Jag har köpt Essity

 


Igår skrev jag om hur fantastiskt Essity är och senare gjorde jag slag i sak och köpte ett första knippe aktier. Verksamheten attraherar mig och det är verkligen något jag vill äga i långa loppet. Flera megatrender finns där och verkar till bolagets fördel i decennier framöver. Det är även en konjunkturokänslig verksamhet som tickar på i ur och skur. En bäbis behöver ny blöja oavsett vilka faktorer du kan tänkas väga in. Likadant är det för de flesta av bolagets produkter. De behövs oavsett vad som händer i världen.

Bolagets utdelningspolicy faller mig väl i smaken då den fokuserar på stadiga höjningar. Ordagrant lyder den så här: "Essity strävar efter att ge långsiktig stabil och stigande utdelning till sina aktieägare". De meddelade häromdagen att de avser dela ut 6,25 kronor nu i höst vilket är en höjning om 8,7 procent mot förra årets 5,75 kronor i utdelning. Det är en uthållig och pålitlig utdelning. Kassaflödet täcker den flera gånger om och det är en sund del av redovisad vinst. I år blir vinsten sannolikt högre än föregående år då den var strax under 15 kronor per aktie justerat för jämförelsestörande poster. Jag tar för givet att det blir en höjd utdelning även nästa år. Prestandan och förutsättningarna talar för det och utdelningspolicyn likaså.

Ett första köp igår alltså och jag köper några till idag. Innehavet är litet i min portfölj och jag siktar på att regelbundet köpa mer.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Också sugen på att köpa ett bolag som Essity eller kanske P&G. Sedan jag fick barn inser jag Hur sjukt mycket pengar folk som har barn lägger på blöjor, våtservetter etc.
  Förmodligen en väldigt bra långsiktig investering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de där blöjpaketen går snabbt åt och de kostar en hel del. Blir nog bra det här =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej P

  Har du någon lägsta procent/promille gräns i förhållande till ditt totala portföljvärde när du köper ett nytt innehav?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Nej det har jag inte. Vissa innehav låter jag väga väldigt lite och nöjer mig med det. Jag har tex Fabege och Abbvie med en vikt kring 0,3% och är nöjd med det. De påverkar inte totalen så mycket men de är med där och bidrar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjenare Petrusko! Läsvärt som vanligt när man följer dig,har enstor summa cash att investera men tycker mkt börjar bli dyrt.Sålde 40% Latour idag då premien är väldigt hög och även om det är kvalite så kan ett bakslag i ingående bolag bli dyrt.Likviden fick gå in i Essity och hoppas på en god resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena C-F,
   Ja Latour är galet högt värderad nu. Det är inte rimligt men det finns ju mycket annat som är det. Vi håller tummarna för Essity nu då =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Alltid kul att plocka in ett nytt bolag i portföljen. Lycka till Dina Essity aktier. Jag gjorde nu en Petrusko och bytte mina B mot A aktier i SHB och fick 14 spänn/aktie. Känns som att jag har fått saftig utdelning i SHB trots inställd utdelning :-) Fattar inte den stora prisskillnaden mellan A och B. Om någon så borde det vara till A aktiens fördel. Större omsättning + högre rösträtt. Allt annat är samma. Är det möjligen så att A aktien blankas mer?

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Grattis till en bra deal. Jag kollade på A och B-spreaden i Handelsbanken häromdagen och tänkte "lyllos de som kan byta nu". Det visade sig vara bla du som kunde göra den dunderdealen. Riktigt nice.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej,

  Hur ser du på ägande i ett bolag som Essity om man redan äger Industrivärden? Förut direktägde jag flera bolag vilka även återfanns i investmentbolag jag också ägde. Det vore intressant att höra din syn på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik,
   Vill man ha exponering i Essity så är direktägande i aktien förstahandsvalet. Via Industrivärden får man endast cirka 17% exponering i Essity. Det är väldigt lite. Jag äger Industrivärden men det kan inte ersätta den exponering jag vill ha i Essity.

   Mvh petrusko

   Radera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...