Cibus 9 mån rapport 2020

 


Det lilla svenska fastighetsbolaget Cibus som äger matbutiker har rapporterat för det tredje kvartalet och det är en rimlig prestanda bolaget uppvisar. Jag skriver matbutiker då det är ett enkelt sätt att förklara vad de äger men de säljer inte mat utan verksamheten består i att äga fastigheterna där de stora dagligvarukedjorna bedriver sin affär.

Fastigheterna är belägna i Sverige och Finland med en långsiktig plan att bli den främsta ägaren av dagligvarufastigheter i norden. Man betonar i den färska rapporten att man i dagsläget fokuserar på att växa i Sverige och Finland medan övriga norden blir i närtid endast om någon större portfölj dyker upp. Likt de gjorde när de gick in i Sverige. De köpte då en portfölj med 110 fastigheter och det är rimligt på en ny marknad. Det vore inte värst effektivt att äga någon enstaka fastighet i tex Danmark utan då får det på kort tid bli ett gäng. Ja ja, nu är de i Sverige och Finland och det är fokus i närtid.

Tidigare har man haft ett tillväxtmål om att investera 50 miljoner euro årligen u nya fastigheter och det målet höjer man nu till 50-100 miljoner euro. Ett mål som lirar bra med att man har för avsikt att höja utdelningen 5 procent årligen. Det befintliga beståndet har inbyggda hyreshöjningar i avtalen men för att kunna växa snabbare och generera cashen till att höja utdelningen så behöver man addera fler fastigheter som tickar in pengar. Genom att finansiera sig till lägre kostnad än cashen som fastigheterna tickar in blir det ett högre förvaltningsresultat per aktie när man förvärvar fler. Oavsett om man ger ut obligationer, lånar hos bank eller emitterar fler aktier så är fokus att generera mer cash per aktie.

Per 30 september är intjäningsförmågan 1,1 euro per aktie vilket gott och väl täcker utdelningen om 0,89 euro. Utdelningen som för övrigt betalas månadsvis. Målsättningen är som sagt att höja utdelningen med 5 procent om året och nästa höjning sker till våren. Månadsutdelningarna fram till dess är alltså redan spikade och varierar lite från månad till månad men summerar till 0,89 euro på året. Utdelningen fastställs i euro men när den betalas ut så får du den i svenska kronor baserat på en valutakurs i närtid.

Substansvärde per aktie är 11,8 euro (EPRA NRV). Till dagens valutakurs om 10,26 kronor för EUR/SEK är det i svenska kronor cirka 121 spänn. Cibus aktie handlas kring 160 kronor och det är som jag sagt tidigare i högsta laget. Det är en riktigt bra och stabil verksamhet som man kan betala ett högt pris för. Stigande kurs via multipelexpansion ter sig orimligt härifrån och det skall man ha i åtanke vid en eventuell investering. Utdelning och resultat lär stiga på sikt i en maklig fart. Jag äger gärna den här typen av bolag och tycker den är värd sitt pris. Den ger nog ingen rekordavkastning härifrån eftersom den redan är så högt värderad men den kan ticka på. 

Nettobelåningsgraden är cirka 61 procent vilket kan te sig högt jämfört med stora etablerade bolag som tex Castellum och Hufvudstaden. Det här är dock ett annat case. Cibus är ett litet bolag och behöver växa. Det gör man snabbare genom en högre belåning. Den stadiga verksamheten som bedrivs i bolagets lokaler ger ett mycket gott stöd till en högre belåningsgrad. Det är en mycket större osäkerhet i hyresintäkten från tex Nisses svets och mekaniska än ifrån dagligvarujättar som Lidl och Kesko. Pålitliga hyresintäkter från dagligvarujättar gör alltså belåningsgraden om 61 procent ändå rimlig.

Jag äger som sagt Cibus och tror det är en rimlig investering i långa loppet. På nuvarande förutsättningar håller jag utkik efter dippar om jag skall köpa fler aktier. Över 160 spänn är jag inte värst på hugget medan köpsuget piggnar till något en bit där under.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Hade gärna ägt denna aktie men missade att köpa innan den stack iväg i januari 2019 och köpte annat i årets marsnedgång.

  Nu dröjer det nog länge innan nytt köptillfälle uppstår, tyvärr.

