SBB lägger uppköpsbud på Hemfosa


Fastighetsbolaget SBB med VD Ilija Batljan i spetsen har lagt ett uppköpserbjudande på alla utestående aktier i Hemfosa. Både stamaktier och preffar alltså. SBB har gått från ingenting till något stort på nolltid, för några år sedan fanns bolaget inte ens. Genom en aggressiv förvärvstakt har de snabbt byggt upp ett rejält fastighetsbestånd. De har gjort sin grej bra och stamaktieägarna i SBB har fått en fin avkastning. Det har dock inte varit sol och gröna skogar för alla parter där de inte varit värst ödmjuka eller hygglo alla gånger mot småägare, preffägare och ägare i bolag de lagt bud på (Högkullens preferensaktier kunde ju hanterats snyggare i det uppköpet). Förmodligen är den där biten historia nu. SBB har växt till sig och har både kraft och erfarenhet att sköta sådant här bättre nu. Budet på Hemfosa är ett bra steg på den vägen åtminstone.

Budet som är frivilligt att acceptera lyder kortfattat:

Erbjudandet värderar per idag varje stamaktie i Hemfosa till 126,15 kronor och varje preferensaktie i Hemfosa till 194,63 kronor och Erbjudandets totala värde för samtliga aktier i Hemfosa motsvarar cirka 23 521 miljoner kronor.

Det är inget rent kontantbud utan det är i runda slängar hälften aktier och hälften cash. Preffägare erbjuds D-aktier i SBB och cash. Stamaktieägare erbjuds vanliga stamaktier i SBB och cash. För varje hundring får man alltså i runda slängar en femtiolapp plus aktier till ett värde (per igår) av cirka 50 kronor.

SBBs framfart och historik är för all del imponerande. Vissa saker har de gjort väldigt bra. Att de nu lämnar ett uppköpserbjudande på Hemfosa har jag haft som ett sannolikt scenario. Siffror är inte allt utan bakom dem finns också människor och där kommer vi till min anledning att inte äga SBB. Jag har ej förtroende för bolagets ledning.

Budet kommer förmodligen få tillräcklig acceptans och således gå igenom. Grundaren Jens Engwall stöttar det. I övrigt är det främst diverse fondbolag som är storägare och de ser nog strikt på potentialen och är för affären de med. Jag avvaktar och ser hur snacket går innan jag säljer mina aktier i Hemfosa över börsen.

46 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko,
  Nu återstår det väl bara att någon köper upp Nyfosa så har man knappt några aktier kvar.

  Visst har SBB lyckats men vad tror du utdelningen kommer landa på där nästa år? 0,1% som det är nu givet 0,25:- som utdelningen var förra året känns inte så lockande eller har jag missat något?

  Först Akelius och nu Hemfosa, undrar vad nästa blir?

  Ber att få önska dig en riktigt bra helg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Haha ja det vore ju snyggt om någon skulle köpa upp även Nyfosa för dig. Ja SBB tror jag inte har lika start fokus på utdelning som Hemfosa. SBB pyntar utdelning men fokuserar på att växa beståndet snabbt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Petrusko, hur ser du på den höga belåning många företag tar, gärna för att göra stora förvärv?

  Visserligen är räntan låg men är det inte något att oroa sig över ändå? Eller smart av de att passa på?
  Läste nån krönika om att nästa "skuldbubbla" och finanskrasch borde ligga i höga företagsbelåningar, sen dess har jag tänkt på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är ju försiktig av mig och föredrar generellt låg belåning. Det här med hög belåning är ju lite speciellt, det funkar ända fram till att det inte gör det längre. Många kan ha flyt och prestera jättebra när det väl funkar. Vissa hamnar rejält i klistret när det väl blir ett problem utav det. Det är ju såpass långt emellan sådana händelser att både bolagen och vi investerare hinner glömma av att det faktiskt kan hända. Vid fastighetskrisen i början av 90 talet var det ju efter strålande tider som de gick rakt in i en kris och flera bolag med hög belåning gick i graven.

