Hur ersätta Akelius preferens?

Akelius meddelade nyligen att de kommer att lösa in samtliga sina preferensaktier. Inlösenkursen är 345 kronor och man erhåller även en halv utdelning varpå inlösenbeloppet blir totalt 347,5 kronor per aktie.

Jag har fått flera mail osv med frågor om vad jag köper istället varpå jag kort rapporterar läget i detta inlägg.

Akelius preferens är mitt största innehav och jag har viktat den så tungt för att jag gillar avkastningen i kombination med den mycket låga risken. Det är låg risk i de fastigheter de äger och de har en stark finansiell ställning.

Jag hittar inte samma förutsättningar i en annan investering. Såpass låg risk och en hygglig avkastning på det. Akelius D-aktie är ju samma bolag men jag gillar inte den lika mycket eftersom den bjuder på extra risk då den handlas i euro. Som jag skrivit tidigare kommer jag sätta en liten slant i Akelius D utav de pengar jag får in från Akelius preffen.

Det jag kommit fram till i dagsläget är att jag skall sprida pengarna på flera olika innehav för att hålla nere risken totalt sett. Jag hittar ju inget med lika låg risk som Akelius varpå det vore en rejäl ökning av risken om jag skulle sätta hela slanten i 1 ny investering. Det får bli flera olika som delar på risken. Jag spanar för full nu och slipar på min plan kring hur jag  skall investera pengarna. Jag väger tankar och alternativ fram och åter och kommer göra så fram till nära inpå det skall investeras.

Inlösen sker i december och pengarna får man på depån kring den 20e. Jag siktar på att hålla mina aktier hela vägen till inlösen men kan komma att sälja dem över börs om jag ser ett bra läge för det.

Ett bolag jag spanar på att ta in är W. P. Carey som jag bevakat i flera år men aldrig ägt. Det är ett bra bolag i mina ögon. Jag gillar strategin och personerna i/bakom bolaget. Värderingen är likt de flesta amerikanska fastighetsbolag klart högre nu än för något år sedan men jag finner fortfarande sektorn intressant. Det är en bra verksamhet som kommer fortsätta generera pengar även i framtiden.

16 kommentarer:

 1. Ja, det är ett angenämt problem vi har gemensamt där. Jag kommer nog återinvestera en del i Akelius jag med, en del kommer gå in i HT som jag skrev om på min blogg idag. Resterande får vi se, känns som att det går in i kassan tills vidare.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Jag kommer nog ersätta med Volati pref, ungefär samma direktavkastning och samma utdelningsdagar, dock hade jG föredragit ha akelius pref kvar

  SvaraRadera
 3. WPC äger jag sen tidigare. En av äldsta bolag och stabilt. WPC är lite speciellt: de höjer sin utdelning varje kvartal!

  SvaraRadera
 4. Xact högutdelande kanske kan vara något, med avseende på riskspridningen? Eller vill du hellre investera i utländska bolag?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Upptäckte precis att XACT Svenska Småbolag har gjorts om till fysisk förvaltning. Billig småbolagsfond även om det ingår, med svenska mått, mätt större bolag!

  https://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-SVENSKA-SMABOLAG/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det ser lovande ut. Jag har ratat den tidigare just pga syntetisk replikering. Jag väntar på återkoppling från dem för att få det bekräftat att uppgiften på hemsidan stämmer.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Akelius D är det sämsta tänkbara valet tycker jag. Ibland är det så att man får blockout. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Kan du förklara varför Akelius D är det sämsta valet?
   Tycker nog det finns betydligt sämre aktier att investera i.
   Om det är 0,25% i valuta växlings kostnad tycker jag personligen det är en icke fråga. Om du har 10000 st aktier får du €1000 per år i utdelning och då blir kostnaden för denna utdelning €2,50. Ungefär vad en kaffe kostar på pressbyrån.

   Det kanske är att du inte vill ha utländsk valuta i portföljen?
   Jag har gärna lite USD och EUR som en liten hedge mot vår ganska svaga SEK men självklart tar man en liten valuta risk.

   Hur som köpte jag 5000 aktier vid IPO'n och kommer köpa lite mer när pengarna dyker in på kontot. Blir nog lite fler Klövern pref och Sagax D.

   Dessutom måste man även placera pengarna från Hemfosa men som sagt, ett angenämt problem och jag är upp c:a 220% sedan start så man kan inte klaga på detta. Skulle kursen röra sig mot 120:- kommer jag nog sälja av allt innan inlösen.

   Lite tankar från min högst personliga sida och hoppas ni alla får en härlig kväll.

   // Mate

   Radera
 7. Äger WPC sedan tidigare och gillar bolaget, brukar fylla på där då o då. Blev så att jag sålde av mina Akelius och fyllde på mitt befintliga innehav i NorthWest Healthcare Properties, fick sälja 1,50 kr under återköps kursen + 59 kr i courtage. Men då jag får deltaga i december utdelningen i NWH väger det upp det jag förlorade i att sälja i förtid. Sen vet man ju aldrig var valuta och aktie kurserna tar vägen.

  SvaraRadera
 8. WPC låter intressant. Kanske lägger lite till i Telia också. Aktien känns nästan som en pref :-)

  SvaraRadera
 9. Petrusko tror du det vore vettigt att ta ut pengarna från ISK kontot,
  som får från akelius pref? är ju en rätt stor summa,
  som man kunde vänta med att återinvestera till efter nyår..
  så blir skatten mindre på ISK ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   att flytta pengar in och ut ur ett ISK är ingen bra ide. Alla insättningar i ett ISK räknas in i skatteunderlaget. Så det genererar skatt när du gör en insättning alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hejsan varför ligger akelius kursen inte jämt med inlösen kursen ? Jag skulle ju kunna utnyttja abritaget på denna affär. Säg att jag köper 1000akelius och betalar 99kr i courtage då har jag ju automatiskt tjänat 1400kr när de löser in den. Om detta är ett särkert sätt varför är det ingen som gör det ? Sista handels dag är 12 dec men när får man pengarna på kontot ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex,
   Anledningen att Akelius inte handlas prick på inlösenbeloppet om 347,5 kr är tid och riskfaktor. Ju närmre avnoteringsdagen desto närmre kommer handeln vara 347,5 kr. Det är just det handeln går ut på nu. Vissa aktörer köper för att göra en hyggligt riskfri vinst.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tack för svar men är det särkert ifall jag köper 1000 aktier i akelius nu och sedan tjärna nån tusen lapp ? Är det verkligen 100% riskfritt ? Och när får man pengarna på kontot isåfall ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är riskfritt. Risken i den här affären är låg.

   Mvh petrusko

   Radera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...