Handelsbanken sparar pengar och slår ihop aktiv och passiv förvaltning

Handelsbanken skickade precis ut ett pressmeddelande om att Xact Kapitalförvaltning skall slås ihop med Handelsbanken Fonder. För dig som sparare har detta ingen betydelse utan det handlar främst om att Handelsbanken effektiviserar sin organisation och sparar ett par slantar.

Bägge de här två är helägda dotterbolag till Handelsbanken och man har tidigare gjort fördelningen all passiv förvaltning hos Xact Kapitalförvaltning och all aktiv hos Handelsbanken Fonder. Även fonder som heter tex Handelsbanken Global index bla bla.. har förvaltats av Xact Kapitalförvaltning då de är indexfonder.

Om du äger någon fond från Xact eller Handelsbanken får du nog ett meddelande om det här i ditt infoflöde hos din mäklare. Inga konstigheter alltså, du behöver inte göra något och i din värld kommer allt rulla på som vanligt.

Så här skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande:

"Styrelsen för Xact Kapitalförvaltning har beslutat att överlåta förvaltningen av samtliga fonder till Handelsbanken Fonder. Styrelsen för Handelsbanken Fonder har beslutat att överta förvaltningen av nämnda fonder. Överlåtelsen kommer att genomföras så snart Finansinspektionen ger Xact Kapitalförvaltning sin tillåtelse, dock tidigast den 1 april 2020.

Fonderna behåller sina namn och förvaltningen av fonderna påverkas inte av förändringen. Vid överlåtelsen sker inte någon förändring av fondsortimentet."

Det blir väl några tjänster som kan sparas bort i den här åtgärden. Tjänster som nu finns i bägge dotterbolagen men framöver lär det räcka med en. Någon mellanchef här och något annat där.

Till något helt annat så kan jag ju nämna att jag ivrigt väntar på fler ETF:er från Xact. De har i flera år pratat om att de skall satsa på fler men det går ju för attans långsamt alltså. Visst kan man handla Europeiska ETF:er men jag skulle gärna ha möjligheten att handla i svenska kronor och från svenska fondbolag. Ja ja, förr eller senare blir det väl fler ETF:er här i norden. Nu äger jag  Xact Högutdelande och köper stadigt mer i den. På sikt kan jag dock tänka mig en rad olika alternativ att komplettera med. Småbolagsfond, Globalfond, fler sorters smart beta likt Xact Högutdelande. Givetvis skall det vara fysisk replikering och cash utdelning för att attrahera mig.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Mycket intressant att vi har funderat på samma sak. Jag har nämligen undrat över en tid om varför XACT har så få utbud. Det finns ju en uppsjö av mycket intressanta ETF,ar framförallt i USA och Tyskland men man vill ju handla i kronan.
  Mvh//Bobby

  SvaraRadera
 2. Hur blir det med kvartalsutdelning från XACT Högutdelande? Någon ny info?

  SvaraRadera
 3. Ser också fram emot fler ETF:er från Xact. Hoppas det kommer. Xact Högutdelande är en favorit i portföljen och jag hoppas verkligen att de ser över möjligheten till kvartalsutdelning eller till och med månadsutdelning (men det tror jag inte det blir). Siktar själv på 5-6% viktning i portföljen även om jag hade kunnat tänka mig ännu mer!

  SvaraRadera
 4. Nu kanske dom släpper en med kvartalutdelning och fler intressanta Eft! Tills dess fortsätter jag att köpa deras högutdelande varje månad! Låter den täcka in Norden!

  Mackan

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...