Liknande ETF:er som Xact Högutdelande

Gillar du Xact Högutdelande och är intresserad av liknande ETF:er? Då har jag goda nyheter för det finns faktiskt flera stycken liknande som vi kan investera i. Både iShares och Invesco har sådana fonder med inriktning mot utdelning och låg volatilitet precis som Xact Högutdelande. På engelska heter det "High dividend low volatility".

Invesco har två riktigt fina som jag själv är sugen på. Den ena med inriktning mot USA och den andra med inriktning Europa. Jag är egentligen inget fan av breda europeiska investeringar men en sådan här fond skulle jag nog kunna tänka mig som ett komplement och riskspridning.

Fonderna heter:

Invesco EURO STOXX High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist
Detta är den med inriktning Europa. 0,3 procent avgift och 4,7 procent direktavkastning. Utdelningen betalas kvartalsvis.

Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist
Detta är den med inriktning USA. 0,3 procent avgift och cirka 4 procent direktavkastning. Utdelningen betalas kvartalsvis.

De går att handla hos Nordnet. Avanza har i dagsläget bara ett begränsat utbud ETF:er men kanske kommer de erbjuda mer i framtiden.

**Uppdatering:
Fonder med skattemässig hemvist på Irland dras det ingen utländsk källskatt på. De två jag nämner ovan är sådana och det dras alltså ingen skatt på den utdelningen. Således funkar det utmärkt att ha dem i ett ISK. Jag har tidigare felaktigt sagt att det dras skatt på utdelningen. Jag gjorde en tankevurpa och baserade det på handelsplatsen. Fel av mig alltså och jag ber om ursäkt till er jag gett felaktig info.

48 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,

  Ta en titt på VIG samt VIGI på Nordnet. Riktigt grymma ETFer till låg avgift.

  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de där känner jag till. Vanguard är bra och de där fonderna med inriktning utdelningar är sunda.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har Nordnet öppnat för handel av amerikanska ETF'er igen??? Det verkar faktiskt så..
   Konstigt att de inte kommunicerat ut det.

   Radera
  3. Jag kunde inte lägga order på VIGI på Nordnet.

   Radera
 2. Vad har du som ägare av ETF:er för motpartsrisk?

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En ETF är en fond fast den är börshandlad. Det finns ett gediget regelverk som skall uppfyllas och som är till spararnas säkerhet. Risken man skall undvika är syntetiskt replikerade fonder. De består av värdepapper som har en emittentrisk. Jag tycker att sådana fonder är skit. Fysisk replikering är bra och vad de flesta ETF:er har.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressant!!!
  Hoppas verkligen att Avanza tar in dem snart också

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Finns det någon rimlig chans att Avanza kommer öppna den här dörren igen eller tror du det är kört?

  Jag har sneglat på de här ett tag, men står inte riktigt ut med nordnets gränssnitt =)

  SvaraRadera
 5. Jag skulle tipsa på BlockRock Inc. Den är "världens" största förvaltare och investmentbolag. De har egna börshandlade fonder, investerar hela världen och har grym utdelningstillväxt (skala 71!). Jag ökar regelbunden i den.

  BlackRock
  BlackRock är ett investmentbolag. Bolaget tillhandahåller traditionella tjänster inom kapitalförvaltning, investering och riskhantering. BlackRock har en plattform av investeringsstrategier utformade för att attrahera kunder med olika finansiella mål. Bolaget har egna börshandlade fonder som går under namnet iShares, kollektiva investeringsfonder samt övriga poolade investeringsprodukter. Bolaget grundades 1988 och har sitt huvudkontor i New York.

  www.blackrock.com/se
  https://ir.blackrock.com

  /Ballack

  SvaraRadera
 6. Jag skulle tipsa BlockRock Inc. Den är "världens" största förvaltare och investmentbolag. De har egna börshandlade fonder, investerar hela världen och har grym utdelningstillväxt (skala 71!). Jag ökar regelbunden i den.

