Ökat i högt värderat Cibus

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Idag har jag köpt fler aktier i fastighetsbolaget Cibus. Värderingen är precis på smärtgränsen vad jag tycker är rimligt. Jag pyntade strax över 160 kronor och sett till substansvärdet är det en premie men väger man in Cibus tillväxtpotential på lång sikt och dess pålitliga kassaflöde kan man betala ett högt pris. Ett högt pris mot dagens vinst och substansvärde men ett rimligt pris på framtida vinster.

Cibus äger fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs. Avtalen är långa och av typen där hyresgästen står för en stor del av utgifter förknippade med fastigheten. Detta ger ett mycket förutsägbart och stadigt kassaflöde till Cibus. Pengarna tickar stadigt in för dem och det är enkelt att hålla en hög utdelningsandel och prognosticera cash i kassan osv.

Substansvärdet var 12,1 euro per aktie i bokslutsrapporten för 2020. Med en eurokurs om 10,17 kronor är detta 123 kronor. Nuvarande aktiekurs om cirka 160 kronor är alltså en premievärdering om 30 procent.

Intjäningsförmågan var i samma rapport 1,15 euro per aktie, cirka 11,7 kronor. De har en tydlig tillväxtstrategi och har levererat bra på den. Intjäningsförmågan per aktie har växt stadigt. Detta är de riktiga pengarna bolaget genererar och det som utdelningen till oss aktieägare tas ifrån. Stigande intjäning ger stöd åt en stigande utdelning och det är något Cibus fokuserar på. De är tydliga med att deras fokus är att generera pengar till oss ägare. I utdelningspolicyn säger man att utdelningen skall höjas 5 procent årligen. 

Inför årsstämman har de föreslagit just detta, att utdelningen höjs med 5 procent. Intjäningsförmågan har växt och täcker detta gott och väl. I årstakt blir då utdelningen 0,94 euro vilket på dryga 160 spänn innebär en direktavkastning om cirka 6 procent. Observera att Avanza uppger fel direktavkastning för Cibus. Detta beror på att deras system inte klarar av att hantera att Cibus förra året gick över till månadsutdelning. Avanza uppger alltså felaktigt en för hög direktavkastning för Cibus. De är medvetna om detta men kan inte ändra i sitt system. Till hösten när Cibus pyntat månadsutdelning i ett helt år torde Avanza visa rätt info på aktien.

Japp ni läste rätt; Cibus pyntar utdelning varje månad. Nu är ju inte det en anledning till att bolaget är värt att äga men det är en trevlig feature när man väl äger det. Jag gillar Cibus för inriktningen mot dagligvaruhandeln. Det är kickass bra hyresgäster och lokaler att äga. ICA och gänget kommer fortsätta att sälja mjölk och havrefras i ur och skur. Genom goda tider och dåliga. Hyran de betalar till Cibus blir högre för varje år som går, i ur och skur. Så ser hyresavtalen ut.

Cibus är ett svenskt bolag och handlas på svenska börsen i svenska kronor. De pratar euro i sin rapportering men det är alltså svenskt och ingen skatt dras på utdelningen om du har aktierna i ett ISK.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

18 kommentarer:

 1. Varför gör dem så att dem pratar euro, onödig valutarisk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiesamlarn,
   Mnja det förändrar inget i valutarisken vilken koncernvaluta de väljer. Tillgångarna och intäkterna styr sådan risk. När de startade hade de främst fastigheter i Finland varpå euro var rimligt. Nu har de fastigheter också i Sverige men siktar på hela norden varpå det är rimligt att fortsätta prata euro. De är även aktiva på europeiska obligationsmarknaden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det finns ett till bolag med liknande inriktning men med kvartalsutdelning 3KR har du kollat in dem jag har båda för fin riskspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp jag har kollat in 3KR och det bolaget undviker jag. Det är alldeles för dålig kvalitet på fastighetsportföljen. Riktigt skitbolag i mina ögon. Tomma cityfastigheter i B-städer lockar ej. De flashar gärna med att systembolaget mfl är hyresgäster men det kvittar för när de flyttar ut är fastigheten iskall. En sunkig fastighet i Laxå är precis iskall. Nej fy, bättre att betala för kvalitet och undvika 3KR.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Får väl tillägga att ja såklart har de inte enbart tomma fastigheter i Citylägen men generellt sett är det alldeles för låg kvalitet på portföljen i mina ögon. På sikt kan de ju skärpa upp kvaliteten men tillsvidare undviker jag bolaget. Det är väldigt låg kvalitet på portföljen nu och det är en risk jag inte är intresserad av.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tror att du överdriver lite menar du att alla 149 butiker är skräp? Systembolaget lär inte flyttaalla eller lägga ner. Flera Ica butiker mm. Visst håller med om att det inte är guldlägen men spridningen på fastigheterna är ganska stor, men vi får se vem som får rätt.

