Passiv inkomst

 



Det här med "passiv inkomst" är en snackis bland vissa och en ny term för andra. De allra flesta kan förr eller senare ha intresse i det dock. Innebörden av passiv inkomst när det kommer till investeringar är att man ska kunna pytsa in pengar och sedan inte göra annat än att ta emot cash. Något helt underhåll och tillsynsfritt.

På börsen finns det utmärka sådana investeringar i form av indexfonder. De är tillsynsfria då man inte behöver vara kunnig eller läsa på. Man kan sätta sin tro till att börsen tickar på över tid.

När och vem skulle vilja ha intresse av en sådan här passiv inkomst? Gamlingarna på bilden är en stor målgrupp med sådant intresse. Vi lever allt längre och somliga kommer spendera 30 år eller mer som pensionär. En annan intressent för den här passiva inkomsten skulle kunna vara den som vill ge en slant till någon med syfte att endast avkastningen skall spenderas. Kanske en gamling som skänker en slant till ett barn/barnbarn. Ja det finns såklart många olika livssituationer osv där man har intresse av en sådan här intäkt. 

Historiskt har börsen avkastat i snitt kring 8 - 10 procent per år och man kommer förmodligen se värdet på sin investering växa över tid trots att man årligen spenderar utdelningen som kanske är 3 - 5 procent.

För att hålla sig helt passiv är det börshandlade fonder med kontant utdelning som är lösningen. Sådana kan man investera i och sedan bara ta emot utdelningar år efter år. På svenska börsen finns sådana fonder från Xact som är en del av Handelsbanken. Visst kan man investera i fonder som inte lämnar utdelning och själv sälja en del varje år men det är en annan grej och upp till var och en. Det här med börshandlade fonder med utdelning är en smidig lösning för den som verkligen vill vara helt passiv.

I skrivande stund har Xact två olika fonder som pyntar utdelning men de har planer på fler.

Xact Sverige - En vanlig svensk indexfond med cirka 80 bolag. Läs mer.

Xact Norden Högutdelande - En nordisk indexfond med 45 utdelningsbolag och lite högre utdelning än fonden ovan. Läs mer.

Börshandlade fonder handlas precis som aktier över börs och man kan köpa dem där man normalt sett köper aktier. Via en nätmäklare eller din vanliga bank. Precis som vid aktiehandel utgår courtage vid köp och sälj men det är ju en engångsavgift som gör varken från eller till för den som köper för att ta emot utdelningar år efter år. Flera olika mäklare erbjuder courtage från 1 krona så det är ingen stor slant.

Vissa mäklare erbjuder även börshandlade fonder noterade i Tyskland. Världens största fondbolag iShares och Vanguard har flera fina fonder noterade där. Dessa handlas i Euro varpå man får pynta en valutaväxlingsavgift till sin mäklare utöver courtaget som också det kan vara lite högre för att det är utlandshandel. Här får man ha en aning större intresse om man skall ge sig in på dessa då man behöver sätta sig in i saker som valutaväxlingsavgifter mm. Det är dock inte så krångligt när man väl sätter sig in i det.

Alla börshandlade fonder pyntar inte utdelning. Xact har flera fonder men bara två av dem i dagsläget pyntar utdelning. iShares och Vanguard har väldigt många med och utan. Vissa utav fonderna har de i olika versioner med och utan utdelning så man kan välja hur man vill ha det. När en fond inte pyntar utdelning stannar pengarna istället kvar i fonden och växer vidare.

27 kommentarer:

  1. Ett ännu enklare sätt är att sätta in pengarna på Lysa (och välja 100% aktier). Där kan man få månadsutbetalningar till lönekontot, i antingen fast belopp eller procent av portföljvärdet. Perfekt för folk som har fått en klumpsumma men är totalt ointresserade av investeringar.

