Xact Svenska Småbolag


Xact har gjort en förändring i fonden Svenska Småbolag och får tummen upp på det. Tidigare hade de syntetisk replikering men har nu gått över till fysisk. Kan låta nördspråk men enkelt förklarat betyder det att tidigare när de körde syntetisk replikering ägde de inte nödvändigtvis bolagen i fonden utan kunde uppnå en liknande avkastning med hjälp av finansiella instrument. Sådana innehåller en motpartsrisk och jag undviker gärna det.

Nu är det helt vanlig fysisk replikering i Xact Svenska Småbolag och det gör den till en attans intressant fond för den som vill ha exponering i annat än de största bolagen. En vanlig svensk indexfond tex innehåller ju de vanliga jättebolagen Volvo, H&M, Ericsson mfl. Här får man exponering i betydligt mindre bolag än så.

Varför vill man ha det då? Exponering i småbolag. Jo, historiken visar klart och tydligt att på lång sikt har småbolag avkastat mer än breda börsindex.

*uppdatering: Innehaven i bilden ovan är endast de största innehaven. Totalt sett innehåller fonden långt fler bolag. De minsta har ett börsvärde på under 1 miljard kronor. Normen är att bolag med ett börsvärde upp till cirka 50 miljarder kronor är småbolag.

Förvaltningsavgift: 0,3 procent.
Fondförmögenhet: 1,74 miljarder kronor.
Fonden är börshandlad och köp/sälj sker omgående. Xact har market makers som hela tiden har bud inne i linje med fondens NAV/substansvärde.
Xact är ett dotterbolag till Handelsbanken.

Jag gillar den här fonden som ger en bra exponering i mindre bolag till en mycket rimlig avgift. Om de kunde uppdatera den en vända till och lägga till cash utdelning så skulle jag gärna ha den i min vanliga portfölj då jag lever på utdelningar. Som det är nu får jag nöja mig med att ha den i barnspar och pensionsspar.

Länk till Xact Svenska Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Räknas verkligen SCA och Castellum med flera som "småbolag", de är väl large cap?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja. Normen är att ett bolagsvärde upp till cirka 50 miljarder kronor räknas som småbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. "småbolag"...vid en snabb okulär besiktning ser jag en hög med "Large cap"...

  Iofs är svenska large cap internationell small cap...men hyffsat missvisande namn anser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tjena,
   Normen är att ett bolagsvärde upp till cirka 50 miljarder kronor räknas som småbolag. Fonden innehåller bolag upp till cirka den storleken. Det är ju de största innehaven. Tittar man på de minsta så är det bolag under 1 miljard i börsvärde.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Känns som det inte är värst "små" bolag i fonden dock men kanske svårt för fonder att köpa mindre bolag å andra sidan...

  SCA, Trelleborg, ... känns inte som de bolag jag tänker på när man hör små bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tjena,
   Normen är att ett bolagsvärde upp till cirka 50 miljarder kronor räknas som småbolag. Fonden innehåller bolag upp till cirka den storleken. Det är ju de största innehaven. Tittar man på de minsta så är det bolag under 1 miljard i börsvärde.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Absolut, det gör den mer intressant. Man kan ju ha den bubblande i bakgrunden som en del av totalen för balansens skull.

  SvaraRadera
 5. Kollar man innehavet så är det mkt likt AMF småbolag som är aktivt förvaltad och har en avgift på 0.4%.
  Bara ett litet tips, men det hade du kanske koll på.

  SvaraRadera
 6. Jag ser denna hos nästan alla... resterande pushar D&G eller Carnegies småbolagsfond... Går man in och jämför slår AMF Aktiefond Småbolag alla dessa tre med råge och är betydligt billigare än D&G och Carnegie. Är det något jag missar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   AMF Småbolag är ett mycket bra val. Kvinnan som förvaltar den är jätteduktig och i kombination med den låga avgiften är potentialen till överavkastning god. Den är mitt top pick bland aktiva småbolahsfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej! Catrin Jansson har gått vidare för typ nån månad sen till Swedbank Robur. Men håller med hon är grym, gillat hennes månadsrapporter när hon var ansvarig för AMF småbolag. Också superskarp när hon deltog i diverse poddar, bl.a. din podd (som är saknad för övrigt!) -- vilka toppenvinnare det visade sig att hon valde:)

   Radera
  3. Tjena,
   Det stämmer att Catrin gått över till Swedbank. Hon förvaltade dock inte AMFs fond utan hon var på Enter Fonder.

   Kvinnan som förvaltar AMF småbolagsfond heter Angelica Hanson.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vill man ha fokus mot lite mindre bolag med duktiga förvaltare så är väl ändå Svolder helt överlägsna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Svolder är ett bra val för exponering mot småbolag. Jag gillar det investmentbolaget och har största förteoendet för VD Ulf Hedlundh.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Har du både Xact småbolag & AMF småbolag, isåfall varför? innehaven känns väldigt lika.
  Med vänlig hälsning, Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag har ingen av dem men det är två olika sorters fonder och det finns inget som hindrar att ha bägge oavsett hur innehaven ser ut. Anta att du har en portfölj värd 100.000 kronor och bestämmer dig för att placera 10 procent av den i småbolag. Då kan man tex välja att ha 5 tusen kronor i en aktiv småbolagsfond och 5 tusen kronor i en passiv småbolagsfond.

   Passiva fonder kan man enkelt argumentera för dess förnämlighet. Historiken visar att det är svårt för aktiva fonder att överprestera index över långa tidsperioder. En aktiv fond kan man argumentera för att där har man åtminstone potentialen att få ännu bättre avkastning än index.

   Att ha bägge är inget som helst konstigt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack så mycket för återkoppling, uppskattas alltid!
   Med vänlig hälsning, Johan

   Radera
 9. Hej petrusko, vad är din take på K-fastigheter?

  Sett till substansvärdet per aktie vid utspädningen känns 105 SEK teckningspris/aktie relativt dyrt, men det kanske får ses som ett tillväxtbolag som snabbt har hämtat hem det substansvärdet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag håller på och spanar på K-fastigheter men potentialen ser klart lovande ut. Den medger köp till en mycket hög värdering. Ja precis, de växer såpass snabbt att de växer i en hög värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. 1) Har du en länk till innehaven för ETFn?

  2) Hur ser du på https://savr.com/sv ?

  SvaraRadera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...