Cibus rapport för kvartal 3 2019


Idag presenterade fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det tredje kvartalet. De lyfter fram stabiliteten i verksamheten som bedrivs i de fastigheter de äger. Primärt är det fastigheter med en enda hyresgäst och för att du enkelt skall få en bild av vad de äger jämför jag det med en ICA Maxi. Det bör ge dig en bild av den fastighetstyp de äger men i dagsläget är inte ICA Maxi hyresgäst då Cibus endast äger fastigheter i Finland. Detta är de väldigt tydliga med dock att de kommer göra förvärv i övriga norden med tiden.

Likt den stabila verksamheten som bedrivs i de fastigheter Cibus äger är bolagets rapport på samma linje. Det tickar på i makligt tempo. Driftnettot, den aktuella intjäningsförmågan har ökat 7,7 procent från 46,3 miljoner euro till 49,9 miljoner euro och de är klart rimligt. Det här är ett intressant nyckeltal då det förtäljer just intjäningsförmågan medan tex redovisad vinst kan innehålla en del mumbojumbo.

Apropå mumbojumbo så ser substansvärdeutvecklingen/värdeförändringar på fastigheter lite halvdan ut vilket jag reagerade på. Det gjorde uppenbarligen fler än mig då det var det frågorna på konferessamtalet kretsade kring i första hand. Substansvärdet per aktie har ökat till 11,4 euro per aktie jämfört med 11,2 euro samma period innan. Sedan dess har de förvärvat fastigheter och växt beståndet med 10 procent (mätt i antal fastigheter). De förklarade i konferenssamtalet och det lät på dem som att de inte riktigt höll med den externa fastighetsvärdering som det baseras på. Delvis har de inte fångat upp de investeringar Cibus gjort i befintliga fastigheter och dels gör man ju bara omvärdering av en del av portföljen under en så här kort period. Ja det där är nog inget att haka upp sig på. Med tiden rullar alla fastigheter igenom omvärderingar och dess rätta värde fångas upp.

I telefonkonferensen framkom det också att man per kvartal 1 2020 förväntas vara helt kvitt dubbla kostnader som de haft en tid nu då de gått från att vissa delar skötts av extern part till att nu skötas internt. Det är ju en post som dragit ned i det här kvartalet men.

Jag äger sedan nyligen en liten stek i Cibus och har för avsikt att köpa mer över tid. Jag tror på bolagets strategi och jag tycker de har gjort sin grej hyggligt bra hittills. Värderingen är i högsta laget runt 140 spänn och jag siktar på lägre kurs när jag väl skall köpa. Runt 136 kronor pyntade jag senast och det tycker jag är okej. Det är en premievärdering mot rådande substansvärde men jag kan tycka det är okej sett till potential och rådande ränteläge.

Länk till Cibus Nordic Real Estate hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Tack för rapport analys :-). Jag tycker också Cibus verkar intressant. Den drog iväg lite after analys av DagensIndustri, och jag väntade länge på att den skulle tillbaka till kursen innan DI analys (137 kr), men det dröjde och jag köpte på 140 & 141. Det känns som att du lyckades pricka nära botten med 136. Det vore kul om de kom igång med fastighets köp i Sverige/Norge ur diversifierings synpunkt. Lite underligt med att vara noterat i Sverige och med all verksamhet i Finland. Hursomhelst känns det ännu så länge bra och det är bara att avvakta. Jag hoppas att det blir som NP3, lågprofil fastighetsaktie med investerare fokus, bra utdelning och som sakta tuffa uppåt!

  SvaraRadera
 2. Petrusko inga tankar om SEB vet att du är förtjust i dom? Jag köpte faktiskt en stek på 81kr . Min gissning är att det inte är så hemskt . Skulle det vara i danske eller Swedbank klassen skulle vi hört om det vid det här laget. Mvh Rodriguez

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko!

  Har du koll på om någon bank i Sverige fortfarande erbjuder VP-konto där innehav är direktregistrerade på mig som ägare och inte förvaltarregistrerade? Känns som bankerna vill ta kontrollen över privatägda tillgångar genom att inte erbjuda dessa konton. Jag är säkert nojig men gillar inte motpartsrisken trots lagen om separationsrätt och investerarskyddet(som endast är futtig 250 000kr). MVH Christian

  SvaraRadera
 4. Såg att de stod på börsdata att de delar ut 198% av sina pengar i utdelning? Är det inte en hög siffra? Hur investerar de då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fastighetsbolag eller REIT-liknande bolag tittar jag alltid på kassaflödet inte vinst per aktie. I fallet Cibus har de ett kassaflöde på 1,13€/aktie för 2019 och en utdelning på 0,88€ (med reservation för eventuella fel på ören). Således täcks utdelningen av kassaflödet utan problem. Det är kassaflöden som betalar utdelningar.

   Radera
 5. Hej Petrusko, tack för ett bra inlägg (som vanligt). Jag funderar på vart jag ska ha Cibus-aktierna. Utländskt bolag men noterat i Sverige. Vad är det som styr beskattningen av utdelningen? Ska jag ha dem i ISK eller KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Cibus är inte ett utländskt bolag. De har verksamhet i utlandet likt tex Volvo och Ericsson men det är ett svenskt bolag. Det är just det som styr beskattningen, bolagets skattemässiga hemvist. Cibus är svenskt och funkar bra i ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Bra timing, Persusko. Nu köprekas Cibus av placera som en 12 aktier för december. Se nedan.
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/11/29/tolv-kopvarda-aktier-i-december.html

  Du hittar verkligen bra bolag, innan andra gör det :-)

  Trevlig helg

  //Krusse

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...