   Samtidigt kan man argumentera att man bör smida medan järnet är varmt. Ja räntan är superlåg nu och det är bra läge att vara expansiv. En balans i det hela bara så blir det nog toppen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag delar din uppfattning kring SBB:s ledning. Dessutom är kupongklippningen i SBB inte lika rolig. Sålde

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nej SBB har nog inte samma fokus på utdelningar som Hemfosa. Det är mer fokus på att snabbt växa beståndet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Jag är novis på många vis och därför uppskattar jag inlägg såna från dig! Är läst erbjudandet från SBB men vet inget om SBB. När du nu lägger en brasklapp, "Jag har ej förtroende för bolagets ledning.", blir jag nyfiken! Vill du utveckla är du snäll?

  Allt gott
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif,
   Ja här är några exempel:
   SBB köpte upp fastighetsbolaget Högkullen men segade in i det längsta innan de gav preferensägarna en deal. De skötte det inte bra heller. Du kan läsa lite kort om det i länken nedan. Senare ville SBB bli av med sina egna preferensaktier och erbjöd ägarna D-aktier istället. De hotade med att avnotera preferensaktien för att "motivera" folk att acceptera erbjudandet.

   https://www.aktiespararna.se/nyheter/halt-hogkullen

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej och tack för en bra blogg som jag följer dagligen :)

  Såg också det här imorse, äger både SBB och Hemfosa. Har läst en del kommentarer på nätet om SBB's ledning, dock aldrig något konkret (annat än någon antydan om grundarens gamla företag?) om vad som gör vissa tveksamma. Har du möjlighet att utveckla?

  Trevlig helg!

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Här är några exempel:
   SBB köpte upp fastighetsbolaget Högkullen men segade in i det längsta innan de gav preferensägarna en deal. De skötte det inte bra heller. Du kan läsa lite kort om det i länken nedan. Senare ville SBB bli av med sina egna preferensaktier och erbjöd ägarna D-aktier istället. De hotade med att avnotera preferensaktien för att "motivera" folk att acceptera erbjudandet.

   https://www.aktiespararna.se/nyheter/halt-hogkullen

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack, Petrusko. Verkligen gillar dina kortfattade och informativa inlägg. Jag har haft Hemfosa sedan börs introduktion i mars 2014, där jag fick en ordentlig tilldelning (det var betydlig fler 25 eller 50 aktier som man annars brukar få i populära aktier) och har jag ökat genom åren och varit nöjd med avkastningen. Nu vet jag inte vad jag skall göra då jag gillar Hemfosas ledning betydligt bättre än SBB ledning.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Min fråga gäller:
  - Kan komma motbud från flera andra bolag?
  - Om ändå SBB köper HEMFO, då bör ändå vara attraktiv att äga SBB för att de ger ju samma utdelningar kvartalsvis. Inget ändrad utan samma fast.bestånd flyttat till andra bolag och på köpet man även bli ägare till SBB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Nej något motbud finns ingen anledning att hoppas eller tro på.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tjena P!

  När du säger avvaktar till försäljningen. Menar du att du vill sälja innan SBB´s uppköp av hemfosa? Som det ser ut idag är det ju en vinstaffär att låta köpet gå igenom, eftersom de bjuder mer än vad hemfosas kurs är idag?

  Missar jag något?

  // Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oscar,
   Ja du missar att värdet i erbjudandet till hälften ungefär baseras på aktiekursen i SBBs aktier. SBB backar rejält idag vilket betyder att värdet på uppköpserbjudandet också blivit lägre.

   Ja jag menar att jag avser att sälja mina aktier över börsen innan uppköpet.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej Petrusko!

  Jag har aktier i Hemfosa i dagsläget. Hur kommer en sådan här affär hanteras rent praktiskt för mig? Jag antar att jag också kommer behöva neka eller acceptera. Hur får jag göra det? Kommer det skickas ut brev eller görs det via min aktiemäklare?

  Sen en ren generell fråga kring den här affären. Just nu är jag 51% plus på mina hemfosa aktier. Jag funderar på om jag kanske bara borde sälja av nu och vara nöjd. Har dålig koll på SBB, hur ser du på framtiden där?

  Tack på förhand och tack för en suverän blogg!
  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du kommer hos din mäklare få möjligheten att välja att acceptera budet. Det dröjer några dagar kanske innan de får upp det i sitt system. Väljer du att acceptera erbjudandet så kommer du på utsatt datum få lite cash och lite aktier i SBB medan dina Hemfosa försvinner.

