Hufvudstaden Q2 - 175 kronor substansvärde


Fastighetsbolaget Hufvudstaden presenterade precis sin rapport för det andra kvartalet. Inte alls oväntat skriver de ned värdet på sina fastigheter i spåren av pandemin. Totalt för det första halvåret har de nu skrivit ned värdet på fastigheterna med cirka 2 miljarder kronor. 1 miljard i det första kvartalet och 1 i det andra. Det tar substansvärdet till 175 kronor vilket på nuvarande aktiekurs om 114 kronor innebär en rabatt om 35 procent.

Förvaltningsresultatet för det första halvåret är lite lägre än året innan vilket är klart förståeligt med tanke på utmaningar för hyresgästerna i rådande pandemi. 2,43 kronor mot 2,73 kronor året innan.

Tänk på att i redovisat resultat så ingår orealiserade värdeförändringar. Så är det för alla fastighetsbolag och det gör det olämpligt att titta på nyckeltal som tex vinst per aktie. Förvaltningsresultat är det man skall titta på. Nedskrivningarna om cirka 2 miljarder kronor som jag nämner ovan är sådana där orealiserade värdeförändringar. Det påverkar alltså inte bolagets kassa utan är en förändring av värdet på pappret bara. De riktiga pengarna som bolaget genererar ser man i förvaltningsresultatet.

Länk till Hufvudstaden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Jag fortsätter att köpa Hufvudstaden varje månad åt min son, han kommer förhoppningsvis tacka mig om sisådär 15-20 år =)

    Hans portfölj består av (mat, skog, fastigheter känns framtidssäkert och investor är ju investor):
    Axfood
    Hufvudstaden
    Castellum
    Investor
    SCA
    Stora Enso

    Just nu tycker jag Hufvudstaden är den aktie som handlas med störst säkerhetsmarginal.

    SvaraRadera
  2. Tycker rapporten var helt OK.
    Vad tror du om utdelningen 2020? Kommer dem fortsätta höja?
    Vinsten blir med samma takt 4,86 kr årets utdelning var 3,90 kr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Hufvudstaden kommer utan vidare kunna behålla sin utdelning. Jag tror inte att de sänker, det skulle förvåna mig.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Den där trenden i grafen ser inte bra ut. Jag hade nog väntat ett tag med att köpa, billigare kan alltid bli billigare. Bättre att köpa i uppgång.

    Smällen på resultatet kommer ju allteftersom kontrakten går ut. Omförhandlingar... Lägre hyra potentiellt... Distansarbete är boven i dramat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror säkert Hufvudstaden kommer ha problem på kort sikt men jag tror verkligen inte på att alla kommer jobba hemifrån framöver. Det går några månader men i längden blir det ohållbart av flera anledningar.

      Dessutom har Hufvudstaden så pass låg belåning och fastigheter i absolut toppklass vilket gör att jag gladeligen ser aktiepriset dyka mer, då köper jag bara mer! Det kommer att vända upp på sikt.

      Radera
    2. Håller med, att alla ska sitta hemma o jobba känns..tveksamt.

      O vem vill egentligen det i längden? Hemma dygnet runt fritid o jobb = samma samma. Hypetåget går i gång pga corona o plötsligt snackar alla om digitalisering som om det vore något nytt. Cringevarning deluxe enligt mig.
      Vad har vi gjort sedan första datorn kom, analogiserat oss?

      Radera
  4. Jag är inte övertygad - har suttit och funderat på Hufvudstaden senaste dagarna och sett till deras bestånd som består av kontor och mycket butiker på markplan så drabbas de inte bara av butikdöden utan också av distansarbete som i slutändan kan leda till att bolag reducerar sina kontorsytor. Vad tänker du om detta Petrusko, hur motiverar du den trenden?
    (jag vill in baserad på substansrabatten, men är som sagt inte övertygad)

    SvaraRadera
  5. Jag har sålt. Rätt eller fel?

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....