Spara 100 kronor per månad gör skillnad!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Alla har inte möjlighet att spara stora summor varje månad och somliga vänder på varje krona. Med detta inlägg vill jag informera om och belysa att ett spar på 100 kronor per månad faktiskt gör skillnad. Det gör stor skillnad!

Rakt på sak: Om du sparar 100 kronor per månad i en billig indexfond kommer du efter cirka 45 år ha sparat ihop till 1 miljon kronor.

Kanske du nu är långt äldre än 20 år och tänker det är för sent för dig. Nej, tänk om. Det är aldrig för sent att börja spara. En annan viktig sak för dig som är en bit över 20 är att du har möjligheten att informera unga i din närhet. Informera dem om vad den där hundringen kan mynna ut i och hur viktigt det är att komma igång med ett spar.

Oavsett hur tajt det är, gör vad du kan för att spara åtminstone 100 kronor per månad. Ditt framtida jag kommer tacka dig.

Vad är ett bra spar då?

I exemplet ovan har jag räknat på en årlig avkastning om 10 procent vilket är vad svenska börsen gett historiskt i runda slängar.
Ett utmärkt långsiktigt spar är därför billiga indexfonder. Nordnet och Avanza har indexfonder som är helt utan kostnader till och med.
Jag sparar i fonden Avanza Zero som är Avanzas gratisfond. Den följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. En smart och smidig långsiktig placering. Bara fortsätta att köpa månad ut och in i upp och nedgång. På lång sikt går börsen alltid upp.

Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Läs mer: Miljonärskalkylatorn. Så lång tid tar det spara ihop till en miljon.

10 kommentarer:

 1. Bra råd! Allt spar är bättre än inget och inte minst för motivationen. Jag kom ihåg när jag hade 50.000kr på kontot för första gången. Känslan att inte behöva oroa sig för om lönen kommer i tid eller inte är grym!

  SvaraRadera
 2. Det är absolut aldrig försent att börja spara, jag började efter 30 och på 7 år har jag skrapat ihop över en halv miljon;)

  SvaraRadera
 3. Helt rätt, bättre att spara något överhuvudtaget än inget alls.

  SvaraRadera
 4. Innebär det att om jag sparar 10 gånger så mkt dvs 1000 per månad att jag skulle nå en miljon på 4,5 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare 10 miljoner på 45 år.

   Radera
 5. Jag håller helt med! Precis fyllda 22år och har 230 000:- i fin fina bolag! :)
  Det handlar i slutändan att gå i passion inte pension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Gå i passion det var bra. Bra grund du har där med såpass portfölj vid ringa ålder.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Helt rätt jag sparar 1000 kr i månaden på en robotfond som heter lysa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Janne,
   KLockrent där. 1000 spänn i månaden växer till något riktigt stort. Lysa hr jag checkat in och vill minnas att de har låg avgift, en bra tjänst för den som vill ha ett enkelt och smidigt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. tack för inspirerande blogg! är ny på aktier och försöker greppa ränta på ränta effekten. jag förstår ju innebörden i ränta på ränta effekten när de gäller rent sparkonto med ränta. men med aktier? är det utdelningen som återinvesteras som räknas som räntan? kursavkastningen ser jag inte hur räntan ger effekt på. Har du t.ex. investerat du 100kr i en aktie som efter år 1 är värderas till 110, år 2 120kr, var finns ränta på ränta effekten, avkastningen är 20% på insatt kapital?

  blev en rörig fråga men hoppas du förstår

  SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...