Det som var bra igår behöver ej vara det idag


I morse när jag cyklade iväg till grannstaden var det kallt med is och halka. Mössa och vantar kändes helrätt. När  jag sedan cyklade hem sken solen och tempen sade 9 grader varmt. Det var inte tal om att ha på sig mössa och vantar på hemvägen och min tjocka jacka var alldeles för varm.

Detta fick mig att relatera till några saker om investeringar. Dels vikten av att hela tiden hålla sig uppdaterad kring bolag man investerat i ty likt vädret kan de ändras. Det som en gång var riktigt bra kan förvandlas till något mindre bra. Buy and homework säger den amerikanske börsprofilen Jim Cramer och menar på att man skall äga bra bolag och hela tiden läsa på så att man har koll på att de fortfarande är bra.
En annan grej jag kom att tänka på relaterat till det här med att vädret skiftade är att man på börsen helt kan skärma sig från skiftande väder genom att äga en bred investering som en fond. Jag äger Xact Högutdelande som i sin tur har 45 olika nordiska aktier med god utdelning. I ett slag har jag helt tagit bort risken att ett bolag blir dåligt eller att jag själv gör någon sorts tabbe. Ett bolag som jag tror är bra kan ju faktiskt egentligen vara dåligt. I en sådan här bred investering som 45 bolag i olika branscher kommer det ibland vara något enstaka som kanske inte är så bra men det vägs upp av de övriga bolagen. En smäll känns inte värst när det är 44 andra bolag som drar åt andra hållet. Ibland går dock hela börsen dåligt men det är inget bolagsspecifikt och det hör till. I långa loppet tuffar börsen på medan vissa dåliga bolag kan vara kvar nere på botten otroligt länge innan de försvinner eller kanske får till någon sorts sista dödsryck.

Att investera i en bred fond är smart. Det ger en god potential medan det tar bort en stor del av den risk som kommer med att själv välja ut ett knippe aktier (så kallad bolagsrisk).

Jag har många års erfarenhet från börsen och har lyckats bra. Huvuddelen av portföljen har jag i enskilda aktier men jag har också en del i den där fonden som jag nämnde. Jag tycker den är ett mycket bra komplement till min portfölj. God potential och fin riskspridning.

Läs mitt inlägg om Xact Högutdelande.

21 kommentarer:

 1. Gillar också Xact högutdelande av just de anledningar som du skriver. Tror det lönar sig på lång sikt att lägga mycket i tex den. Man minskar risken rejält och tar bort den egna risken att göra misstag. Bra kassako att spara i 🙏
  Vill man direktavkastningen kan man ju äga några bolag utöver på 6-7% som drar upp snittet något, om det är viktigt för en.

  SvaraRadera
 2. Läste någonstans att någon spådde att värdeaktier kommer gå bättre än tillväxtaktier ett tag nu

  SvaraRadera
 3. Helt rätt Petrusko. Som aktieägare måste man lära sig att sälja aktier också. Ibland måste "tacka för resan upp" och sälja aktien. Att sitta för länge i en "favoritaktie" är ett vanligt misstag som gör att vinsten urholkas. H&M var en fantastisk aktie att äga tills för några år sedan då M&M rasade från 365 till 117 som lägst. Ibland måste man välja att att ta hem vinsten och sälja aktier.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Inget är säkert utom "death & taxes". Men det finns ju bolag som det ska till nåt som andra världskriget för att de ska sänka kupongen, om man gillar det.

  SvaraRadera
 5. Tack för ytterligare ett motiverande inlägg. Jag har två funderingar:

  1. Nordea Bank finns med två gånger i deras lista. Är det svenska och finska aktier?

  2. Hur tänker du kring att flera av dina innehav finns i fonden? Jag har elva av 45 bolag. Ett sätt att tänka är att jag får ytterligare exponering mot bolag jag gillar plus ett gäng bra bolag.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,

   1. Den där andra och pyttelilla posten Nordea är aktier de fick i utdelning från Sampo. Det kommer rensas bort på sikt. Nordea ingår i fonden.

   2. Varje innehav i fonden väger såpass lite att det gör varken från eller till om man redan äger det sedan tidigare. Anta att du viktat fonden 20% av din portfölj så väger varje innehav i fonden 0,6 procent av din portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. 2. Åh det är ju enkelt matematik. Just nu är den 8%, så jag kan ju utan problem skala upp den mer. Och jag tränar på tanken att Investmentbolag och den här ETF:en inte är ETT bolag utan många :)

   Radera
 6. Har du inga funderingar att investera i bitcoin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej verkligen inte. Det går inte att investera i Bitcoin. Man kan spekulera i att någon annan stackare betalar mer för det än vad du gör men det är absolut ingen investering. Ett bra sätt att söla bort sina pengar sådant där. Smarta pengar håller sig ifrån det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok själv tror jag det är framtidens pengar.. den som lever får se.
   Mvh Patric

   Radera
 7. Utdelningen i Xact är mumma så jag ser gärna fler sådana fonder. (jag erkänner, jag är utdelnings-junkie)

  SvaraRadera
 8. Matnyttigt som alltid, Petrusko! All heder till de som öser på med aktier, själv valde jag fondvägen med index som inriktning för att lugna själen. En ombalansering en gång om året och sen löser månadssparandet sig själv :))


  Kör hårt!

