Xact Högutdelande delar ut fler gånger per år


Nu är det bekräftat att den börshandlade fonden Xact Högutdelande kommer dela ut cash flera gånger per år. Initialt blir det två tillfällen i år och målsättningen är att köra på fyra gånger med start 2021. Finansinspektionen har godkänt de nya fondbestämmelserna och så här skriver fondbolaget i ett pressmeddelande:

"Utdelning minst två gånger per år – oförändrad målsättning om 4 procent årligen

Ändringen innebär att antalet utdelningstillfällen utökas till att ske minst två gånger per år – i maj respektive september månad – eller mer frekvent i enlighet vad som i sådant fall anges i informationsbroschyren.

Målsättningen är fortsatt att för helåret dela ut omkring 4 procent av fondandelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning. Utdelningen kan dock bli både högre och lägre. Utdelningens storlek för helåret påverkas inte av ändringen, utan skillnaden är att antalet utdelningstillfällen utökas."

Om du inte snappade det i texten ovan så innebär det alltså ingen förändring i hur mycket de kommer pynta totalt per år. De fördelar bara samma belopp på fler tillfällen. Jag tycker att det är helt okej och uppskattar tanken på ett jämnare kassaflöde över året. Självklart kan man själv fondera/fördela utdelningar precis som man vill över året men det är ändå smidigt att kunna äga en bra fond som helt automatiskt pyntar pengar till dig regelbundet. I USA är det standard med mer frekventa utdelningar och det pratas ofta om pensionärer och fokus från dem på att få ett sådant här kassaflöde. I det kan jag bara instämma. Klart det är smidigt att spara långsiktigt i en sådan här fond och sedan ta emot utdelningar.

Fonden innehåller 45 sunda nordiska bolag med bra utdelningshistorik. Gedigna studier visar på att man kan få en bättre avkastning än breda börsindex via den inriktning som den här fonden har. Jag gillar den och har den som mitt största innehav i portföljen.

Läs mitt inlägg om Xact Högutdelande.

19 kommentarer:

 1. Hej.

  Delar denna fond ut endast mottagen utdelning? Eller ackumuleras denna och fondförvaltaren säljer av aktier vid utdelingstillfället? Kul om nån vet på rak arm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kjell,
   Inga pengar ligger på hög i väntan på utdelning utan de mottagna utdelningarna investeras av fonden. När fonden gör sin egna utdelning frigör de kapital till denna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är uppfattat!

   Om man är försiktigt lagd, är det rimligt att anta att både fondens värde och dess utdelning över tid kommer stiga mer än riksbankens inflationsmål om 2 procent?

   Väl Mött!

   Radera
 2. Jag hoppas på fler fina fonder från XACT som har utdelning i kontanter. Så kan jag lämna rena aktier eftersom jag märker att jag nog inte är tillräckligt kompetent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter förnuftigt. Sådana här fonder är ett smart och enkelt sätt att ta del av börsens goda potential utan att behöva lägga ned tid och energi.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja, verkligen. Tänk om vi skulle ha en XACT-utd.fond med 300-500 st bästa utdelande bolag från hela världen! Jag skulle då gärna sålt många och byt till. Finns det överhuvudtaget en sån fond idag? M.a.p. endast utdelningsaktier, hela världen och låg avgift.

   Radera
  3. Xact sverige är det ett alternativ ? Den gillar jag.

   Radera
  4. Beträffande en utdelningsfond med inriktning världen så finns det alternativ från iShares och Invesco vill jag minnas. De är inte s breda som 300-500 men +100 bolag innehåller de. Du kan läsa om dem på svenska hos iShares och Invescos sajter och de går att köpa hos Nordnet.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Ja Xact Sverige är inte tokig. Den innehåller 80-100 svenska bolag från största sorten ned till ganska små bolag. Det är en bra fond för exponering mot svenska börsen. Utdelning pyntas årligen i juni och brukar vara 3-4% direktavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej petrus,
  Har du nå tips på courtage fri etf hos Nordnet man kan månadsspara i? Som har utdelning. Jag månadssparar där i exact hög utd men skulle vilja ha en till, men alla deras är inte courtage fria som de har i utbudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte koll på vilka som ingår i Nordnets courtagefria sortiment men något att spana in kan ju vara en USA-fond eller en global för riskspridning. Dels finns ju vanligt USA-index från iShares och dels finns ett med fokus på utdelningsaktier ifrån Invesco. De har svenska sajter bägge de fondbolagen så man kan läsa om fonderna på deras sida. Annars är ju den där Xact Sverige som vi nämnde i någon kommentar ovan ett alternativ. Den pyntar utdelning i juni årligen. Ger exponering i cirka 80 svenska bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Re:
   Tack Petrusko för tipset om iShares och Invesco. Tråkig att jag har endast Avanza.
   Mvh

   Radera
  3. Ok, tack för svar, skall kolla in om någon av ishare eller invesco etf:er har gratis courtage ikväll på Nordnet, tror inte de fanns med. Xact Sverige känns inte lika lockande dock då man har svenska iom högutd etf

   Radera
 4. Hej du!
  Gillar att de delar ut i omgångar! Får ju fler andelar i fonden tidigare på året! Blir ännu bättre om/när dom kör fyra utdelningstillfällen :)

  Allt gott
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom, du får färre iom att de håller inne utdelning.

   Sen förstår jag också om man i vissa fall vill ha ett jämnare kassaflöde, men de personer som köper dessa etf:er är dock oftast ekonomiska nog att sätta undan de pengar som behövs senare under året.

   Radera
 5. Jag förstår inte deras målsättning på 4% direktavkastning. Om de delar ut samma som de får in från innehaven, så är det ju något som de inte har direkt kontroll över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag förstår dig. De har från start kommunicerat det här ganska luddigt då de säger både ock. De säger att utdelningen skall vara runt 4% och de säger att de siktar på att den skall spegla de utdelningar de tar emot.

   Vi får se hur det spelar ut. Om 5-10 år har fonden gedigen historik att syna. Då ser vi ganska tydligt hur utdelningen utvecklats.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,
  Såg följande notis idag om potentiellt kraftigt höjda räntor för företagslån pga Basel 4-regler, https://www.affarsliv.com/nyheter/varning-for-fordubblade-lanerantor-for-foretag-om6498693.aspx. Hur tror du det skulle påverka kurs och utbud av preffar? Tänker främst kursmässigt om de borde gå ner för att ha kvar samma ränteskillnad/riskpremie som tidigare, men även om det kan bli mer attraktivt jmf vanliga lån och på så sätt fler bolag som ger ut preffar. Hade varit intressant med din analys, kanske värt ett eget inlägg!

  SvaraRadera
 7. Xact högutdelande är mitt största innehav av flera orsaker:

  1. Som du skrev så har upplägget gett bra avkastning historiskt
  2. Ganska låg risk, bra riskspridning över flera branscher/länder.
  3. Bra utdelning på runt 4%
  4. Sätter ens egna köpbeslut ur vägen (bra ibland, dåligt ibland)

  Enda nackdelen som jag hoppas Avanza fixar är just Courtaget. Hade man kunnat månadsspara i Avanza är det klockrent.

  SvaraRadera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...