Man kan inte spara sig rik


Det verkar vara en vanlig tro att det inte går att spara sig rik. Jag stöter på det här ofta, och jag kan förstå det för vem går runt och tänker på det här med "ränta på ränta" hur som helst. Det är just räntan/avkastningen det handlar om och den är även anledningen till att så många inte fattat grejen.

Sparar man på ett bankkonto näe då går det inte spara sig rik. Det är ju så låg ränta där att man behöver vara rik från första början för att sätta in så mycket pengar att det blir till något stort. Spanar man runt lite kan man hitta 0,6 procent ränta på ett konto hos en seriös bank (SBAB) och ni ser i exemplet ovan vad det mynnar ut i. Säg att man sparar 2500 kronor i 30 år så kommer man inte ens upp i en miljon kronor. Inte i närheten av att vara rik alltså.

Men det går faktiskt att spara sig rik och det gör man via börsen. Det behöver inte vara ett dugg krångligt utan en billig indexfond kan göra jobbet alldeles utmärkt medan du kan fortsätta vara oinsatt i börsen och fokusera på det du verkligen tycker är skoj. På kort sikt kan börsen vara riskfylld men på mycket lång sikt är den en utmärkt placering för att ditt kapital skall växa. De senaste 20 åren har Stockholmsbörsen avkastat 8,46 procent per år och i bilden nedan har jag matat in just det.

Nästan 4 miljoner kronor blir det istället om man är förnuftig och  sparar på börsen istället för ett bankkonto. Ja 4 miljoner är ingen megaförmögenhet men det är en rejäl slant minst sagt. Jag kan komma på en rad olika sätt den slanten kan komma till nytta. Samma månadsspar om 2500 kronor blir alltså 4 gånger mer på börsen än bankkontot. 4 mille istället för 1 mille. Att det blir så här stor skillnad förklaras med fenomenet "ränta på ränta". För varje år som går får du ränta på dina sparpengar men du får också ränta på den ränta som dina pengar redan avkastat. Och sedan blir det ränta på ränta på räntan... Det är en kraftfull effekt helt enkelt.

Att spara 2500 kronor i månaden klarar de allra flesta. Det är inte ouppnåeligt. Medellönen i Sverige är 34600 kronor (Källa SCB) och efter skatt har man kvar kring 25 papp vilket betyder att ett månadsspar på 2500 kronor utgör endast 10 procent av lönen.

De senaste 20 åren har börsen kraschat några gånger och gått starkt i perioder. Avkastningen har ändå mynnat ut i 8,46 procent i snitt per år. Det är inte orimligt att förvänta sig en liknande avkastning på 30 års sikt. Även om börsen skulle krascha och gå kass nu de närmsta åren så kan man förvänta sig en god avkastning i det långa loppet. Faktum är att de senaste 20 åren startade med en bedrövlig tid på börsen där i början av 2000-talet.

Det finns fonder som följer olika sorters index. Det kan vara globalindex, sverigeindex osv. Min favorit är en fond som följer ett index bestående av sunda nordiska bolag som presterar bra vinster och god utdelning. Min favoritfond som jag pratar om heter Xact Högutdelande och du kan läsa mitt inlägg med mer info om den i länken här: 

Bilderna med avkastning osv som jag använder ovan kommer från Avanzas sparkalkylator. Checka in den och bolla lite med dina egna förutsättningar och planer. Du kanske vill spara i 20 år och vill kolla vad en femhunka i månaden kan bli till. Ja du kan bolla fram och åter i den där. Jag får inte till länken till Avanzas sparkalkylator just nu men googla "avanza sparkalkylator" eller "avanza månadsspar" så hittar du den.

13 kommentarer:

 1. Jag upptäckte till min förvåning för någon vecka sedan att min flickvän sedan 1 år tillbaka (hon är 31 år gammal) har 1,4 miljoner i likvider på ett gammalt hederligt sparkonto utan ränta. Utöver det har hon en nästintill obelånad lägenhet värderad över 1,5 milj kronor och ett fondsparande på 400k. När jag frågade om dessa pengar så fick jag till min förvåning höra att hon hade sparat ihop dessa själv genom att helt enkelt "spara det som blivit över varje månad". Med en nettoinkomst på 25 000 kr blev jag då ännu mer förvånad. Viss tur med lägenheten då den är köpt innan den största prisökningen skedde på bostadsmarknaden, fondsparet var ett barnsparande hon fick ta över som 18-åring men de 1,4 milj på sparkontot var sparade från lönen.

  Självklart frågade jag vad planen egentligen är med dessa pengar, det visste hon ej. Jag frågade varför hon inte investerat pengarna och fick då, kanske inte det mest otippade svaret: "man kan ju förlora pengarna på att investera också" vilket delvis är sant, men så visade jag vad inflationen gör med pengarna om de bara ligger på ett sparkonto utan någon som helst avkastning samt vilken avkastning börsen gett över tid genom ett enkelt, månatligt fondsparande. Risken är sannolikt större att INTE vara investerad (över tid) och annat diverse predikande från mig. Hon tog till sig mina ord men är inte riktigt villig att göra något åt det. Fortsatt arbete pågår :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, din flickvän påminner om mig för två år sen, minus den obelånade lägenheten och fondsparandet. Den miljonen jag hade på kontot är nu två år senare uppe i 2.3 miljoner. Visst, månatliga insättningar och ett arv har gjort sitt till men värdeökningen utöver det är riktigt häftig! Kanske det kan inspirera henne. Jag var mycket skeptisk till börsen fram till den dagen jag förstod hur det faktiskt fungerade.