    Tyvärr kommer utbetalningen lite för sent i månaden så man kan inte förlita sig på den för att betala räkningarna. Det vore bättre om den kunde komma vardagen innan den 26e istället för vardagen efter den 29e, men ändå smidigare än något alternativ jag känner till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tuxie,
      Det lät ju som ett käckt upplägg. Hur är det med avgifter/totala kostnader? Det är ett bra tag sedan jag spanade på Lysa senast.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det beror på hur mycket man har sparat men ca 0,34% till 0,38% i totala avgifter (Lysas avgift + fondernas avgifter + transaktionskostnader, men exkl ISK-skatten).

      https://lysa.se/avgifter

      Radera
    3. Hej igen,
      Ah men det är ju inte så tokigt. Det är ett dyrare alternativ än det jag skriver om men det är inte allt för värstans ändå.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Ditt alternativ är dyrt! Snacket om courtage på 1kr är just bara snack! Visst, ska man investera månadspengen så funkar det men om man sparar en avsevärd slant per månad blir det väldigt mycket i courtage för en fond som dessutom presterar väldigt dåligt. I ett nollränteklimat går värdeaktier dåligt kontra tillväxt aktier, tvärtom gäller vid högre ränta...

      Radera
    5. Tjena,
      Om man investerar en avsevärd peng per månad som du pratar om så är det rimligt att se till courtagets procentuella andel. Folk med stor plånbok har 0,01-0,03 procent courtage. Har man inte fullt så stor plånka kan man ändå komma ned till 0,06 procent courtage. Det där är engångsavgifter som sagt och blir till ingenting utslaget på en 30 år lång investering.

      Din tes där med värdeaktier i nollränteklimat saknar belägg. Just nu är räntan historiskt låg men den har varit det länge. Värdeaktier har fungerat bra i delar av den perioden. De senaste 100 åren har räntan gått upp och ned och värdeaktier har fungerat bra i olika ränteklimat. Man skall dock se det på lång sikt och inte stirra sig blind på några enstaka år. En långsiktig investering är på mer än 5 år och över en sådan tid brukar börsen ticka på hyggligt samtidigt som den går igenom olika börs och ränteklimat.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Kan nog vara bra att tänka brett nu även om man tänker kortsiktigt.
    Halkade förbi detta
    https://jeffhirsch.tumblr.com/post/642139815395147776/post-election-februarys-have-been-even-more

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Du skriver att Xact har planer på fler utdelande ETF'er. Hittar ingen info på deras hemsida om det.

    Var kan jag läsa mer om det?

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har pratat med Xact vid flera tillfällen. De nämnde det när de var med i Fondpodden och de har pratat i de termerna efter det.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Om pengarna istället stannar kvar i fonden och återinvesteras så är väl det exakt samma sak som att ta emot utdelning och sedan köpa nya fondandelar. Så med andra ord så borde man ju kunna köpa
    Ett gäng vanliga fonder och sedan sälja av 4% per år Om man nu vill ha utdelningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym,
      Läs inlägget en gång till. Jag känner inget behov av att svara på frågor om att istället sälja fondandelar.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. En OT kommentar: Nyfosa som kom med rapport häromdagen börjar med utdelning. I år får man 3kr + 1kr i bonusutdelning. På en kurs runt 80 spänn så ger det en DA på ca 5%. Jag som fick mina Nyfosa aktier pga av att jag hade Hemfosa har en DA som är oändlig stor 4/0 men man kanske inte kan räkna så :-)

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. Kör xact högutdelande, ishares high quality dividend samt ishares Property dividend. Inga källskatter, hyfsade utdelningar och bra spridning.

    Är i funderingar på o byta till 100% utdelade etf:er om några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är redan i den fasen att vikta över till Etf:er. Tanken är att ha 70% i Etf:er och övriga i investmentbolag och Konglomerater. har tre år kvar till pensionen.

      Radera
    2. Ishares property dividend finns flera av på Avanza bla USA, european och asia, vilka har du, tankar kring det?