   Min syn på SBB tycker jag att jag lagt fram i inlägget. Själv kommer jag som sagt sälja aktierna över börsen och ta hem vinsten.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad händer om man tackar nej? Misstänker att får SBB in över 90% så blir resten tvångsinlösta. Vad händer vid tvångsinlösen? Får man cash för hela slanten? Eller får man cash + aktier i SBB? Det brukar ta lång tid innan tvångsinlösen sker så får man olika antal SBB aktier beroende på hur aktien har gått fram till tvångsinlösen datum?

   Trevlig Helg

   //Krusse

   Radera
 10. Hej Petrusko!

  Om värdet på budet är 126.15 varför är Hemfosa kursen på runt 114-115?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Du missar att erbjudandet till hälften består av aktier i SBB baserat på aktiekursen igår. Titta hur SBBs aktie utvecklas idag så förstår du.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Jag vill minnas att SBB gått ut med 0,6/aktie utdelning för nästa år preliminärt...

  SvaraRadera
 12. Jag har personlig erfarenhet av SBB:s VD och mitt intryck är att det där är en man som kör snabbt och tyvärr skarvar en del kring vad som är rätt, sant och genomtänkt.

  Gillade dessutom Hemfosas fokus på stabil kvartalsutdelning. Såg det lite som en obligation, och antar att det kan komma förändras nu iom SBB:s mer opportunistiska profil. Sålde således och tog hem en vinst på 60 procent.

  SvaraRadera
 13. Hej,
  Med aktuella kurs på 115 kr för Hemfosa bör inte vara bättre mer lönsamt att sälja på budet och få först 45% pengar på kurs 120 kr sen säljer senare 55% när vi fått SBB-aktier. Även SBB har backat idag, chansen är mer att SBB går tillbaka över 23 kr på senare, för att SBB är väldigt stark annars.
  Eller vad tycker du?
  (Om inte kursen återhämta sig under perioden, förstås.)


  En annan fråga:
  SBB B skulle dela 0,60 kr/år kvartalsvis, dvs motsv 2,7% vid kurs 22 kr. Nu efter denna affären bör SBB dela mer, då bör utdelning blir attraktiv om den hamnar över 3% oavsett om VDn fokuserar mer på tillväxt.
  Vad tycker du om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. hm...inget svar än!..

   Radera
  2. Hej anonym,
   SBB B skulle eventuellt dela ut 0,60:- nästa år men inte kvartalsvis utan per år. I år betalade de 0,25:- vilket innebär en DA på nuvarande kurs på 1%. Nästa år blir det c:a 2,5% med nuvarande kurs och om det blir som han säger? Skulle de dela ut 0,60:- per kvartal innebär det en DA på c:a 10% och det kommer aldrig ske.

   Man kan även kryssa i att man vill ha så mycket cash som möjligt och så lite SBB som möjligt. Även så mycket SBB som möjligt mm mm men utfallet beror på vad övriga aktie ägare gör.

   Trevlig Torsdag.

   // Malte

   Radera
 14. Glad fredag Petrusko!! Jag är inne på att sälja Hemfosa istället för att få aktier i SBB... Nu till frågan; vad köper man istället...? Skulle gärna hitta annat fastighetsbolag att köpa i, sitter med hyfsad post i Castellum och vill inte öka mer där. Tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt tips är Huvudstaden och Nyfosa just nu.

   Radera
  2. Vonovia (Tyska börsen) och John Mattson Fastighetsföretaget kan vara värt att titta på. Frågan beror på vad du är ute efter också (utdelning, diversifiering, fastighetstyp etc.).