  Gjorde andra fina affärer i mars, men konstigt nog känns det alltid surare med missade affärer än med det som gått bra.

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, missade affärer svider konstigt nog mer än de lyckade affärer man gjort under samma tidsspann. Ibland ser man inte skogen för alla träd.

   Radera
 2. Köper några varje månad, blir bra på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zorg,
   Många bäckar små. Det blir nog till något stort och fint på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det här är en aktie jag *vill* gilla, men klarar liksom inte av det. Jag gillar fastigheter och jag gillar mat, investeringsmässigt alltså :)

  Svenska marknaden domineras av ICA, och dom har en egen avdelning som mer eller mindre bara köper tomter som eventuellt kan bli bra läge för en matbutik framöver, designar byggnaden och genomför bygget, up-and-commer Axfood har jag inte koll på, med tanke på kapitalstrukturen kanske dom hyr?(dålig research från min sida då axfood trots allt är mitt största innehav...)

  Men att investera i att coop ska vända sin 40 åriga looser-streak och helt plötsligt bli livskraftiga är inget jag vill chansa på. (seriöst, läs på om hur deras socialistbutiker utvecklats.)

  Annonserar dom att dom tar över ICA/Willys butiker är jag på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller på Coop på den här marknaden men nu handlar det inte om att de ska slå Ica eller Willys utan att de ska kunna betala hyran i de 110 butiker som de köpte upp från Netto. På så vis är risken liten. Därutöver ska alla finska butiker i Cibus portfölj klara samma sak och hittills har det inte varit några problem.

   Radera
  2. Hello,
   Jag tycker Coop är ett bolag av såpass låg kvalitet att jag aldrig skulle överväga att äga dem. Att de kommer hanka sig vidare är dock en helt annan sak. Jag tvekar inte på efterfrågan och behovet på marknaden av flera aktörer. COOP är tredje störst och har aldrig varit fantastiska o kommer heller aldrig bli det. Om det mot förmodan skulle gå åt skogen för Coop kommer andra aktörer stå på rad och vilja ta över deras verksamhet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag handlar enbart hos Coop. Så föredrar jag ju demokrati framför kapitalism också. Det senare deltar jag endast i så länge jag är nödgad. Jag är såldes stolt ägare till Coop samt ägare till Ica och Axfood.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko!

  Tack för en bra blogg. Jag letar efter en fond/börshandlad fond som har 100% vikt i UK. Men jag lyckas inte hitta. Har du förslag? En som följer index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Adam,
   Fondbolaget Vanguard har ett par fina med låg avgift. De bör vara överst på sidan i länken nedan. De heter FTSE 100 och FTSE 250.

   https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/productType=etf

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vad Cibus måste jobba på framöver är att få ner kostnaden på kapitalet och därigenom få högre avkastning på förvärvade fastighet.
  Förhoppningsvis löser det sig när storleken på företaget blir större och man får bättre villkor på upplåningen än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det kommer med storleken. De kommenterade för övrigt i senaste conf callen att den gröna obligationen de gav ut i våras blev lite dyrare än de hoppats på av förklarliga skäl. Den gavs ut mitt i coronakrisen och då fick man klart sämre deal. Jag förstår varför de gav ut den dock. Det gjorde de rätt i. Värt att pynta lite högre ränta men ändå kunna fortsätta finansiera sin verksamhet (som för fastighetsbolag består i att köpa mer fastigheter bla).

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko! Gillar verkligen din blogg och din investeringsfilosofi. En fråga jag har är dina tankar kring Bank of America? Som väldigt konservativ utdelningsinvesterare borde det vara ett case som passar dig som handen i handsken? Även med uppbackning av de stora som ex Warren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin,
   Bank of America är nog inte så tokig i dagsläget. Jag ägde den in i finanskrisen 2007/2008 och då var de inte rustade för en sådan smäll. Det har de lärt sig av och står stadigare idag. Jag har inte ägt dem sedan dess och banksektorn är ingen favorit. Just nu har jag en liten slurk Handelsbanken och är för tillfället nöjd med den bankexponeringen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Nettokonverteringen har än så länge varit lyckad åtminstone för kunden. Jag handlar numera allt på Coop, men Axfood är mer lönsamt att vara delägare i 🤣

  SvaraRadera

Nytt innehav: WP Carey

  I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har ...