   Vänligen Annelie

   Radera
 2. Älskar inlägg som dessa. Folk har ofta för bråttom och vill ha de stora pengarna nu! Bästa rådet jag personligen skulle ge är att ha ett sidokonto med målspar om man tycker färgen torkar för långsamt ;)
  Det gjorde jag, vilket blev av att jag fick unna mig några lyxgrejer som jag verkligen ville mot slutdestination. Tyckte det blev sunt.
  Medan det stora fondkontot har jobbat i 18 år med låga avgifter år efter år så inser man vad en liten start kan bringa fram när ränta på ränta-effekten kickar in!🤑

  SvaraRadera
 3. Efter 30 års sparande äter inflation hälften av det... Det är rätt att du kommer att ha en miljon, men det är inte mycket du kommer att kunna köpa för det. Spara på börsen istället. Mindre risk även med börskrasch.

  SvaraRadera
 4. Gud vad tråkigt att bara äta pasta i 30 år. Vad ska ni göra med pengarna om 30 år? Nej spendera dem medan ni är unga och friska. OK det är väl bra att spara några hundra för till en ny TV om några år. Livet är inte till för att spara. Tänk om det händer som inte får hända ..ni omkommer i en bilolycka om 28 år ...precis innan ni ska summera ert livslånga sparande:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rudolf,
   Om ett sparande på 2 500 kr per månad innebär att man bara kan äta pasta i 30 år bör man nog se över sina inkomster och utgifter i övrigt.

   Radera
  2. Rurolf...när du ligger på dödsbädden så förmodar jag att du inte tänker på alla caffe latte du druckit på stan, alla saker du " unnat dig " alla dyra bilar du har kört. du tänker kanske mer på tiden du haft med dina nära o kära ? Har du sparat 10 % av din inkomst en längre period så har du möjlighet att ta ett år ledigt, att gå ner på deltid eller annat som känns viktigt.

   Radera
  3. Rudolf, renar är flockdjur, precis som majoriteten av människorna. Fortsätt du att göra som resten av flocken och konsumera så blir du säkert lycklig. Vi sparare är mer av ett annat virke, vi är lone wolfs som går mot strömmen.
   Det är det som skiljer agnarna från vetet, men fortsätt du att konsumera, det ger bara mer klirr i kassan för oss investerare ;)

   Radera
  4. Om jag skulle omkomma precis innan jag skulle använda mina sparade pengar så hade jag inte brytt mig, jag hade varit för död för att bry mig.

   Däremot om jag, 28 år senare utan en enda sparad krona och med utsliten kropp fortfarande har minst 10 år kvar innan pensionen och urdåligt betalt så hade jag ångrat mig om att inte spara när jag var yngre.

   Radera
  5. Anonym 08:29
   Precis det jag menar ...skippa sparandet

   Unknown 10:17
   Gud vad tråkigt det måste vara att se sig som en lone wolf. Hej och hopp vad kul vi andra har hela vårt liv

   Paecmaker 16:56
   Du har inte förstått budskapet ...du vet inte hur länge du lever!

   Anonym 16:56
   Nej ... mina anhöriga får ta del av mina icke sparande pengar under hela min livstid och det är dom väldigt tacksamma för   Radera
 5. Hej!!
  Ser att blanketten för SBB:s uppköp av Hemfosa finns nu på SBB:s hemsida, vad händer om man väljer att inte skicka in något svar, blir det 55/45 då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det här budet tror jag kommer få tillräcklig acceptans för att påkalla en tvångsinlösen. Jag är osäker om man i en sådan kan pynta annat än cash men det är skitsamma för det är en seg och utdragen process när man sitter med sina onoterade aktier i en lång väntan på att de skall bli tvångssålda. Man får inte betalt för mödan utan det är bara kass att sitta där med osäljbara aktier och få loss pengarna en evighet senare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Bolag som köper upp ett annat bolag brukar, när tiden för erbjudandet har gått ut, gå ut med att nu har de över 90% av aktierna och förlänga erbjudandet någon vecka eller så. Men det beror bara på deras goda vilja. När det gäller SBB så litar jag inte alls på att erbjudandet förlängs. Svarar Du inte så tackar Du nej till erbjudandet. Får SBB in över 90% så kan de avnotera aktien och påkalla en tvångsinlösen som är en juridisk process. Räkna inte med att det tar mindre än 1 år.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera

Aktiekurser fladdrar upp och ned medan utdelningar är desto stadigare

 Börsen går upp och den går ned. Ibland går den riktigt uselt under en period vilket vi upplever just nu. Aktiekurser går ned mer för var da...