Resurs höjer utdelningen - Bokslutsrapport 2019


Idag  presenterade Resurs Holding sin bokslutsrappport och den var helt okej. Under 2019 växte utlåningen med 12 procent och resultat per aktie ökade med 6 procent till 6,07 kronor per aktie. Man gjorde en extra kreditreservering om 35 miljoner kronor till följd av ett nytt skuldregister i Norge. Där får långivare som Resurs nu mer information om låntagares totala skuldsättning mm och av den anledningen reserverar Resurs den här extra slanten. En isolerad engångsgrej alltså. Nu på morgonen höll bolaget en presentation av rapporten och en tillhörande frågestund. De flesta frågorna kretsade kring just den här kreditreserveringen.

Jag är nöjd med bankens konservativa strategi och den här reserveringen är inget som påverkar i det långa loppet. Marknaden är mer av typen här och nu varpå Resurs backar idag på börsen. Jag antog att marknaden skulle vara negativ till aktien idag och var redo att köpa mer. Nischbank är ju i frysboxen och marknaden behöver bara minsta lilla för att trycka på nedåt. Jag fick köpt ett gäng Resurs ytterligare för 51,3 kronor och några på drygt 53 kronor. Grafen ovan är kursutvecklingen hittills idag.

Beräknat på bolagets tillväxt och det faktum att den där reserveringen är en engångsgrej bör vinsten kunna landa en bit under 7 kronor per aktie för 2020. Antaget att den blir 6,7 kronor så är p/e-talet 7,9 på nuvarande kurs runt 53 spänn.

Utdelningen höjdes och här har Resurs ett unikt upplägg. De pyntar utdelning halvårsvis och det är inget konstigt men det som är speciellt för dem är att de beslutar om de två delarna på varsin bolagsstämma. Vårens utdelning beslutas nu på ordinarie stämma och höstens utdelning beslutas på en extra bolagsstämma. Nu till våren föreslås en utdelning om 2,1 kronor. Förra våren var utdelningen 1,95 kronor. Lägger man ihop höstens utdelning med den nu föreslagna utdelningen på våren är den på totalt 3,9 kronor. Resurs betalade 1,8 kronor i utdelning i höstas och väntat är en liten höjning nu till hösten.

På kursen 53 kronor är direktavkastningen 7,3 procent.

Resurs har en god lönsamhet. De växer och värderingen är låg. Den låga värderingen kommer sig av att marknaden är svalt inställd till hela banksektorn och på sistone kanske extra så till nischbankerna. Det där kommer och går över åren, marknaden är negativ till den ena sektorn under en tid för att senare negga en annan sektor.

Jag har redan en stor stek i Resurs men köper gärna mer på nuvarande nivåer. Det är en grymt bra deal i mina ögon.

Länk till Resurs Holding hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. har inte bråttom med värdehöjning så länge som
  bolaget tickar på fint och utdelningen höjs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja men det instämmer jag på. Jag är inte ute efter någon snabb kursvinst utan jag är nöjd med att äga ett bra bolag och att ha köpt det till en bra deal. Så länge de fortsätter prestera så här bra så är allting gott och värderingen tickar på så småningom.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Får man fråga hur din totala portföljutveckling gick idag? Index rusade ju 2.14%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag följer inte utvecklingen på det viset men går jag in och tittar på Avanza kan jag se att jag ligger en god bit under index. Jag brukar inte hänga med upp lika mycket som index när det stiger kraftigt. Portföljen backar dock sällan lika mycket. Jag har ju en del fixed income och defensiva investeringar som Telia tex.

   Mvh petrusko

   Radera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...