Har sålt för att justera belåning


Jag använder belåning i min portfölj och har satt en egen gräns om 10 procent. Under korta perioder kan jag tillåta mig att ligga strax över för att beta ned den med utdelningar i närtid. Så var det nu då jag på sistone köpt en del och hamnat över min egna gräns. Bland annat mitt köp av Fabege nyligen. Min plan var att göra som vanligt och beta ned det med utdelningar men den här gången gör jag annorlunda. Det är ju lite segt att lägga pengar på krediten istället för att köpa aktier och så hade det fått bli en tid framöver. Inga aktieköp och bara pynta retur på krediten. Jag gillar att köpa aktier regelbundet och får lite abstinens när jag inte köpt på ett tag.

Nu har jag valt att sälja lite av mitt innehav i Spiltans investmentbolagsfond för att pytsa in på krediten. Jag passade på att sälja lite extra och unna mig ny skidutrustning också. Man ska ju ha det lite gött med.
I det stora hela är det ingen direkt skillnad i viktning. Mitt innehav i Spiltans fond är stort och Fabege mm är förhållandevis smått.


18 kommentarer:

  1. Tjenare Petrusko.
    Har flertal gånger funderat på om jag ska ha belåning på portföljen. Det är något som bromsar mig ideligen att ta lån för aktieköp. Tror att det beror på att jag är skuldfri idag och lever på under 9000 Kr i månaden idag. Bara känslan av att veta att inga lån finns i mitt liv är underbart. Vet samtidigt att belåna portföljen får lite av en turboeffekt på kapitalet. En som är rådvill.
    //Tim.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tim,
      Jag tycker du skall gå på din känsla där. Du uppskattar stort att vara skuldfri och har låga omkostnader. Kör på det, det är din grej.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag använder mig av belåning av min aktieportfölj. Jag förstår att känslan att vara skuldfri är väldigt skön, men mitt fokus är att nettoförmögenheten ska vara så stor som möjligt, inte att vara skuldfri. Eftersom nettoförmögenheten växer snabbare med hjälp av lån så använder jag mig av krediten.

      Radera
    3. Inser att jag är lite av en förlorare när jag inte använder mig av belåning när räntorna är så låga. När det blir en sättning på börsen så slåss jag mentalt med mig själv om att låna, men hittills har jag lyckats låta bli. Om det kommer en dipp på säg, 50% då kanske jag lånar.

      Radera
    4. Har själv belåning och kan bara säga att du bör vara beredd på att det går fort uppåt men även neråt, vilket var precis det som hände under Corona. En belåning på behagliga 8% gick snabbt till en belåning på 20% när det rasade som värst. Har man bara is i magen kan man rida ut en sån storm, men argumentet "belåning är bra att ha vid dåliga tider, för då kan man utnyttja kreditlinan till att handla billigt" ger jag inte jättemycket för. Man var inte så pigg på att handla mer när belåningen sköt upp genom taket. Cash is king, så är det bara.

      Radera
    5. Finns ju inget som säger att du måste låna bara för att det kan bli fördelaktigt. Har själv lekt med väldigt låg belåning som test, men märkte under Coronadippen att nej det är inget för mig. Först ner o sen ränta på det. Klarade mig precis utan att behöva betala något, men lesson learned hursomhelst.

      Behöver du verkligen låna? Skuldfri och under 9k i utgifter låter ju som en dröm (mitt mål också så grattis :)

      Radera
    6. Nej, jag behöver inte låna. Men det är svårt att låta bli när Avanza erbjuder 50.000 kr. rakt in i portföljen utan ränta.

      Radera
  2. Intressant. Har även jag ett litet innehavni Fabege.

    SvaraRadera
  3. Vilket lån är att föredra? Belåna sitt innehav? På Avanza eller Nordnet eller annan bank? Finns det andra alternativ förutom att låna pengar som tex belåna sitt boende som kanske är det mest självklara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Lån för aktier gör man bäst genom att belåna sin portfölj hos Avanza eller Nordnet till en ränta under 1%.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tycker villkoren för lån på Avanza är dåliga. Själv har jag en ”bukett” med preffar och D-aktier och fonder, detta går ju inte att belåna till vettig ränta på Avanza

      Radera
    3. Hello,
      Ja den där biten med vilka värdepapper som berättigar till superlån hos Avanza lämnar en del att önska. Jag förstår hur de har tänkt och det handlar om hur de hanterar sin risk. Det är dock inte så smidigt för kunden.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag har som högst haft en belåning på 7,%. Idag har jag ingen belåning men det kan ändras. Om du får huvudvärk av att ha lån tycker jag också att du ska avstå.

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Jag kör med belåning på min portfölj men tänker snart hoppa av arbetslivet och leva på mina utdelningar.
    Har en portfölj med så gott som enbart utdelningsaktier.
    Men med belånad portfölj kan man väl inte plocka ut pengar från kontot?
    Hur löser du detta?

    MVH / G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena G,
      Jodå det går att ta ut fast det ser konstigt ut hos Avanza. Det står att man har 0 kr tillgängligt men det är för att de räknar in lånet där och lyckas inte displaya det på ett rimligt sätt. Blundar man för det och bara knappar i vad man vill ta ut och klickar vidare så funkar det bra.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar.
      Det låter ju toppen, då behöver jag inte sälja av en massa som jag trodde.
      Jag tycker avanzalånet upp till 1% är väldigt bra, eftersom jag kan få mer utdelning till högre procent.

      MVH / G

      Radera
  6. Har även jag en belåning på mina aktier, där jag satt taket till 10% av mitt totala värde. Betalar max 500kr i månaden på det om jag känner att det ligger lite i överkant. Men eftersom extra aktieköp per automatik sänker belåningens andel av portföljen så är det inget jag följer slaviskt..

    Som du säger, det är roligare o köpa nytt än att betala lånehajen :D

    SvaraRadera
  7. Hej! Stort tack för en bra och inspirerande blogg! Kul att följa dina tankar!

    Försökte söka på tidigare inlägg om pension men hittade inget renodlat inlägg. Om du har brist på idéer får du gärna skriva ett pensioninlägg från ditt perspektiv. Hade varit intressant att se hur du resonerar och om vad du gjort för fondval i den allmäna,- respektive tjänstepensionen.

    Vänliga hälsningar, Thomas

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...