   Radera
  4. Hello,
   Så klart det kan gå vägen så är det ju med alla investeringar. Även de långt ut på riskskalan kan bli bra. Summerar man en fastighet med mossa i Laxå, en trött affär i Mellerud och en tom fastighet i Vänersborg så får man ett fastighetsbestånd av dålig kvalitet/hög risk. Många fastigheter av den här typen gör dem inte bättre. Det sprider risken men det är fortfarande inte bra. Många bajskorvar blir inte en hallonpaj.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Såklart har ju 3KR en del fastigheter av bra kvalitet också. Exvis i Trollhättan äger de en fin låda med en ICA-kvantum. Man kan ju hoppas att de på sikt lyckas fasa ut de sämre kåkarna och får in mer av den här typen.

   Mvh petrusko

   Radera
  6. Willys i Sala, Kvantum i Båstad mm bajskorvar nä nu hamnade du i sandlådan jag lägger ned, hade större förväntningar på dig.

   Radera
  7. Intressanta reflektioner, men att prata bajs?! Lågvatten!!

   Radera
  8. Jag tycker du upprepar hela tiden gamla info angående din bedömning om 3KR. Samma kommentar har jag läst av dig 1-2 år sen. I övrigt tycker insider har bättre koll än oss:

   TRE KRONOR PROPERTY
   Investeringschef ökar sitt aktieinnehav i Tre Kronor Property (Finwire)
   2021-03-03 17:16
   Marcus Kruus har den 1 mars köpt 1 126 aktier i fastighetsbolaget Tre Kronor Property där han är investeringschef. Aktierna köptes till kursen 130 kronor per aktie, en affär på 146 000 kronor.
   Affären gjordes på First North. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

   Henrik Öhlin
   henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
   Nyhetsbyrån Finwire

   Radera
  9. Jag tycker du är hård mot 3KR. Vilket bolag som helst med så många fastigheter i sin korg, kan råka en eller flera vara tomma i en viss period, vilket absolut inte innebär något speciellt negativ för bolaget. Detta är helt normalt mellan stora fastighetsbolag. Däremot 3KR äger fastigheter med så bra spridning i norden kan vara stor plus för stabiliteten. På lång sikt vi vet ju att Sveriges befolkning ökar kraftig, redan nu håller på folk flyttar från stora städer till små samhällen, håller trenden det innebär win win för 3KR när har sina fastigheter i småsamhällen. Jag tycker för just denna anledning bör man satsa en bit i 3KR som ligger väldigt rätt positionerad.

   Radera
 3. Var ändå inte så värst längesen som Cibus var på väg att få ryka ur din portfölj.
  Roligt att följa din blogg!

  SvaraRadera
 4. Jag köpte på mig mer cibus förra veckan
  En mycket trevlig aktie.
  Kul med utdelning varje mån.
  Cibus kommer ja behålla länge

  SvaraRadera
 5. Hej Patrusko,
  Har också under senare tid enbart köpt Cibus trots premien och kommer fortsätta tills dom kommer utgöra c:a 10% av portföljen.

  Känns som en ocyklisk fastighetsaktie även om belåningen på runt 60% kanske är i högsta laget men känns säkrare än tex Klövern med tanke på beståndet.

  Vet ej om jag missat att du nämt utdelningen för Xact Högutdelande? Annars såg jag att det blev 1,34:-/ x 4 dvs 5,36:- per år och andel. Utbetalning Mars, Maj, September och November om jag inte minns fel?

  Trevlig kväll.

  // Malte

  SvaraRadera
 6. Glöm inte heller att de ska göra en listbyte på börsen under 1a halvt året iår, vilket kommer att öka intresset till aktien. Jag tycker aktien kommer att hamna rund 200 kr till slutet av året. Utöver att Cibus är just nu enda månatlig utdelare på stockholmsbörsen.

  SvaraRadera
 7. Vänta, "strax över 160 kronor".. Hur fick du det? Köpte också men har inte sett priset under 170 sen mars. Vill också köpa så billigt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om du checkar in datumet då det här inlägget publicerades finner du att det är ifrån mars. Det var då jag köpte för dryga 160 spänn. Mitt senaste köp var i april och då pyntade jag en bit över 170 kronor. Det är en hög värdering men jag tror det blir okej i långa loppet. Så klart finner jag värderingen mer attraktiv på 160 spänn.

   Mvh petrusko

   Radera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...