SEB Sverige Indexfond uppdaterad 2020-09

 


Jag skrev om den här fonden för några år sedan men det har hänt en del sedan dess. Något riktigt bra. De har sänkt avgiften rejält till 0,26 procent. De har fortfarande kvar en sak jag inte gillar och det är möjligheten till en avgift om man säljer inom 30 dagar från det man köpt. När jag hörde mig för om detta för några år sedan fick jag uppfattningen att den avgiften inte tas ut. Den finns som en möjlighet och sådana där är till för att hålla nere fonders kostnader. Man vill helt enkelt inte att kunder skall köpa och sälja i tid och otid för det genererar kostnader. Kostnader som läggs på fonden/oss sparare.
 Skit samma tänker jag. En sådan här fond sparar man med fördel i ett långsiktigt spar. Köper regelbundet och siktar på något om 20, 30, 40 år. Nä den där grejen med 1 procent avgift om man säljer inom 30 dagar kan man ha i minnet men den är inget problem.

En annan sak kopplad till avgiften är att den här fonden är billigast. När jag jämförde för några år sedan såg Skandia Sverige Exponering ut att vara billigast. De sänkte sin avgift och var anledningen till att SEB också sänkte sin. Nu i efterhand har det visat sig att de löpande kostnaderna i Skandias fond tar den till en högre total avgift (0,31 procent) än vad SEB Sverige Indexfond har. Det finns Sverigefonder med lägre avgift men de följer ett smalare index. Istället för att innehålla flera hundra bolag kan de ha så få som 30 stycken och de har presterat sämre avkastning.

Produktens avgift: 0,26 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 21 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza: 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 30194 st.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot 2 dagar senare.

Det här är en grymt bra fond att ha som bas i ett långsiktigt spar. Den följer SIX Return Index som innehåller alla aktier på Stockholmsbörsen. Sett på flera decennier sikt är det få investerare/fondförvaltare som presterar bättre avkastning än breda börsindex. Därför är det ett mycket smart val att helt enkelt investera i index. Man vet vad man får och det är dessutom bättre än många av de som väljer andra sorters fonder eller egna aktier presterar. Enkelt och bättre. Man behöver inte ha något annat än en sådan här fond men det finns några få med riktigt bra argument varför man skulle komplettera med dem. Dels är det småbolagsfonder då småbolag över tid presterat bättre än breda börsindex men här är det ju samma princip att en småbolagsindexfond är ett rimligt val framför en aktivt förvaltad småbolagsfond. En annan investering man kan argumentera för är att våra svenska investmentbolag som grupp presterat högre avkastning än breda börsindex över tid och där finns en fond som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Om de här "komplementen" slår breda börsindex även i framtiden får vi väl se och man kan argumentera att det smarta och enkla är att köra 100 procent breda börsindex som den här SEB Sverige Indexfond följer.

Länk till SEB Sverige Indexfond hos Avanza (affilliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Du har helt rätt att Seb Sverige indexfond är bästa Sveriges indexfond. Riktigt billigt. Själv har jag också ändrat i portföljen då jag har.
  SPP aktiefond Usa 50%
  SEB Sverige indexfond 50%
  Jag tycker att med en sådan upplägg för man utmärkt riskspridning. Annars skulle man kunna klara sig riktigt bra bara med Sverige index. Men sedan om man har s&p 500 50% då får man utmärkt branchf och ekonomi drivkraft Usa globala företag. Vad tycker du? Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev lite fel här i texten. Rätt ska vara.
   LF Global indexnära 50%
   Seb Sverige indexfond 50%
   Mvh.jacke77

   Radera
 2. Hur står sig denna fond mot SPP aktiefond Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   SPPs fond följer ett smalare index men avgiften är inte nämnvärt lägre. Totala avgiften för SPPs fond är 0,22%. Den har presterat sämre än SEBs fond varpå valet är väldigt enkelt i min värld. SEBs fond såklart.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack. Låter redan köpt ligga kvar men sätter nysparande i SEB.

   Radera
 3. Vad tycker du om Xact Sverige vs denna fond? Xact Sverige är ju bara 80 bolag så SEBs är lite bredare men så är avgiften 0,1% lägre i xact. Vilken skulle du välja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är lite mellanting där. Det halvbreda indexet XAct Sverige följer har presterat bättre än OMXS30 som bara innehåller 30 bolag. SIX RX har presterat än bättre. Jag har valt Xact Sverige i min vanliga portfölj då jag föredrar att den är börshandlad. SEBs fond har jag valt till bla barnens spar. I ett långsiktigt spar kan det ju vara smidigt att slippa utdelning varpå SEBs fond är ett smidigt val.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej!
  Har följt bloggen länge och tycker det är många bra inlägg men har nu en fråga kopplat till vårat barnspar.


  Har valt följande åt båda barnen men funderar på om SEBs Sverigesfond är bättre än Europa fonden? Tycker Europa fonden presterat ganska dåligt men valde den för större spridning.
  Tycker du man kan ha Spiltan och SEB Sverige i samma sparande?

  Tack för bra inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger,
   Jag tycker det är en utmärkt plan att ha både Spiltan och Sverigefonden i ett långsiktig spar till tex barn. Jag har gjort på det viset. Europafonder har historiskt presterat sämre än svenskt index och såväl USA som Globalindex. Europa är splittrat med stor skillnad i olika regioner/länder. Jag ser Europafonder som något man kan komplettera med för riskspridning möjligtvis i en mer komplicerad förvaltning. I ett långsiktigt barnspar håller jag mig ifrån det då jag är övertygad om att sverigefond, spiltans investmentbolagfond och tex en svensk småbolagsfond kommer prestera bättre avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena Petrusko?
  Som tillägg då jag har en ISK både på Avanza och SEB har dom sänkt courtaget på alla Nordiska aktier till MIN 1:- eller 0,09%.

  Ytterligare en stark motståndare till Avanza, Nordnet mfl.

  Det som jag även uppskattar med SEB’s fonder är att runt 25 av dom har cash utdelning som tex SEB Sverige Indexfond Utd med avgift 0,25%.

  Ha en fin helg.

  // Malte

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...