Stigande kostnader - Långsiktigt spar

 


Över tid tenderar saker att kosta allt mer pengar. Mjölkpaketet som en gång kostade 10 spänn kostar nu 12. Ditt bredband som brukade kosta 250 kronor är nu uppe i 300 per månad. Turligt nog blir även din lön högre över tid. Du tjänar allt mer pengar och kan köpa åtminstone samma mängd mjölk.

Handen på hjärtat nu då; När höjde du ditt spar senast?

Likt många andra har du kanske ett spar via autogiro. Samma belopp dras månad ut och in och det köps fonder (bomber och granater om du sparar på ett vanligt bankkonto).

Gör dig själv en tjänst och öka även ditt spar över tid. Lägg på några tior, hundringar eller tusingar per år. Beroende på hur mycket du redan sparar. Sparar du 200 spänn i månaden så boosta upp den där till 220 kr. Ja du fattar grejen.

Ett rimligt långsiktigt spar är någon/några vettiga aktiefonder. Över tid avkastar börsen riktigt bra medan ett bankkonto är ren och skär finansiell analfabetism. Det är effekten från ränta på ränta som gör dina sparade slantar till något stort och bankkontot ger dig ingen eller usel ränta. På flera decenniers sikt blir skillnaden enorm. Det blir lätt miljonbelopp skillnad i slutändan om man sparar en hygglig slant. Se exempel nedan:

Spara 2000 kronor per månad i 30 år på bankkonto till 0,6 procent ränta och du har i slutändan 788 000 kronor i runda slängar.

Om man istället sparar de där 2000 kronorna i en billig indexfond och får 8 procent årlig avkastning har man efter samma tid drygt 2,8 miljoner kronor. De senaste 20 åren har Stockholmsbörsen (SIXRX) avkastat cirka 8,5 procent per år i snitt.

Min favorit bland indexfonderna är SEBs som följer i princip hela Stockholmsbörsen till en låg avgift. Läs mitt inlägg om SEB Hållbar Sverige Indexnära

30 år är lång tid tänker du och visst är det så men det är en relevant tidsperiod för många sparare. Är du tex 40 år idag har du sannolikt minst 30 år kvar att arbeta innan du kan gå i pension. Är du 20 år har du verkligen tiden på din sida men du skall absolut inte se det som att du då kan börja spara när du är äldre. Om du börjar spara nu och låter ränta på ränta gör sitt underverk i 30, 40, 50 år så blir det en mäktig slant till slut. Det är tiden som är grejen.

Grädde på moset blir ett ökat sparande. Höj sparet lite varje år och det blir än större slant i framtiden.

6 kommentarer:

 1. Mkt bra,och vid löneförhandlingr pensionen en given sak att ta upp!

  SvaraRadera
 2. En enligt mig bättre fond än SEB Hållbar Sverige Indexnära är PLUS Allabolag Sverige Index. Lägre avgift och exponering mot alla bolag. SEB exkluderar vissa bolag.

  Harry

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko!
  Bra inlägg. Viktigt att faktisk öka sparandet med jämna mellanrum.

  Innan jag började se över min ekonomi för lite mer än 3 år sedan, så hade jag enbart ett autogiro på några hundra som bara rullade på.
  Det är ju bra men med tanke på att lönen ökade så borde även autogirot ha ökat.

  Nu ökar jag sparandet minst en gång per år. Vid löneökning. Brukar även se över hela ekonomin ytterligare en gång per år och även då brukar det slinka in en ökning. Ibland är det inte mycket men det gör ändå stor skillnad i längden.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mycket bra. Det tickar på i allt högre takt. Tack för din kommentar.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Mycket bra inlägg! Gjort så som du skriver i några år nu. 10kr dit, 50kr hit osv. Små summor som man inte tänker på. Tex så har pensionssparandet ökat från 300kr till 900kr per månad på sex år utan att man egentligen sparar in på något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Tack för din kommentar. Bra gjort där. Det tickar på allt snabbare över tid när man stadigt höjer sparet.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...