EQT tjänar än mer pengar via ny fond


Igår skickade EQT ut ett pressmeddelande och bekräftade att de tagit in 660 miljoner euro till en ny fond, EQT Ventures II. I runda slängar 7 miljarder kronor som EQT årligen kommer ta en sisådär 1,5 procent avgift på (jag minns inte exakt deras snittavgift men vill minnas den är där). Det här är en av anledningarna att jag gillar och tror så mycket på EQT. De lever på avgifter från investerares kapital. Kapital som de kan ta in allt mer utav i spåren av bra strategi och resultat.

Nu ökar de i ett nafs bolagets intäkter med 100 miljoner kronor i form av avgift på det här nya kapitalet. Visst går en del slantar till kostnader att driva fonden men en rejäl del av de där 100 miljonerna går rakt ner i kassakistan.

EQT har ett fokus på att stadigt höja sin utdelning och har från start varit tydliga med att de avser pynta kring 200 miljoner euro under under 2020 i utdelning. Fördelat på två tillfällen, våren och sen höst.

En bra verksamhet som jag gillar och ett tydligt fokus att höja utdelningen över tid. Ja det här är som sagt ett bolag som jag är mycket glad över att äga. Jag är långsiktig ägare i bolaget. Tittar man på värderingen kan den se väldigt dyr ut nu baserat på gamla vinster. Det är dock just det, gamla siffror. Framåt kommer EQT leverera betydligt högre vinster. I de senaste siffrorna har resultatet belastats med stora kostnader för noteringen av bolaget. Dessutom ökade de sitt förvaltade kapital kraftigt relativt nyligen innan noteringen vilket heller inte visar sin rätt i de senaste siffrorna. Sedan noteringen har de växt det förvaltade kapitalet ytterligare, nu med 7 miljarder kronor. EQT kommer nog aldrig bli riktigt billig men så dyr som den ser ut att vara är den inte.

Länk till EQT hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Kul! Jag håller också mina EQT aktier hårt. Ska bli roligt att följa bolaget framledes. Tack för inlägget // Tim

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Köpte EQT i IPOn men inte handlat några fler. Hur många aktier i EQT har du Petrusko?

  /Krister

  SvaraRadera
 3. EQT får enbart sin 1.5% avgift på den delen av kapitalet som är investerat och inte på det totala kapitalet. D.v.s. det kommer ta ett antal år innan de får 1.5% på 7 miljarder i avgifter. Det låter som du menar att de får 1.5% på 7 miljarder direkt.

  SvaraRadera
 4. "Det här är en av anledningarna att jag gillar och tror så mycket på EQT. De lever på avgifter från investerares kapital"
  Att du "gillar" ett fondbolag som lever på höga avgifter tycker jag är lite lustigt när du liksom många andra insatta sparare förespråkar billiga indexfonder. Dubbelmoral?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   EQT sysslar med private equity och de som investerar hos dem är riktigt stora aktörer. Dundermiljonärer och stora företag. De tar en rimlig avgift för sitt arbete och de gör ett bra jobb.

   EQT har inget med vanliga fonder och indexfonder att göra. Du får läsa på mer om bolaget och sätta in dig.

   Beträffande vanliga fonder för helt vanligt folk så är jag inte emot aktiva fonder. Man kan se mig argumentera både för passiva och aktiva fonder, det har jag gjort många gånger i en rad inlägg mm.

   Dubbelmoral finner du inte här utan det får du stå för själv.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Okej, förlåt min dumhet, inget illa menat utan tyckte bara det lät lustigt. Så EQT's fonder är alltså inte tillgängliga att köpa in sig i för allmänheten? En skillnad jag har missat isåfall men i övrigt ser jag inte riktigt skillnaden mot andra fondbolag. Får väl läsa på lite men har inte varit så intresserad då det inte har varit aktuellt för mig att äga EQT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nej precis man kan inte investera i EQTs fonder hir som helst. Har du 100 miljoner och går till dem öppnar de nog dörren. Ja de skiljer sig från vanliga fonder som ofta investerar i vanliga börsbolag. EQT investerar även i sådant som inte finns på börsen. De köper upp hela bolag osv. Det är en annan typ av investering och kostar på det här viset. Avkastningen de presterar är väldigt god varpå investerarna är nöjda.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Låter ungefär som om EQT's fonder skulle kunna ses som egna investmentbolag i samma koncern (bolaget)?

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...