Warren Buffett investerar i Japan


I dagarna har det skrivits en del i amerikansk finansmedia om att Warren Buffett investerat i 5 olika japanska bolag. Normalt sett brukar det analyseras och spekuleras vida hur oraklet i Omaha resonerar och denna gången är verkligen inget undantag. De saftigaste rubrikerna säger att han inte tror på USA längre. Ja det skrivs en hel del och man kan nog ta det med en nypa salt.

Jag tycker själv att Japan är intressant som en riskspridare. De japanska bolagen har sina egenskaper men så tillkommer också valutan. Den japanska yenen beter sig på sitt sätt. Nedan är en graf hur dollarn och yenen utvecklats mot svenska kronan på 10 år.


Exakt hur valutor skall utvecklas i framtiden är svårt att sia om men det är rimligt att tro att yenen och dollarn fortsatt kommer utvecklas olika.

Jag tippar att Warren Buffett ser en sorts två flugor i en smäll i sin investering i japanska bolag. Han har investerat i bra bolag och han har exponerat sig i japansk yen.

Nyligen skrev jag ett inlägg om att investera i Japan. Länk till inlägget.

7 kommentarer:

 1. Jag läste också om detta i Placera (Avanza) i måndags och reagerade på den. Jag köpte direkt en av de fem bolag "Sumitomo Mitsui Financial Group Inc" som Warren köpte. Den har sin verksamhet främst i Japan och ger utdelningar på Yen (som konverteras till USD). Den är perfekt aktie för utdelningsportfölj när man vill sprida rund världen och olika valutor. De för närvarande ger ca 6%(!!!) utdelning vid kurs 5,95 USD. Bolaget är väldigt välskött och blev jätte glad när upptäckte den. Jag tänkder mig dubbla mina antal aktier i bolaget när nya pengar kommer.
  Länk i Avanza till bolaget:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/545779/sumitomo-mitsui-financial-group-inc

  Sumitomo Mitsui Financial Group svarar för finansiell verksamhet för i huvudsak Sumitomogruppen. Bolaget tillhandahåller tjänster som bank, leasing och säkerheter med inriktning mot partihandel, detaljhandel och internationella affärer. Verksamheten drivs i huvudsak i Japan. Bolaget medverkar vid företagsköp med finansiella lösningar och riskbedömningar.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. BERKSHIRE HATHAWAY
   Buffett har köpt in sig i Japans stora handelshus, Nikkei lyfter (Finwire)
   2020-08-31 07:00
   Amerikanska investeringsbolaget Berkshire Hathaway, som leds av Warren Buffett, har köpt storposter i de fem stora japanska handelshusen. Beskedet lyfter Nikkei-börsen på måndagen.

   Berkshire har offentliggjort poster på lite över fem procent i Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu och Marubeni, rapporterar Wall Street Journal.

   Berkshire sade inte hur mycket det spenderade på posterna. Men en andel över fem procent motsvarar lite över sex miljarder dollar per bolag, baserat på deras senaste stängningskurser.

   Aktierna för de fem bolagen lyfter samtliga med mellan 5 till 10 procent under måndagen och hjälper hela Nikkei att avancera 1,8 procent för dagen.

   De japanska handelshusen, även kända som sogo shosha, skulle i väst liknas vid konglomerat som har andelar i alltifrån livsmedel till energi och gruvor. Berkshire sade att posterna i bolagen ska behållas på lång sikt och tillade att de även kan utökas upp till 9,9 procent per bolag baserat på pris.

   Buffett har under coronapandemin kritiserats för att inte ha använt Berkshires enorma kassa på 137 miljarder dollar till köp utan istället mest sålt av flyg- och bankaktier. Han har dock på senare tid offentliggjort en affär på 10 miljarder dollar i Dominion Energy, spenderat miljarder på återköp av Berkshire-aktier samt ytterligare köp av aktier i Bank of America för 2,1 miljarder dollar.

   Reno Santic
   Nyhetsbyrån Finwire
   https://twitter.com/finwire

   Radera
 3. Warren har verkligen varit aktiv på sistone, både med flyg och bank. Han har ju haft många rätt tidigare, men jag vet inte riktigt nu.
  Smartsnål - smartare val i vardagsekonomin

  SvaraRadera
 4. Jag har ett knippe BRK.B och tycker det känns spännande att det börjar hända grejer på Buffets kontor: rekordstora återköp, pipelines för 10 miljarder USD , investering i Japan och ett gruvbolag. Jag var orolig att Berkshire stod still p.g.a. sin storlek men det verkar röra på sig. Spännande också att se var Jain och Abel kan göra om de får mer utrymme att ta beslut. Tack för en bra blog!

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte detta är en "makro"-investering av Warren utan snarare har han köpt bolag han tycker är undervärderade. Samtliga bolag har (hade?) typ ett PE-tal på 10 och en yield på ~3%:

  Warren Buffett didn’t just get long Japan, he expressed his value credentials at the same time. ITOCHU is trading at 9.5x expected earnings and has a dividend yield of 3.2%. Marubeni is trading at 8.8x earnings with a dividend yield of 2.4%. Mitsubishi has a 9.3X LTM P/E ratio and a 16x forward with a 5.3% yield. Mitsui is trading at 13x forward with a yield of 4.2%. Sumitomo is trading at 9x last 12 months and 9.3x 2022 expected earnings (they are expected to lose money in fiscal yr 2021). It has a dividend yield of 5.1%. This is true value investing and one of the benefits of Abenomics was the focus on shareholder value and corporate governance. I’m long Japan as well so I welcome the focus on Japan as an area of value and maybe there is still hope for us value investors. Notwithstanding decades of monetary easing, near zero rates, massive QE and the purchases of equity ETF’s, the Nikkei still remains 40% below its 1989 closing peak.

  SvaraRadera
 6. Passade på o köpte en av pärlor:
  Veolia Environnement SA

  Veolia Environnement är verksamma inom energisektorn. Bolagets huvudverksamhet återfinns inom avfallshantering, vattentjänster, samt värmelösningar. Verksamhet innehas inom den europeiska marknaden, där kunderna återfinns inom en rad olika sektorer, från industri-, energi- och fastighetsindustrin, till aktörer verksamma inom vård och omsorg.

  //////

  Letar du efter en stabil bolag med säkra framtidstillväxt samt en stabil utdelning och inte nog med den, sprida inom andra branscher, länder och valutor, då Veolia är en av bästa kandidater. (Bolaget är en franskt i Euro-valuta o ingår i superränta Avanza) Jag hade öga på den och skulle köpa hur som helst men idag fick även extra rabatt. ;-)

  Läs gärna detta från bara onsdag om:

  "Därför ska du satsa på sopaktierna"

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/09/02/darfor-ska-du-satsa-pa-sopaktierna.html

  SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...