Jag har sålt Peab


Jag har sålt mina Peab och kring det har jag känslor men sådana hör inte hemma på börsen så de förträngde jag. Jo, jag gillar Peab och tror på dem i långa loppet men jag har flyttat mina pengar till något annat som pyntar utdelning. Det finns gott om bra investeringar som pyntar utdelning och min strategi kretsar kring just det. Sedan ett antal år tillbaka lever jag på mina utdelningar och det är nu än viktigare att de strömmar in.

Peab kommer nog vara en bra investering på lång sikt precis som väldigt mycket annat.

Jag har istället ökat upp i Investor och Xact Högutdelande vilket ligger i linje med en målsättning jag har att öka andelen "stadig grund" i portföljen och på så vis sänka totala risktagandet.

Den där Xact Högutdelande tycker jag är en fantastiskt fin fond att grunda med i ett långsiktigt spar. Den innehåller 45 sunda nordiska bolag med god utdelning. Avgiften är rimlig och risksprindingen är kalasbra.

Peab finns i den här Xact Högutdelande och väger cirka 2 procent i fonden. Så tillsvidare äger jag fortsatt Peab den vägen. Fonden viktar om sina innehav 2 gånger per år och då väger man in utdelningen som en av flera faktorer. I år slopar de flesta bolagen utdelningen men fonden tittar på de senaste 3 åren så det är inte så att bolag som slopar sin utdelning i år per automatik åker ur fonden.

Efter diverse mindre omplaceringar som den här har jag fått upp andelen stadig grund till 33 procent vilket jag tycker är bra. Jag vill inte ha lägre än så men kan tänka mig mer.

8 kommentarer:

  1. Smart! Jag är i en liknande process och vill precis som du öka "stadig grund".

    Hur tänker du kring att öka din utländska exponering för att få ner geografisk risk? Tillväxtmarknader t.ex. Mitt problem här är att utdelningsstrategier funkar kasst om jag ska köpa en ETF på ca 4% DA då jag hela tiden måste pynta källskatt jag inte får tillbaka. Sen är det svårt med enskilda aktier i dessa marknader.. Tankar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Simon,
      Om du investerar i en ETF med hemvist på Irland så dras det ingen utländsk källskatt på den utdelning du erhåller ifrån fonden. Du kan således med fördel äga den i ett ISK.

      Beträffande skatt som fonder betalar på innehav och utdelningar de tar emot så är det lite olika lösningar beroende på var fonder här hemma. Totalt sett så blir det ungefär samma sak oavsett var fonden huserar: Fonden betalar skatt som de ej återfår. Det drar ned avkastningen totalt sett någon tiondels procent. Så är det för alla globalfonder och liknande.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. - Jag tycker du har gjort helt rätt! Jag funderar också sälja mina PEAB när det finns andra alternativen MED utdelningar.
    - Jag har precis som du i senaste månader ökat mer i XACT-HU med bekostnad av de aktier som inställt utdelningar. Jag hela tiden väger och ser till att samma avkastning ska bytas till.
    Senaste kraschen och viruset det har bevisat för mig att hur mycket än vi söker enskilda bolag som tycker de är säkra ändå kan finnas risk i framtiden att utdelningar utebli, så det bästa säkra kan vara såna typer av "stadig grund" (ex. XCAT-HU).

    Som "Simon" nämner, jag också skulle gärna exponera i bra utländska ETF:er för att kunna sprida risken geografiskt och valutamässig. Kom gärna med tips om du väljer någon/några.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Jag visste inte XACT H.Utd. tittar på senaste 3 års utdelningar! Trodde titta bara på året innan. Bra info! Tack!
    Vet du hur de egentligen räknar fram utdelningen? Det skulle vara smidig om vi kunde själva få fram en ungefärlig uppskattning av utdelningsbeloppet årligen.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är en rad kriterier de spanar på och det finns ett långt dokument för exakt hur det går till. När de tittar på utdelningen så väger de 3 senaste åren mycket där man tittar mer på det senaste året och minst på det äldsta. Ett sådant förvarande främjar en positiv utdelningstrend.

      Beträffande den utdelningen de själva pyntar så går de på två saker som kan säga emot varandra men det blir väl en gemensam bedömning. Dels säger de att utdelningen skall vara kring 4% och dels säger de att ambitionen är att dela vidare de utdelningar de erhåller. Jag tippar på att de kommer pynta kring 4% nästa år även om de mottagit mindre än så. Alltså att de låter det där med 4% väga tyngst.
      Därför resonerar jag som så att jag förväntar mig att utdelningen är just kring 4% framöver. Går börsen ned kanske utdelningen sänks ytterligare och om börsen stiger så torde utdelningen per automatik bli högre.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tack för info om Xact högutdelande... Nu och ett tag framöver är nog tre års sikt på utdelning en bra tidshorisont! Så att inte riktigt bra bolag åker ut för att de inte delar ut i år (och möjligen nästa år men då börjar det närma sig ett sämre bolag...)

    SvaraRadera
  5. Hej
    hur fungerar avgiften om man köper o säljer xact h flera ggr under året? Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avgiften tas ut löpande i fonder och det är inget man kan tajma eller påverka. Avgiften slås ut på årets alla dagar och "dras" från fondens prestanda. När året är slut summerar det till 0,3 procentenheter sämre prestanda än det index fonden följer.

      Så att köpa och sälja flera gånger per år har inget med fondavgiften att göra. Det kostar dig courtage varje gång du köper och säljer en börshandlad fond och. Det är en avgift som din mäklare tar ut. Samma som vid vanlig aktiehandel.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...