   Radera
 15. Hej

  Rätta mig gärna om jag har fel.
  Om man äger mindre än 50aktier får man endast en kontantutdelning.
  Denna kontantutdelning kommer då motsvara 126kr.
  Så köper man 50aktier idag så kommer man göra 10kr/aktie i vinst senare.
  Detta innebär även att vi som har flera banker kan köpa på oss aktier från de olika bankkontona och göra oss en ganska go summa pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det kan vara så men det är lite öppet för tolkning kring bolagets möjlighet att neka det. Man kan tolka det som att de kan neka kontant ersättning enligt "Mix&Match"-villkoren de har i erbjudandet.
   Förmodligen går det okej men jag litar inte på dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hmm, jag glömde nämna att det är inte standarderbjudandet att man får cash om man har under 50 aktier. Det är en möjlighet att välja cash. Med en rad tillhörande "ifs and buts" som sagt.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för ett snabbt svar!
   Trevlig helg =)

   Radera
 16. Är ute efter stabila utdelningar, gärna i stigande trend samt diversifiering map innehavet i Castellum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du specificerade inte bransch så titta på Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft AG in Muenchen (Tyskland), LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (Frankrike), John Mattson Fastighetsföret. (Sverige) eller Algonquin Power & Utilities Corp (Kanada). Alla företag som är diversifierade mot Castellum.

   Radera
 17. Hej Petrusko
  Betala med 55% SBB aktier????? Vem vet vad SBB aktien har för kurs den dagen uppköpet är klart, känns lite konstigt att styrelsen för Hemfosa rekommenderar enhälligt att Hemfosas aktieägare accepterar budet.

  SvaraRadera
 18. Maxfastigheter känns intressant framöver med bra ledning och Öresund har nyligen klivit in som storägare. Finns utrymme för en hel del förvärv framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var värst vilket bra tips jag råkade komma med här. Aktien upp ordentligt i veckan och även börsveckan har fått upp ögonen för detta bolag som handlas till kraftig rabatt samt hög d/a / Magnus

   Radera
 19. Hej,
  Delar din åsikt om SBBs ledning och jag gillar inte deras framtoning. Vill man ha snabba cash så kan man köpa ett knippe Hemfosa nu.
  Mvh//

  SvaraRadera
 20. Hej,
  Hur ska man svara på erbjudandet tycker du?
  Mvh//Bobby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad Du tror att SBB aktien betalas när Du får aktierna i början av nästa år. Tror Du att aktien står i högre än 21,82 kr så skall Du välja så mycket aktier som möjligt. Tror Du att SBB aktien står lägre än 21,82 kr så skall Du välja så mycket cash som möjligt

   Trevlig Kväll

   //Krusse

   Radera
 21. Hej.
  Jag är jättetacksam för dina kloka kommentarer som gör saker mer begripliga. Har idag bestämt mig för att sälja av mina Hemfosa, alltså inga aktier i SBB. Jag har Hemfosa aktier fördelat på tre konton.
  Min fråga är, hur blir det med Hemfosa? Jag har försökt läsa mig till det men inte hittat något som säger att de ska trappa ned.
  Kan jag inte bara köpa nya Hemfosa aktier för mina pengar eftersom jag gillar bolaget.
  Vänligen den okunniga.

  SvaraRadera
 22. Hej, sitter på Hemfosa pref-aktier och tycker inte erbjudandet ser bra ut. Inlösenkursen för prefen är 195 kr så det är vad man minimum borde få tycker jag.

  Men erbjudandet är 45% cash 195 kr och 55% SBB D-aktier (5,6 st per pref) = 188,16 kr.

  Vad händer om man nekar erbjudandet och vad får man vid ett ev. tvångsinlösen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid en tvångsinlösen så får du efter en jättelång tid samma belopp som i uppköpserbjudandet. Plus ev ränta men så här i tider av superlåg ränta gör det ju varken från eller till. Inget bra alternativ alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 23. Men vad händer om stam aktieägarna accepterar upp till 90%. Men Pref ägarna inte gör det. Kan de tvångs lösa preffarna trots att kanske bara 50% tackar ja? Ingen vill väl ha D aktier i SBB istället för preffarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte missminner mig så gäller att när man har över 90% av rösterna i ett bolag så kan man tvångsinlösa resten av aktierna. Eftersom preffarna har bara 1/10 röst och finns i mycket mindre antal så är läget inte så bra för preff ägarna. Stamaktierna har 169 488 249 röster och preffarna ca 1 100 000 röster (10 999 999 aktier). Svaret på din är att ja, man tvångsinlösas prefferna även om ingen har tackat ja, om man får in över 91-92% av stamaktie rösterna.

   Trevlig Kväll

   //Krusse

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...