  BlackRock
  BlackRock är ett investmentbolag. Bolaget tillhandahåller traditionella tjänster inom kapitalförvaltning, investering och riskhantering. BlackRock har en plattform av investeringsstrategier utformade för att attrahera kunder med olika finansiella mål. Bolaget har egna börshandlade fonder som går under namnet iShares, kollektiva investeringsfonder samt övriga poolade investeringsprodukter. Bolaget grundades 1988 och har sitt huvudkontor i New York.

  www.blackrock.com/se
  https://ir.blackrock.com

  /Ballack

  SvaraRadera
 7. Tack. Vet du vilka månader de betalar ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar (och dubbelposter, något var strulig med redigeringsrutan..):

   Senaste betalningar är
   3,30 USD 2019-09-24
   3,30 USD 2019-06-20
   3,30 USD 2019-03-21
   3,13 USD 2018-12-26
   3,13 USD 2018-09-24
   2,88 USD 2018-06-21

   Dvs bör nästa utdelning som kommer i december höjas.
   Mvh

   Radera
 8. För det första vill jag tacka för en bra blogg, följer den slaviskt.

  Jag tycker mig hitta Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility hos Avanza, men det kanske inte är exakt samma, för på Avanza saknas "UCITS ETF Dist" på slutet i namnet? Samtidigt hittar jag ingen annan heller direkt hos Invesco. Kan någon här kanske bekräfta eller dementera om det är samma?

  Jag såg också att Avanza har breddat sitt utbud av europeiska ETF:er sam öppnat upp för möjligheten att lägga till ännu fler. Finns ett blogginlägg om det här: https://blogg.avanza.se/gillar-du-att-handla-etfer-eller-ar-nyfiken-pa-vad-det-ar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Henrik,
   Avanza har den amerikanska noteringen upplagd från den tiden när man kunde handla de amerikanska ETF:erna. Nu kan vi inte köpa dem längre pga EU-regler. De finns fortfarande upplagda eftersom man kan behålla de man köpt sedan tidigare samt ha möjlighet att sälja dem.

   Ja Avanza har lagt till lite fler fonder från det där Lyxor som jag inte är värst förtjust i. De har ett beige utbud och deras avgifter är högre än Invesco, iShares och Vanguard.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej

  Vad är det för ticker på dessa?

  Med vänlig hälsning
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   HDLV och HDEU.

   https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-sp-500-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist/trading-information

   https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-euro-stoxx-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist/trading-information

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hejsan,
   Gällande Invesco S&P 500 så hittar jag ticker SPHD och HDLV hos Nordnet (dvs USD vs EUR)

   Men för Invesco EURO STOXX hittar jag enbart EHDV, ej HDEU, är det samma, vet du?
   Mvh
   Carl

   Radera
 10. Hur ser ni på att leva på utdelningar från enbart dessa ETF:er istället för aktiv utdelningsinvestering? Om man inte har kunskapen och intresset för det menar jag. Ur aspekten att man är nöjd med cirka 4% efter inflation.
  /Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   Det funkar alldeles utmärkt och är ett smart val att satsa på fonder. Man får god riskspridning och tar helt bort risken att man själv gör misstag samt minimerar bolagsrisken (eftersom fonderna innehåller så många bolag).

   Man skulle utan vidare kunna ha 100% i tex Xact Högutdelande. Man behöver inte mer för riskspridning. Den innehåller 45 olika nordiska bolag. Men inget hindrar en från att ha fler fonder. Man kan komplettera med tex de jag skriver om i detta inlägg.

   Helsmart val att välja billiga fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Petrusko: hur fungerar det för fonder likt Xact Högutdelande. Den dagen då fonden betalar ut sin utdelning, faller kursvärdet på fonden då motsvarande utdelningen likt som det gör för enskilda aktier? /Tobbe

   Radera
  3. Hello,
   Ja precis som för vanliga aktier så backar värdet/priset på ETF:en när utdelningen avskiljs.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko,

  Stort tack för tipset om dessa!