      //Ola

      Radera
    3. Tjena Ola,
      Fastigheter är för mig en mycket intressant tillgång över tid. Marknader i olika länder kan vara i olika fas men över tid är det nog generellt bra. Jag tänker att jag klarar mig bra med de fastighetsbolag jag äger i Sverige, Kanada och USA. Visst kan det vara ett bra komplement att ha en fond för det där och skulle jag satsa på en sådan skulle jag välja en för USA just för att jag har lite koll på den marknaden medan övriga marknader är jag mindre insatt i. När man är osäker är en tänkbar väg att ta lite av allt. Alltså ett helt knippe med fastighetsfonder. Samma slant totalt men fördelat på flera innehav.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Om du skulle sätta samman en portfölj enbart bestående av utdelande fonder/ETF:er - hur skulle en sån kunna tänkas se ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag också nyfiken på, endast ETF:er.
      Det vore även intressant hur Petrusko skulle sätta samman ETF:er och investmentbolag till en trygg portfölj med utdelning, val och viktning vore spännande.

      Radera
    2. Petrusko, jag tror Du har hittat en nisch här. Konstruera portföljer allt efter kundernas önskemål. Fokus på utdelning eller bara max. värdeökning, ETF:er i portföljen eller investmentbolag eller kanske globelfonder, eller eventuellt en kombination av allt detta, allt efter kundernas önskemål. Tror att Du skulle göra ett mycket bättre jobb än s.k. rådgivare på banker och fondbolag som alltid föreslår de dyraste av sina egna produkter, utan att skämmas.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
    3. Tjena Krusse,
      Tack för din fina kommentar. Kul koncept där. Man skulle kunna göra väldigt fina portföljer på det där viset. Enkelt och smidigt.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Krusse!

    Du har levererat en av de bästa kommentarerna jag läst...

    Alla dessa kostymklädda/herrar träffar på banker/rådgivningsföretag är inget annat än förklädda hästhandlare. Du får som vanlig medelsvensson betala både deras dyra kläder även deras exklusiva hyror/lån på de dyraste adresserna. Ofta Östermalm eller motsvarande. Petrusko jag tycker verkligen du kan sträcka på sig. Du gör "vi" som läser sin blogg en bra inspirationskälla ��

    Ha det gott.

    Mvh
    Larsa


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Larsa,
      Tack för din fina kommentar. Kul att du finner inspiration från min blogg.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Tjena, Petrusko
    Vad tror du om Krusses id'e att göra olika typer av portföljer? Är det något du nappar på? Tycker det låter mycket intressant. Betterwealth https://www.betterwealth.se/ gör väl så att de kör på indexfonder. Jag är inte superpåläst när det gäller vilka index/fonder o.s.v som de investerar i. Jag har inget med dem att göra. Det jag vet är att det är en fondrobot som typ Lysa. Men vet inte om den är billigare/bättre än den.

    Kan lägga till att det är du gjort att äntligen fick tummen ur...

    Köpte en stek av Cibus som går som på räls.

    Tack Petrusko

    Ha det bra.

    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera
  10. Tjo
    Jag håller med om att känslan är att utdelande fonder är en mer passiv inkomst då man inte behöver räkna ut vad man ska sälja av och trycka på säljknappen etc. Mycket bra inlägg :)
    MVH
    VGI

    SvaraRadera
  11. En sån där gamling här, som läser din blogg kontinuerligt. Har lärt mej massor av dej! Jag gick från utfattig (på riktigt) till ganska välbeställd pga av ett arv som nu förvaltas på bästa sätt för att ge mej en hyfsat välbeställd pension tills jag blir 80 (då jag antagligen är färdig för nåt hem eller en urna. Fonder är trist men känns hyfsat tryggt, men att klura på vad jag vill äga och få utdelning från är kul och har visat sig få mina pengar att växa riktigt bra.

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Många bra skrivet. Som väcker fler funderingar.

    Hur ser du på ev. förtida uttag på pension i kombination med fond/aktie utdelning?

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...