Attraktiv risk/reward i Cibus på 106 kronor


Cibus är ett litet fastighetsbolag som specialiserat sig på dagligvaruhandeln. Sedan tidigare äger de i huvudsak matbutiker i Finland. Tänk motsvarigheten till ICA i Finland. Sedan bara några veckor äger de även 111 fastigheter i Sverige där Coop har nya fräscha 10-åriga hyreskontrakt av triple net-typ.

Verksamheten som bedrivs i Cibus fastigheter står stadigt oavsett vad i världen. Det kan regna och krisa bäst det vill men vi måste ändå handla mat. Ur det perspektivet är det ingen överhängande risk för Cibus.

Tillgängligheten till kapital kan förändras där banker blir mer restriktiva och obligationsinvesterare försiktigare. Där är vi inte och om det skulle bli en rejäl åtstramning för dem där så är det nog främst nya förvärv som kan få avvakta en tid. De har en sund belåningsgrad och de är finansierade som det är. Inte heller denna biten ser jag som ett stort hot för Cibus framledes. Förvärvet av Coop-fastigheterna finansierade de i huvudsak via nyemitterade aktier. En lösning som jag gillar och som är en del av kapitalmarknaden. När ett fastighetsbolag skall finansiera sig finns det flera olika vägar att gå. Bank och obligationer är väl det vi normalt tänker på men nyemitterade aktier är ett alternativ också. Just nu när aktiekurser havererat är det inte så attraktivt kanske att ge ut nya stamaktier men normalt sett så.

Cibus handlas till 106 kronor nu vilket är en rabatt mot substansvärdet och en saftig direktavkastning runt 9 procent. Det är ett attraktivt case. Visst finns det risker men sett till nuvarande värdering tycker jag det är väl inprisat. Cibus för 106 spänn kan ge riktigt god avkastning på lång sikt. Själv äger jag redan bolaget och har köpt in mig på betydligt högre kurs. Högre kurs men ett pris jag var villig att betala för bolaget.

På lång sikt är bolagets ambition att fortsätta att växa i norden med fler fastigheter av den typ de redan äger.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

  1. Passar, tog in H&M idag och tänker öka och drömmen är ett gav på 99 kr:) Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja H&M är ett intressant case nu. Såg att de var kring 110 spänn förut och backar de lite till så tror jag den kan vara något riktigt bra. Det är tufft för dem nu i närtid med stängda butiker men det ser jag inte som något långvarigt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Helt rätt, missade tyvärr 106 men köpte ett knippe vid 108. Önskade mer torrt krut nu när det är nästan utförsäljning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nice. Jag köpte ett gäng nu jag också på 109 kronor.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hur ser du på risken för att bolagen drar in utdelningarna redan i år. Tror du de stora fastighetsbolagen kan behålla utdelning nästa år? Många stora bolag vinstvarnar väldigt mycket nu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det har varit några bolag nu som dragit in sitt utdelningsförslag. I huvudsak mindre bolag och sådana som är verksamma i utsatt bransch som tex Hotell.

      Jag är inte orolig över att det blir en bred grej att bolag drar tillbaka utdelningsförslaget. I dagarna hålls det en del stämmor, Axfood och Castellum bla. Då kommer de besluta om utdelning.

      Nästa år kan det bog bli en del sänkningar i spåren av lägre vinster. Vi får se hur det här spelar ut.

      Jorden går inte under.


      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jäklar vad allt ”fixed income” fortsätter backa idag. Finns ett antal attraktiva alternativ nu. Cibus en i mängden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas,
      Ja det finns mycket att investera i nu. Ett smörgåsbord rentav. Fixed Income är en term för investeringar med fast ränta/utdelning som tex obligationer och preferensaktier.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ser oftast fastighetsaktier i kategorin. Vad finns det för alternativ om man vill sprida risken utanför fastigheter?

      Radera
  5. Hejsan!
    Jag är ny på det här med aktier och undrar: varför just fastighetsaktier har rasat så mycket nu iom Coronan?
    MVH:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fastighetsaktier kommer från en hög värdering. Nu dras de alla över en kam när marknaden säljer ned fastighet extra mycket. De äger fastigheterna där verksamheter bedrivs. Vissa kommer råka ut för hyresgäster som går omkull.

      Det är inte riskfritt att investera.

      Att fastigheter backat extra mycket på sistone är helt enkelt så marknaden fungerar. Den drar hela sektorer över en kam när den får för sig att göra så. Ena stunden är det banker som plötsligt förtjänar lägre värdering och andra stunden är det IT-bolag.
      Det behöver inte betyda att IT-bolag eller banker över en natt blivit dåliga.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej!
    Jag måste fråga, helt seriöst och ingen glirning, om du tagit höjd för sänkta utdelningar dvs en ev. "lönesänkning" för dig som lever på utdelningar?

    Har du buffert i kontanta medel på sidan om eller får så pass stort överskott av utdelningar som en slags arbetslöshetsförsäkring? Jag vet att du alltid är positiv men någon plan har du väl?:-) Mvh Christian

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko vad tror du om SBBs finanser? om de klarar sig så verkar det vara ett bra case.
    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det har hänt väldigt mycket i SBB på kort tid varpå jag inte har full koll på status där. Man kan dock konstatera att de äger bra fastigheter i form av samhällsfastigheter. De har också betalat ned sin belåning. Kolla i senaste rapporten vad de skriver om belåningsgrad osv. Känn dig trygg i att fastigheterna de äger är bra.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Har funderat på Cibus, men har inte slagit till. Ser en rislk att fler kommer pga viruset att börja handla mat på nätet, och sedan fortsätta göra det även efter pandemin. Det skulle isf innebära ett press på handlarna, och därmed Cibus. Vad tror ni!?

    SvaraRadera
  9. Tycker inte att det är så hett med exponering mot retail i dessa tider. Tycker att Cibus borde ha en rabatt mot överiga fastighetsbolag med tanke på exponeringen.

    Har svårt att se varför SBB tar så mycket stryk i jämförelse

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Hur ser du på castellum i nuläget? Vad är det som gör att just dom faller så väldigt mycket? Jag har försökt förstå själv men inte riktigt hittat någon riktigt bra anledning.
    Mvh
    Peter

    SvaraRadera

Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equi...