Mer utav globala utdelningsfonden

 


Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Det är en global fond som sållat bort bolagen med sämre direktavkastning än snittet. Kvar är ett mycket stort antal bolag som pyntar högre direktavkastning än snittet. Cirka 1650 stycken olika aktier innehåller fonden. Det är en mycket bred diversifiering vilket jag tycker är positivt. Den har en bra spridning bland olika länder och valutor också. Medan vanliga globalfonder består av cirka 60 procent USA-bolag består denna av endast cirka 38 procent. På gott och på ont.

Den pyntar utdelning kvartalsvis och har precis haft X-datum för september/oktobers utdelning. Nästa utdelning kommer vid årsskiftet. Direktavkastningen är cirka 3,2 procent.

Jag tycker den här är en mycket bra komponent i min portfölj och strategi med inriktning mot utdelningar. Här får jag i en enda investering en mycket bred riskspridning. Det kompletterar min portfölj väl och tar ned totala risken. Här har jag ju ingen bolagsrisk i och med den breda diversifieringen över drygt 1600 bolag.

Läs mitt inlägg om fonden med mer info: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

6 kommentarer:

 1. Kör du den i ISK tillsammans med iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF? Finns risk att man behöver flytta den till KF och vad skulle man förlora på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kristian,
   Ja precis jag kör dem på ISK. Det funkar utmärkt och jag är inte orolig att skatteavtalet ändras. Om det skulle göra det så blir det engångskostnader att sälja och flytta över till KF.
   Men det är inget att oroa sig över. Det räknar man dessutom hem på att man i ISK kan kvitta schablonskatten mot underskott av kapital så som tex bolån.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej jag undrar om det är smart att sätta in sina likvider på Avanza Zero medans jag väntar på att Investmentbolagen sjunker till rabatt istället för premie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Simon,
   I det korta perspektivet är det ingen tokig ide. Investmentbolagen som grupp är extremt högt värderade relativt sina egna snitt. Jag kan mycket väl tänka mig att vi får se en period där en indexfond presterar bättre än investmentbolagen medan deras värderingar går ned.

   Att lyckas tajma det där är dock en annan sak men man behöver ju inte träffa mitt i prick och man behöver ju inte satsa allt på just det. Man kan ha en del investmentbolag och en del index för att flytta från index åter till investmentbolagen när de är rimligare värderade.

   Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Simon,

   Nej det är något jag skulle avråda från. Det går mode i investeringar. Nu är dessa trötta maktbolag som Investor och Industrivärden stjärnorna. Högst oklart varför. Du kan faktiskt replikera Industrivärdens portfölj med ett minimum av ansträngning.

   Är du en ung person skulle jag ge dig rådet att satsa lite på JNJ och glömma den investeringen.

   mvh

   Lars

   Radera
  3. Grejen är den att jag äger Investor Svolder Industrivärden Lundberg Latour och Cibus. Tanken är att sätta mina likvider i Avanza zero för att sedan köpa flera Investmentbolag när rabatterna ökar, min portfölj går i dag ut på Investmentbolag.

   Radera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...