  Mvh,
  Micke

  SvaraRadera
 12. En grej jag gillar med XACT är att man kan ha den i en ISK. Hur är det med dessa? är det utländsk källskatt och KF som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Japp det dras utländsk källskatt på dessa så KF är bäst för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ingen källskatt på dessa

   Radera
  3. Hello,
   Jag har uppdaterat inlägget nu. Det dras ingen utländsk källskatt på dessa. Fel av mig alltså när jag sa att det dras skatt och att KF är bäst. Eftersom ingen skatt dras på utdelningen funkar ISK bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Wow. Okej, det gör det ju dubbelt intressant!

   Radera
 13. Roligt att se att du tar upp dessa. Har själv bägge två, och den lite dyrare Invesco FTSE Emerging Markets High Dividend Low Volatility.

  SvaraRadera
 14. Intressant ämne :-).
  Men du skriver att det finns ETFs från iShares & Invesco, men sedan är diskussionen om Invesco (vad jag kan se). Har du namnet på ishares varianten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   iShares har några st liknande. Här är namnet på en utav dem med inriktning utdelningar: iShares MSCI Europe Quality Dividend
   Inte riktigt samma fokus med låg volatilitet men fokus utdelning i vart fall.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej! Tack för en bra blogg! Hur ser du på valutarisken om man investerar i en ETF som HDLV via Nordnet/XETRA? Fondens valuta är USD och den handlas i EUR.

  Det är trist att den svenska ETF-marknaden är så begränsad. Vilka aktörer ska vi hoppas på när det gäller ETF:er som handlas i SEK, förutom Xact? /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag ser sådana där som långsiktiga investeringar och då lägger jag inte mycket vikt vid valutan. Det jämnar ut sig på sikt det där.

   Det förvånar mig faktiskt att det är så begränsat utbud av svenska ETF:er. Snacka om att svenska aktörer är fat and happy. Förr eller senare kommer det igång på allvar och då är det verkligen you snooze you lose för de som inte är med på banan. Handelsbanken har med Xact kring 98% marknadsandel på ETF-handeln i norden. Det behövs konkurrens och när den väl kommer blir det nog snabbt bredd på utbudet.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej
  Jag har funderat på "DBX EUR DIV" och "DBX MSCI NAM HY"? Liknade strategi med kriterier på utdelning och låg volatilitet fast för Europa och NA. Båda har full replikering men delar dock inte ut. Finns hos Avanza som ju som sagt har dåligt ETF-utbud annars. Ett plus är väl också att de handlas i SEK så ingen valutaväxlingsavgift. Det verkar dock inte vara många som handlar med dem, är det någon annan här som kikat på dem?

  https://etf.dws.com/SWE/SWE/ETF/IE00BH361H73/-/MSCI-North-America-High-Dividend-Yield-UCITS-ETF

