Enkelt att flytta aktier mellan banker

Min fru hade tidigare aktier hos några olika banker. Det var ett riktigt gammalt innehav hos Handelsbanken och ett hos Nordnet. För att få en smidig överblick tänkte vi oss att det är nice att samla hennes innehav hos en aktör. Vi spanade på denna möjlighet hos Avanza där hon gör alla nya investeringar.

Hos Avanza kan man med bara några enstaka klick begära att aktier skall flyttas från annan bank till dem.

Handelsbanken var väldigt snabba och de aktierna har redan kommit in hos Avanza efter en sisådär 5 dagar medan Nordnet ännu inte kommit. De dyker nog upp inom kort för det stod att det skulle ta kring 10 dagar tror jag.

Jag är övertygad om att min fru inte är ensam om att ha aktier lite här och lite där. Ni vet hur det är; man har bytt bank några gånger genom åren och man har skaffat nätmäklare. Med det här inlägget vill jag upplysa hur smidigt det är att flytta innehavet. Vissa aktörer kan ta en avgift för flytten det får man kolla med den bank man flyttar ifrån. Avanza tar alltså ingen avgift utan den bank du flyttar ifrån kan göra det. Vill man hellre flytta till Nordnet så har de en likadan funktion för detta.

Några enstaka klick och sedan fixar Avanza resten. Smidigt smidigt.

17 kommentarer:

  1. Inte om man har aktier på en KF :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis för aktierna i en KapitalFörsäkring äger du ju inte. Det är pensionsbolaget som äger aktierna. Du äger endast värdet av dem.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Är det skillnad om aktierna finns i depå, ISK eller KF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Depå och ISK funkar. KF går ju inte eftersom det inte är dina aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Ganska lustigt, mailade just swedbank häromdagen och frågade vad det kostade att flytta på mina aktier . Då swedbank tar typ 29 kr att sälja , minst, en aktie, och avanza är lite billigare så kanske man tom sparar någon krona på att flytta dom :)

    SvaraRadera
  4. Tänk om det hade varit lika enkelt att samla sin pension på en plats. Något väldigt många svenskar garanterat har behov av för att få överblick, lägre kostnad och bättre placeringsalternativ.
    Men, det går nog inte för sig på lång tid. För såväl politiker som fack och relaterade organisationer har för starka intressen i att gynna sig själva och sina kompisar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Fungerar det olika om man har aktierna i depå, ISK eller KF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Depå och isk funkar fint. KF går inte eftersom det inte är du som äger aktierna där. Du äger endast värdet av dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det är viktigt att påpeka att inte heller på ISK eller depå är det du som äger aktierna direkt. Dagens ISK och depåer är förvaltarägda dvs att att banken samlar ihop samtliga av kunders innehav på ett förvaltarkonto. Nu existerar separationsrätten som enligt lag tvingar bankerna att hålla isär innehaven på förvaltarkontot från bankens egna finanser och balansräkning. Det finns dock en risk om banken hamnar på obestånd och går i konkurs eller tvångsförvaltas av staten. I ett sådant läge kan sammanblandning av aktieinnehav ske och som småsparare får man förlita sig på Investerarskyddet som täcker upp till 250 000 kr/bank. Så det är klokt att fördela sitt sparande på flera banker även om risken är mycket liten att sammanblandning sker. VP-konton där vi sparare direkt står som ägare nyöppnas inte av någon bank.

      Radera
    3. Intressant apokalyptisk kommentar, frågan är dock hur stor sannolikheten för detta är.
      Del 1 att banker kommer på obestånd händer ju då och då- här kan man ju få någon slags kontroll genom att välja solid bank
      Del 2 att sammanblandning mellan aktieinnehav sker- har det någonsin skett i verkligheten? Har inget minne av att jag någonsin läst detta, tycker det ska rätt mycket till, hela bankens datasystem och backupper (!!) ska ha slagits ut....
      Med vänlig hälsning JFG

      Radera
    4. Vad jag vet har vi inte haft någon bank som förvaltande institut som gått omkull under tiden vi har haft tillgång till ISK som sparform. ISK lanserades 2011/2012 så det är en relativt ny sparform.

      Värt att nämna är att utländska värdepapper alltid förvaltas av utländska bolag tex Merrill Lynch för Avanza. Investerar man i utländska värdepapper så har man som sparare även en motpartsrisk i utlandet. Samma sak där gäller lag att separera egna tillgångar och förvaltade tillgångar.

      De finansiella riskerna är idag betydligt större än under finanskrisen så riskerna bör i varje fall beaktas om man är seriös långsiktig sparare. Det är enkelt att sprida riskerna på flera banker och konton.

      Radera
  6. Blir det något med skatten om man flyttar innehav från isk från nordnet till ett isk på en annan bank?

    SvaraRadera
  7. Tar t ex inte nordnet betalt för att man flyttar aktier därifrån?

    SvaraRadera
  8. Jag skulle aldrig samla mina aktier hos en aktör pga risken. Dessutom innan jag spred ut dem på olika aktörer blev jag plågad av ständiga påringningar om att de ville träffa mig för investeringsrådgivning (läs: sälja på mig deras fonder). När jag spred ut aktierna blev värdet på det bankerna kunde se så lågt att jag slapp påstötningar. Det gäller att flyga under radarn...

    SvaraRadera
  9. Inga flyttavgifter hos Handelsbanken alltså? Funderar på att flytta mitt VP-konto med ärvda aktier till Avanza nu när SHB börjar ta betalt för baspaket.

    SvaraRadera
  10. Hej! Tecknar du K-Fastigheter?

    SvaraRadera
  11. Jag är också intresserad av Din åsikt om K-Fastigheter. Kommer Du att teckna?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...