Spikad kvartalsutdelning i Xact Norden Högutdelande


Förra året meddelade fondbolaget att de avser gå över till kvartalsutdelning i fonden Xact Norden Högutdelande med start år 2021. Sedan dess har det varit tyst och jag har antagit att info skulle komma i maj då de brukar meddela utdelning. Nu är väntan redan över då de idag meddelade utdelning. Inte bara att de spikat kvartalsutdelning utan också belopp.

Att det blir kvartalsutdelning nu är helt som väntat. Att första tillfället blir redan i mars trodde jag nog inte eftersom info dröjt så pass länge.

Förra året pyntade fonden totalt 5,2 kronor i utdelning och i år höjer de den till 5,36 kronor. En utdelningstillväxt om cirka 3 procent. Här var jag beredd på att det kunde bli en sänkning med tanke på att den typ av bolag fonden äger inte presterat lika bra som breda börsen. Värdebolag har gått trögt generellt på börsen men det är normalt. Inget går spikrakt upp över tid utan det blir perioder med lite svagare prestanda. Fondbolaget har som ambition att hålla en viss stabilitet i utdelningen över tid. Procentuellt sett delar de nu ut ungefär så mycket som de gjort de andra åren.

Utdelningen kommer som sagt att betalas kvartalsvis och det blir i mars, maj, september och november. 1,34 kronor per tillfälle blir det.

Xact Norden Högutdelande är mitt största innehav. Den innehåller 45 olika bolag som presterar god utdelning samt relativt låg volatilitet. På lång sikt tror jag den här kommer prestera bra. Historiskt har denna typ av aktier gjort det även om det senaste året varit svagt. En sådan här fond ger god riskspridning och bidrar till en gedigen grund i portföljen.

På nuvarande kurs om cirka 123 kronor innebär utdelningen om 5,36 kronor en direktavkastning på 4,3 procent.


30 kommentarer:

 1. Trevlig egenskap med kvartalsutdelning, bara hoppas att fonden börja leverera lite kurstillväxt också. Inte ett vinnande koncept att dela ut av substansen

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tjena myntaren,
   Tack för din kommentar. Mycket riktigt behöver det ju vara både kurstillväxt och utdelning som tillsammans gör en god totalavkastning. Senaste året har varit svagt men på lång sikt har det index fonden följer presterat bra. De senaste 5 åren har det avkastat 81 procent. Det är ungefär som storbolagsindex. Det senaste året har dragit ned prestandan dit. Jag tror att det kommer prestera hyggligt även de kommande 5 åren. Självklart med någon period av sämre prestanda där emellan.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Gillar high dividend low volatility konceptet, men gillar inte deras otydlighet i vad de baserar utdelningen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Mja man vet ju inte på förhand på pricken exakt vad utdelningen blir men det är ju inte många investeringar man vet det i. Det är två huvudsakliga grejer man ser till när det gäller utdelningen. Den baseras på mottagna utdelningar och den skall vara kring 4 % årligen. Alla år som fonden pyntat utdelning så har den motsvarat lite drygt 4 procent så det stämmer bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. De är väldigt tydliga, tycker jag (om de inte ändrat sig sedan jag läste deras fondregler (som jag tror jag läste igenom vid slutet av 2019)).

   Utdelningen bestäms passivt.

   Sedan 2020, så delar de ut 4% av fondens värde vid föregående årsskifte. Det blir ganska intressant att se hur detta kommer att påverkar fondens utveckling. När de får liten utdelning ifrån aktierna de äger, och om börskurser inte åkt ner årskiftet innan, så kommer de ju, att per automatik, sälja av större andel aktier, än vid högre utdelningar. Vad jag vet finns det ingen som räknat bakåt på hur en sådan regel påverkar resultatet.

   Radera
  3. Jag svarade på denna kommentar att de gav 4% av värdet föregående årsskiftet i utdelning.

   Det verkar aldrig ha hunnit blivit genomfört, innan de bytte förvaltare till Handelsbanken fonder AB.

   I en del av Handelsbankens information, så anges mars 2020 som startdatum för fonden, och att statistik inte kan anges bakåt längre än så. Jag tolkar det som att det är så länge som fonden haft nuvarande utformning, och att jag får rensa bort alla anteckningar om fonden, som jag gjort före det.

   Radera
 3. Jag äger själv denna ETF, men undrar var får du tag i alla nyheter om denna fond, finns det något nyhetsmail? eller är du inne på deras hemsida varje dag och kikar😉?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag brukar kolla in på xacts hemsida dagligen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hey Petrusko, har du inget att kommentera om Akelius rapport från häromdagen? Du har ju en rel stor stek Akelius D i din portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Nja jag tycker den är ganska ointressant eftersom det inte är en vanlig aktie utan en typ av fixed income-investering. I ett finansiellt superstarkt bolag med ett oerhört pålitligt kassaflöde. Utdelningen kan aldrig bli högre och värderingen av D-aktien baseras på det allmänna ränteläget och kreditrisken i bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena, har du någon info / vetskap om varför de inte delar ut med 3 månaders förskjutning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror det är en kvarleva från att de haft maj och september som standardmånader för utdelningen och att de nu krokat på några månader där emellan. Jag har för mig att det står i fondbestämmelserna att utdelning normalt skall ske i maj och september. Nu har de krokat på ett par extra tillfällen utöver det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok, tack för svar petrusko!
   Mvh en anonym :)

   Radera
 6. Hur ställer du till att den avkastat dåligt gentemot index? Har själv inte varit särskilt nöjd med utvecklingen och viktat om till andra fonder. Visst trevligt med runt 4 % utdelning men vad gör det när den presterar sämre än OMX 30.