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Jag lade tidigare i veckan en fråga i samband med detta XACT Högutdelande i annan tråd, fick inget svar, kanske beror på att var på fel plats, prova igen här med korta version och en generell omformulering:

  Vi kommer att hamna hela tiden i nedanstående situtation, då är väldigt intressant om min strategi är rätt eller missar något:

  - Vi utgår ifrån att vi har endast stora, kvalitets bolag som ger utdelningar i portföljen motsvarande innehav i XACT-HU, fast för min del det finns många utländska också.

  - Behåller man dessa aktier, kommer att förr eller senare hamna i ett läge som en/flera av aktieinnehav stiger så mycket i värde och kurser som utdelningar procental m.a.p. de aktuella kursen ger mycket mindre utdelning i jmf med liknande "kvalitets" bolag som ger högre utdelning med samma pengar.
  Ge ett ex för att se bättre:
  Jag hade SCA B med anskaffningsvärde 45,5 kr, idag med dagens kurs ger ca 1,75% utdelning.

  Vad som jag gjorde förra veckan var att jag sålde en-två såna aktier (SCA o SKA) och med de pengarna köpte istället XACT-HU som ger utdelning 4,4%.

  Med detta agerande fick några positiva effekter i min portfölj:

  1. Utdelningar ökades mer än 16% på samma innestående kapital
  2. XACT Högutdelande innehåller också SKANSKA och Holmen(ersätter SCA) och även 43 andra kvalitets bolag med hög utdelning dvs med bytet dels höjdes utdel till 4,4% och dels sänkte risken rjäl för just dessa pengar från att äga 2 bolag till 45 bolag!
  3. Med dessa pengar i XACT Högutdelande behöver jag mindre bevakning, för att den skötas av fonden.

  Samtidigt jag kan säga att jag gör inte detta med vilken aktie som helst, det finns aktier som jag vill absolut äga direkt och kanske kommer att sälja aldrig, t.ex. INVE, HEMFO, CAST, HOLMEN osv..

  Vad tycker du om detta strategiskt byte?

  Mvh /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du SCA B med 45,5 kr i anskaffningsvärde så är utdelningen ca:3,84%.
   Dvs din yoc

   Radera
  2. Hej Dan,
   Jag ser ingen anledning att sälja aktier för att de stigit och direktavkastningen således blivit lägre. Bra bolag har en tendens att fortsätta vara bra. Om du lever på dina utdelningar så är det ju ändå kronor du lever på och inte procent. Klarade du dig på de där kronorna förra året så går det nog bra nästa år också.

   För värdeutvecklingens främsta är det totalavkastning man skall titta på. Kursutveckling och direktavkastning tillsammans. Det kvittar hur många procent som kommer från vardera bara totalen blir så bra som möjligt.

   Beträffande byte till Xact Högutdelande så tycker jag alltid att det är smart. Det tar bort bolagsrisken och ger en mycket god potential till rimlig risk.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack Petrusko för ditt svar. Mvh /Dan

   Radera
 10. fyllde på xact high div i veckan när det gick ner lite. märker att jag rör mig bort från enskilda aktier och mer mot investmentbolag och fonder. kanske ett resultat av brist på tid och intresse att bevaka aktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl inget fel i det. Många fonder har slagit index iår och investmentbolag är ju på sikt det bästa man kan ha. Detta är ju endast min personliga åsikt. 😀

   Radera
 11. Vad innebär detta? Kan vara positivt eller negativt?
  (Det kom idag)

  SHB FONDER
  Övertar förvaltningen av Xacts fonder (Direkt)
  2019-11-01 11:37
  STOCKHOLM (Fonder Direkt) Styrelsen för Xact Kapitalförvaltning har beslutat att överlåta förvaltningen av samtliga fonder till Handelsbanken Fonder samtidigt som styrelsen för Handelsbanken Fonder har beslutat att överta förvaltningen av nämnda fonder.

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Fonderna kommer att behålla sina namn och förvaltningen av fonderna påverkas inte av förändringen, heter det. Överlåtelsen kommer att genomföras så snart Finansinspektionen ger Xact Kapitalförvaltning sin tillåtelse, dock tidigast den 1 april 2020.

  Handelsbankens svenska fondverksamhet bedrivs i två separata bolag. Aktiva fonder tillhandahålls av Handelsbanken Fonder medan indexbaserade och börshandlade fonder (ETF:er) tillhandahålls av Xact Kapitalförvaltning. Båda fondbolagen är helägda dotterbolag till Svenska Handelsbanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit ett inlägg om det där.

   https://petrusko.blogspot.com/2019/11/handelsbanken-sparar-pengar-och-slar.html

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...