Köpt aktier under löprundan

 


Idag dunkade jag in en köporder  på ett knippe aktier och gav mig sedan ut på en löprunda. Medan jag glatt skuttade fram i skogen bland mossa och rötter gick min order till avslut. Jag köpte fler Essity på 298 kronor. Träningsrundan är jag mycket nöjd med och den blev extra bra i efterhand med vetskapen att jag handlade aktier medan jag sprang.

Essity är ett nytt innehav som jag gjorde ett första köp förra veckan och skrev om då. Som jag nämnde då är planen att regelbundet köpa mer för att bygga upp en position jag kan vara nöjd med. Minst 2 procent vill jag ha men ett bolag som Essity är ett typiskt bolag som jag gärna viktar tyngre. Det kommer ta tid men om tillfälle ges kan jag se det uppe bredvid Castellum och Axfood som är de bolag som väger tyngst i min portfölj. Medan de väger kring 10 procent har jag faktiskt indexfonden Xact Norden Högutdelande som är mitt största innehav till en vikt runt 16 procent.

Med megatrender som ökat välstånd och befolkningstillväxt i ryggen flera decennier framöver anser jag att Essity kan vara ett utmärkt val för en långsiktig investering. Att verksamheten dessutom är konjunkturokänslig är ytterligare en positiv faktor i mina ögon.

Det går att köpa aktier på olika sätt och ibland lägger jag order och köper direkt ur orderdjupet. Då får man avslut direkt. Ibland lägger jag en order till en lägre kurs som gäller dagen ut eller så väljer jag en lång giltighetstid. Just nu funderar jag  tex på att lägga in en köporder på kursen 295 kronor med lång giltighetstid. Går den igenom så är ju det nice och pengarna dras från min kredit. Sådana affärer brukar jag lösa i efterhand genom att beta ned krediten igen. Det är smidigt på det viset med en kredit hos mäklaren. 

I år kommer Essity pynta utdelning i november eftersom de valde att avvakta med utdelning i våras. Normalt sett pyntar de på våren och så lär det bli nästa år. Det är ju ett väldigt speciellt år 2020 då pandemin bröt ut. 6,25 kronor är utdelningen på och den har X-datum 29/10 med pay date 4/11.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Ägt Essity sen 2009 eller som SCA som det hette på den tiden, innan bolaget delade på sig...äger båda bolagen fortfarande och kommer säkert äga bolagen 2029 också. Två kanonbolag att ha i portföljen.

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko,

    Jag har följt dig väldigt länge och vill bara tacka dig för att du är en sån enorm inspirations- och kunskapskälla! Genomtänkta analyser, bra och givande inlägg, personliga tankar, klockrent!

    Nu har jag fått upp ögonen för Essity och tänker precis som du och många andra gör, klockrent bolag som förmodligen kommer klara sig igenom mycket iom dess produkter och varumärkesportfölj.

    Så jag tänkte köpa in mig i företaget, frågan är bara: hur ska jag tänka i Essitys fall när det kommer till A/B-aktie? I SHB's fall är det tydligt med rabatten och allt mellan dem, men i Essity kostar de snarlikt, trots olika omsättning och de följer varandra rätt bra över tid också.

    Sorry för lång kommentar, men allt behövdes få sagt, särskilt det första!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Valentino,
      Tack för din kommentar. Essitys A och B-aktie skiljer inte så mycket i pris men det är en annan stor skillnad på dem. Likviditeten i A-aktien är inget vidare. Jag valde B-aktien för i den omsätts det dagligen mycket stora mängder aktier. Så man enkelt kan få avslut vid handel. A-aktien omsätts det inte så många utav en vanlig handelsdag och det kan gå segt att få igenom sina ordrar. När man väl vill/behöver sälja så finns det inte så många köpare och man kan tvingas gå ned mer i pris för att få ett avslut.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej!

    Är inne på att köpa Kimberly Clark, vilket väl är en "Peer" till Essity. Nästan 50 år med kontinuerligt stigande utdelning, vilket är imponerande. Dock som jag förstår det med en högre värdering än Essity.

    Ännu en blogg på liknande tema:
    https://utdelningsfrontenintetnytt.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag gillar Kimberly Clark och har varit sugen på att köpa dem flera gånger genom åren. De är betydligt dyrare än Essity och har nog alltid varit det. Den kan bli bra den med.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag tycker din köp av Essity är helt onödigt och dålig. Jag tycker du bör fortsätter köpa XACT Norden högutdelande istället. Genom XACT Norden HU du har både Essity och även 40-tal andra bra ftg. Man får mer utdelning på investerade pengar samt står på flera ben. Man kan nämna minst 10 st liknande Essity som ligger i XACT Norden HU.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja man kan ju göra lite olika. Det går att argumentera för att 100% investera i indexfonder. Jag har valt en väg där jag primärt investerar i aktier och kompletterar med fonder. Historiskt har jag lyckats bra medan jag hittills under 2020 ligger efter breda börsindex. Jag hoppas och tror att det fortsatt skall gå bra för mig på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Underliggande index för XACT Norden Högutdelande blir omräknat andra onsdagen i december. Jag antar att det blir rätt så stora förändringar, eftersom många av nuvarande komponenter minskat eller ändrat utdelning i år (fast, om jag minns rätt, så viktar de med utdelningar tre år bakåt, eller så blandar jag ihop nuvarande index, med det tidigare).

    Någon som försökt sig på att räkna ut vad Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index kommer att ha för komponenter i december?

    Någon som vet när, och hur, XACT Högutdelande kommer att omvikta? Har inte hittat någon information om det i något av deras material (som kommit efter senaste byte av underliggande index och förvaltare).

    Har, för övrigt, ägt SCA sedan mitten av 90-talet. Men blir mindre och mindre entusiastisk över att äga SCA och Essity. Förr, så hade de en helt häpnadsväckande forskningsavdelning, som, med täta mellanrum, kom med revolutionerande produkter, helt utan motsvarigheter från konkurrenter. Och med den, så hade de en otroligt kompetent forskningschef, som, de-facto, funkade som ansiktet utåt för hela SCA. Hon kunde, blixtsnabbt, ge djupa, begripliga och korrekta svar på de mest oväntade och varierade frågor. Deras nuvarande forskningsavdelning(ar) kommer inte i närheten, även om de fortfarande verkar lite bättre än genomsnittet. SCAs och Essitys nuvarande ansikten utåt, är snarare dåliga för deras imager, än en tillgång.

    Sedan tyckte jag att "gamla" SCA, innan bolaget splittrades i SCA och Essity, gav en närmast perfekt riskspridning, och utjämning över cykler (i ved, massapris, valutor, konjunktur, etcetera). Har fortfarande inte förstått varför de bröt isär bolaget, de officiella motiveringar, som jag sett och hört, kan omöjligt vara den riktiga anledningen.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...