  Har visserligen bara ägt den sedan Nov 2019. Andra fonder har presterat bättre. Visserligen säker för tidigt att bedöma något men vi får se hur det går.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Läste du mitt inlägg? Jag har skrivit vad jag tror om fonden framåt samt dess historiska prestanda.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Såg nu lätt att missa små detaljer när man läser fort. Allt sätter inte sig i kortidsminnet.

   Mvh Anonym-m

   Radera
 7. Folk klagar på XACT Norden Högutdelande för att den presterar så dåligt, när jag tittar på de tre senaste åren har den givit drygt 17% avkastning i form av kursökning och med utdelningar inräknat är bra nära 10% årlig avkastning senaste tre åren, inte så illa. Visst det är ingen Tesla men man måste ju se till tagen risk också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Ja det har varit en del missnöjda toner kring fonden ett tag nu. Vissa kom redan när den presterat svagt bara några veckor. Nu har den presterat svagt det senaste året och så är det med investeringar. Man behöver ha ett lång perspektiv och förståelse för att det kommer bättre och sämre perioder. Det har varit en sektorrotation där värdeaktier inte gått alls lika starkt som breda börsindex. Det där vänder och jämnar ut sig över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. 10% årligen är en avkastning som jag skulle vara nöjd med att snitta. Om man jämför med SEB Hållbar Sverige indexnära så har den på tre år 60% utveckling eller nästan 17% år. Det är ännu bättre.

   Radera
 8. Min egen mix av tråkbolag har gått mkt bättre än Xact Högutdelande så jag släppte den tidigare i höst. Efter det har Xact stått still och min portfölj fortsatt överprestera Xact Högutdelande. Den står ju still trots att börsen går upp 100-tals punkter, vad sysslar de med?! Nä, släpp skräpet och låt pengarna jobba någon annanstans. Mina två.

  SvaraRadera
 9. Jag tänker mig att olika index och olika typer av bolag presterar lite olika bra under olika perioder. Under nått år nu har inte fonden gått så mäkta bra men det kan ju ändras kommande åren om värde blir mer populärt igen. Kanske är köpläge nu. Men jag gillar inte riktigt att fonden inte delar ut mottagen utdelning utan delar ut mer än innhavens snitt. Det borde urholka kursen mer. Eller tänker jag tokigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Förra året tog fonden sannolikt emot mindre utdelning än normalt men annars har den tagit emot ungefär samma som de delar ut.

   Om man tänker att börsen avkastar totalt 8 procent i snitt över tid så kan en fond dela ut ända upp till 8 procent utan att gröpa ur värdet.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Jag har haft fonden i snart ett år, förmodligen deras sämsta år.
  Tänker också att det i Indexet den följer försvann några bolag och blev tvungen att ersättas med andra och prestandan har gått ner. Men jag är beredd att behålla ett år till för att utvärdera.

  SvaraRadera
 11. Ett bra innehav om man gillar riskspridning o samtidigt utdelningar. Har 3 olika etf:er i plånboken (inte stor nog för att kallas portfölj)

  Jag älskar kvartals utdelningen förresten. Bättre kassaflöde och ger mig mer frihet att köpa det jag vill, när jag vill

  SvaraRadera
 12. Det skulle vara trevligt om utdelningen från tex Xact högutdelande låg med på förväntade utdelningar på Avanza :) Så hoppas vi på månatlig utdelning nästa år !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Påven,
   Ja det hade många uppskattat om det syntes på Avanza när utdelningen skall komma. Avanza har inte stöd för det på ETF:er och avser i dagsläget inte fixa det då det har för låg prio.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tycker det är bedrövligt dåligt hur dom behandlar ETF:er och lämnat feedback om detta flera gånger. Vi får hjälpas åt att tjata :)

   Radera
 13. Om man vill ha liknande BRA ETF fast mot USA vilken ska man köpa då enligt dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns lite olika men jag har valt den jag anser har högst kvalitet. iShares MSCI USA Quality Dividend. Den har till och med kvalitet i namnet =)

   Den har i runda slängar inriktning mot bolag med en verksamhet som genererar stigande vinster och utdelningar. Sunda bolag med god outlook för att kunna levererar på just detta.

   Länk till mitt inlägg om fonden:
   https://petrusko.blogspot.com/2020/03/ishares-msci-usa-quality-dividend-ucits.html

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...