja, det är svårt att förstå regeringens (eller hela riksdagens) vurm för lånefinansierad konsumtion och den samtidiga jakten på sparare, små som stora.
  De vägrar se att om folk har en stabil och trygg ekonomisk grund så minskar trycket på välfärden.

  SvaraRadera
 3. Det är för att pengar innebär frihet. Är du fri kan inte politiker bestämma över dig. Svenska politiker, och sossar i synenhet, hatar frihet.

  SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...