Pengars Psykologi

 


Jag har precis läst boken Pengars Psykologi av Morgan Housel och jag älskar den! Under senare delen av 2020 snappade jag upp att Morgan Housel var i färd med att släppa den här boken och det gjorde mig förväntansfull. Jag följer honom på twitter sedan länge och tycker att han har en sund syn på börsen och pengar. Boken släpptes och jag var nära att slå till när jag fick se att den skulle översättas till svenska. Jag har inga problem med att läsa engelska böcker men svenska är ju nice och jag hade ingen brådis. Nu har jag fått ett recensionsex av boken och precis läst färdigt den.

Genom åren har jag läst väldigt många böcker med inriktning mot börsen och pengar. Flera utav dem proppfulla med avancerat tänk och termer. Den här boken är inte en sådan där och det är en av flera  anledningar till att den är så bra. 

Utan krångliga termer eller avancerade kalkyler bjuder Pengars Psykologi på ovärderlig kunskap i ämnet. Hur vi tänker om pengar, varför vi tänker som vi gör och hur man skulle kunna göra.

Själv har jag investerat på börsen under flera decennier med framgång och en sak jag har som lyfts fram i den här boken är förmågan att skita i vad andra gör och köra mitt eget race. Inte helt vanligt och svårare än du tror kanske. En annan grej som jag ibland skriver om är att höja ditt spar när du får lönehöjning. Det kan man relatera till en sektion i boken som handlar om att vi ofta spenderar allt mer desto mer vi tjänar. En sorts livsstilsinflation. Ytterligare ett resonemang i boken jag kan skriva under på är ungefär så här: Jag har råd att inte vara den bästa investeraren men jag har inte råd med att vara en usel. Ett resonemang kring risktagande och prestanda på börsen. Bara några exempel av många intressanta saker i boken.

Det här är inte en bok du bara har nytta av om du har en viss strategi på börsen eller en viss ekonomisk sits. Den här boken är kickass för alla som hanterar pengar. Oavsett om man inte investerar en enda slant eller om man redan är en erfaren investerare. Pengars Psykologi är laddad med saker som är riktigt bra att veta om pengar.

Jag nämnde alla böcker jag läst och det är inte många som skriver kring det här ämnet på ett så enkelt och tydligt sätt. Morgan Housel har skrivit om pengar på ett sätt så vem som helst kan läsa och förstå. Bra flyt i texten, laddad med sunt förnuft och fri från termer som endast finansnördar förstår. Pengars Psykologi går in på topplistan bland ekonomiböcker i min värld och jag kommer läsa om den både en och fler gånger.

Om ditt bibliotek inte har boken så kan du enkelt gå in på deras sajt och önska att de köper in den.

Länk till boken hos Förlaget där man kan köpa den:

https://sternersforlag.se/produkt/pengars-psykologi/

Nedan är länk till boken hos Bokus:

https://www.bokus.com/bok/9789198552874/pengars-psykologi/

Nedan är länk till boken hos Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/pengars-psykologi-9789198552874


I skrivande stund kostar den strax under 200 spänn oavsett var man köper den. 

12 kommentarer:

 1. Tjena, håller också på att läser den. Riktigt tankeväckande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej myntaren,
   trevligt. Jag tippar att du är fortsatt nöjd när du läst klart. En annan bok som kretsar kring sunt förnuft och bra att veta saker om börsen är Jack Bogles The little book of common sense investing. Den är kickass och förmodligen den viktigaste boken jag läst. Oavsett vilkenn strategi man väljer är kunskapen i boken viktig att ha med sig. Hur börsen funkar, hur vi människor funkar mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Håller med - riktigt bra, både översättning och innehåll.

  Tar med mig uttryck som "Förmögenhet är sakerna du inte ser". Mkt bra formulerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Road,
   Ja den där är riktigt bra. Nya bilar, iphones, solresor osv är inte säkert att folk har råd med egentligen. Kan vara utökade lån medan folk bara ser de där fina sakerna och resorna. Vad man med säkerhet kan veta är att folk åtminstone blev mindre rika efter att de köpte den där nya bilen osv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. "Mindre rika.." Spännande resonemang. Jag sparar själv hårt på börsen och följer, läser mkt. Men, vill lyfta en annan vinkel på.. LIVET. Du lever EN gång, känner folk som sparar sparar sparar, aldrig aktiverar ungarna eller låter dem få uppleva saker, som att tex. åka utomlands. Nya intryck, lärdomar, men framförallt minne. Sluta SPARA och LEV för pengarna. Kan inte förstå folk som lever för att jobba, kan inte heller förstå varför man jobbar och lever för att - spara. Hitta en BALANS i livet, njut, spendera, och ha en sund plan.. Så tänker JAG, med respekt för andra som tänker annorlunda.

   Radera
  3. Tjena, japp man har bara ett liv och får inte glömma av att leva det. Jag tror inte det är så stort problem i verkligheten med folk som sparar. Gunther Mårder gör mycket väsen av sig och spelar på sin persona som snål och extremsparare. Han har hela tiden haft ett välbetalt jobb, badar i pengar, bor i fint hus osv. Han är en sådan där som folk förfäras över när de hör hur han sparar. Några andra som folk pratar i dina termer när de hör hur de sparar är Oskar och Maribel som skrivit böcker om att göra mer av mindre kan man säga. Folk går igång på samma sätt kring dem men de reser utomlands och är där längre än vad någon normal svensson kan/har råd med.

   Alla är vi olika och vissa vill ha utlandsresor och prylar för att må bra medan andra mår bra av att sitta i skogen nästgårds och grilla korv.

   Vad jag vill komma till är att jag tror inte det är värst många som väljer att leva miserabelt för att ev långt in i framtiden ha sparat ihop en rejäl slant. I andras ögon kan de se ut så i vissa fall medan den aktuelle personen ändå lever ett gott liv.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack för ditt svar Petrusko, och köper ditt resonemang och tankar. Tycker bara det är bra att lyfta "den sidan" så "folk" som är nya i sparcirkusen och vill starta investera/spara - inte glömmer att hitta balansen i livet =) Tack för bra blogg!! Trevlig tisdag!

   Radera
 3. Tack för tipset, klickade hem ett ex här nu och ser fram emot att läsa boken. //Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Jag önskar dig stort nöje och att du finner den lika bra som jag gjorde.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Petrusko, jag tycker att Du skall göra, i kanten på bloggen p.s.s. som Populära inlägg eller Bloggar jag läser, en lista med dina inlägg där Du rekommenderar olika böcker om börsen och aktier. De har var en hel del sådana inlägg genom åren och böckerna brukar vara tidlösa som även nytillkomna läsare kan ha nytta av att läsa bokrekommendationer.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din input. Det tycker jag är ett bra förslag. Det är några böcker som jag verkligen vill att så många som möjligt läser. Det vore ju ett bra tips där ute i kanten som du säger. Skall kolla på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko!

  Håller just nu på och läser boken som ger intressanta perspektiv på just pengar och personlighet. Och deras kraft att påverka vårt beteende. Men också vad olika färdigheter spelar för roll för hur vi hanterar pengar och investerande. Gillade också kapitlet om svansen och dess betydelse för rikedom och framgång när det kommer till investeringar. Tänkvärt! En bok som borde stå i varje medborgares hylla.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  Atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...