Förändring i portföljen


Jag har 3 nya innehav sedan ett antal veckor tillbaka men de har nu blivit till 1 nytt innehav. Det är Bonava och Securitas som sålts och istället har jag flyttat in de pengarna i Akelius D. Nu är det ett väldigt attraktivt case i mina ögon då det erbjuder en stadig utdelning men också en kurspotential ifrån nuvarande cirka 1,27 euro.

Utav de här tre bolagen älskar jag Akelius och det är där jag vill lägga krutet. När jag nu fick möjlighet att köpa till nästan 8 procent direktavkastning så vill jag passa på.

Bonava och Securitas har en större nedgång att hämta igen, eller större potential om du så vill men Akelius har en stor uppsida också. När röken väl lagt sig så kommer de stiga. Klart det blev en förlust att sälja Bonava och Securitas nu men de pengarna reser vidare i Akelius nu istället. Där har de god potential. Akelius D kan stiga 30 procent i kurs utan vidare när det är bättre tider på börsen. Det skulle ta den till 1,65 euro där den fortfarande är på en rimlig nivå.

Det kan dröja förstås. Ingen vet hur länge den här surbörsen varar. Om den är över m en vecka eller ett år. Med en långsiktig placeringshorisont behöver man inte bry sig så mycket om det som händer i korta perspektivet. Den långsiktiga potentialen är det som betyder något. Jag har tro på börsen även i framtiden.

Var inte rädd för att göra omplaceringar nu. Det du säljer har backat mycket men det har ju även det du köper. Pengarna fortsätter sin resa i ett annat skepp bara helt enkelt.

Jag har köpt Akelius D nästan varje dag under en tid nu. Läs mitt inlägg jag skrev häromdagen om Akelius och min köpräd:  https://petrusko.blogspot.com/2020/03/fler-akelius-d.html

15 kommentarer:

  1. Turbulent just nu! Fler borde ju se PREF eller D-aktier som tryggare men så verkar inte vara fallet! Har köpt lite SBB D som i mitt tycke fallit oförtjänt mycket. Vad tror du är orsaken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Allting i fastighetssektorn har backat rejält nu. Även preffarna. När det blir sådana här rejäla och breda nedgångar dras alla över samma kam. Fastigheter har fått en extra skopa och det är pga att marknaden är extra kyliga till dem nu. Det är het normalt. Ena stunden är det banker som marknaden "ratar" och andra gången är det fastigheter som den ändrar syn på.

      Preffar och D-aktier är inte tryggare i bemärkelsen att de inte backar i breda börsras. Det gör de. De fortsätter dock att pynta sin utdelning och repar sig förr eller senare till spannet där de skall värderas baserat på ränteläge och riskbild.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Aldrig investerat i preffar förut men efter att ha läst på lite tycker jag mig se att de är väldigt prisvärda just nu med runt 8% DA, tex Klöverns preff. Hur står sig dessa genom recessioner/lågkonjukturer skulle du säga?

      Radera
  2. Det må vara hänt att Roger Akelius är skarp och har åstadkommit mycket. Men han är å andra sidan högt upp i ålder nu. Vad ser du för risker med denna placering? Visst har det varit risk off inom fastigheter, men annat?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja Roger Akelius ser jag verkligen upp till och han har skapat ett fantastiskt bolag. Den dagen han går bort tror jag att bolaget kommer fortsätta att drivas med stark finansiell ställning och inriktning hyreslägenheter i starka städer världen över.

      Valutan ser jag som en risk för mig som svensk. Det kan hända att den svänger i framtiden och medför ett kraftigt lägre värde på investeringen och utdelningarna i svenska kronor.
      Tillgång till kapital är alltid en risk i fastighetssektorn och där är en stark kreditrating nyckeln i sämre tider. Medan vissa helt kan få kalla handen så har de med stark rating fortfarande tillgång till kapital.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. har du akelius på ISK eller KF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har dem på ett ISK. Man luras lite av att de handlas i euro men det är ett svenskt bolag och det dras ingen källskatt på utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. "En behöver inte tjäna tillbaka förluster i samma aktier som de uppstått". Tack för tips, skall kika lite mer. Lockande med preffar nu men som den försiktiga general jag är får det inte bli för många av det totala.

    Och tack för positiva inlägg både här och på Twitter. Du tillsammans med andra håller mitt humör dugligt uppe. Det skall du ha cred för Petrusko. Keep it up!

    SvaraRadera
  5. Hej jag har couetage small på avanza vid vilken summa ska jag köpa för att det ska vara lönsamast ?

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Också köpt en hel del av dem nu i nedgången, samt en del Sagax d som jag också tycker har blivit billig

    SvaraRadera
  7. Varför inte öka på castellum, varför går de ner så mycket? Kan väl inte vara för nyheten om Carola väl?

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko, dum fråga kanske men är detta en svensk aktie för isk eller utländsk för KF? Tack I övrigt för mycket inspiration och lärdomar 👍 /Matte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Matte,
      Även om Akelius handlas i € så har den en Svensk ISIN kod. Euroclear växlar utdelningen från € till SEK så ISK funkar utmärkt.

      Nu är DA nästan 8,5%.

      Ha en fin kväll.

      // Malte

      Radera
  9. Tycker man ska undvika att sälja bra bolag i dessa tider :)

    SvaraRadera
  10. Statistik förstörare där. Det är kanske pga sådana som dessa försäljningar som statistiken säger att småsparare köper dyrt och säljer billigt? För det är väl så som dina försäljningar av Bonava och Securitas kommer att bokföras hos Avanza?

    Trevlig Helg

    //Krusse

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....