  Mvh Henrik

  SvaraRadera
 17. Hej,
  Har ni tips på bra ETF med tillväxt potential inte enbart ur ett utdelnings perspektiv?
  Mvh//Bobby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bobby,
   Jag spana främst på investeringar i ett utdelningsperspektiv och har inte något tips på investering utan detta. Historiskt har utdelningsaktier presterat högre totalavkastning än breda börsindex och det är en god anledning att välja sådana. En annan grupp bolag som uppvisar samma sak är småbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hur resonerar ni kring Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility, det finns u båda en tysk variant i Euro (HDLV) samt en US i USD (SPHD). Ser vi några fördelar/nackdelar på dessa förutom att de handlas i olika valutor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas,
   Vilken valuta en sådan fond handlas i har ingen betydelse egentligen då det är innehållet som styr. Nu har förvisso inte SPHD och HDLV exakt samma aktier och fördelning men det är aktier som handlas i dollar och de är den valutan som styr och som du är exponerad emot. Om fonden sedan handlas i Euro eller pesos har ingen betydelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. Tjena Petrusko, dum fråga - men hur funkar utdelning för Xact Högutdelande, Spiltan, etc? Har läst infobladen från dem, men blir inte klok på rappakaljan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Absolut ingen dum fråga. Både Spiltan och Xact återinvesterar utdelningarna. De tar alltså emot utdelningar från sina innehav och köper mer aktier för pengarna. Xact Högutdelande lämnar själv utdelning till sina andelsägare men det är inget de håller på utan de beslutar i maj om en procentandel att dela ut och frigör då medel att dela ut till de som äger fonden. Spiltan lämnar ingen utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Troligtvis har jag helt missförstått allting, men jag har följande undran:
  Om man inte tänkt sälja av sitt innehav utan vill leva på utdelningen (och alltså låta arvingarna sälja av ETFerna så småningom), vore det inte bättre att ha dem i en vanlig aktie- och fonddepå?
  Eller beskattas man varje gång man tar en utdelning från depån fast man ju inte gör en försäljning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo men det där kan man räkna hem. Det beror delvis lite på hur stor direktavkastning man har. Ju högre desto svårare att räkna hem det. Det krävs flera decennier för att det skall bli mer fördelaktigt på vanlig aktiedepå. Det är längesedan jag räknade på det men vill minnas att det var kring 30-40 år man behövde. Schablonskatten var dock högre på ISK då. När jag räknade på det för något år sedan alltså. Så med nuvarande förutsättningar tar det längre tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Hej, och tack för intressant läsning.
  Kanske lite off topic, men skulle det funka att bygga en portfölj med dessa 2 EFT:er, Xact Högutdelande, Investor och Spiltan Aktiefond Investmentbolag med lika viktning på alla? Gäller min son (21 år) som vill komma igång med sitt sparade, gärna med utdelning, men inte vill vara supernervös innan han lärt sig mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Clas,
   Ja men det skulle ju funka alldeles utmärkt. Enbart Xact Högutdelande, Investor och Spiltans fond ger en mer än god riskspridning. Sunda val förövrigt till ett sådant spar du nämner. Tummen upp.

   Mvh petrusko

   Radera
 22. Hej,

  När jag hör med nordnet dras det källskatt på dessa.

  "De två ETFer du länkade till, är bägge registrerade på Irland.

  Sveriges dubbelskattavtal med Irland ger utdelningsskatt på 15 % så dessa blir belastade med 15 % utdelningsskatt.

  Allt gott!"

  När jag mailar deras kundtjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Mja jag undrar om du fått fel info. Jag har hört med personal på Nordnet men också från folk som äger de där ETF:erna. Ingen skatt dras enligt dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 23. Hej, känner du till någon bra ETF som har spridning emot asien?

  SvaraRadera
 24. Hej!

  Tack för informationen! Tycker liksom dig att smart-beta är intressant då det har stöd i forskningen.

  Jag har inte lyckats hitta grafer över utvecklingen av de två etf:erna då tipsar om med utveckling inkl återinvesterad utdelning för jämförelse mot underliggande allmänna index (exv s&p 500). Vet du var Hur man kan hitta det el göra enkelt själv?

  Mvh

  SvaraRadera
 25. Utdelningarna ligger inte ells på över 4% på någon av de motsvarande europeiska ETF:er. Alla europeiska ETF är totalt värdelösa i jämförelse med de amerikanska motsvarigheterna. EU ETF = 1%-3% avkastning. Amerikanska ETF 5-10%, även efter skatt på utdelningarna så ligger amerikanska ETF HÄSTLÄNGDER före de europeiska. Som småsparare, gör dig själv en tjänst och undvik europeiska ETF, du tjänar mer på att panta burkar.

  SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...