AMF Balansfond


Det här är en blandfond från AMF fonder och likt deras övriga fonder är avgiften på fonden väldigt låg. Den biten gör AMF fonder kickass bra, de kör aktiv förvaltning men håller ändå en mycket låg avgift. Det ligger i deras affärside att ha låg avgift och en nyckel till att kunna hålla låg avgift är storlek. AMF fonder har generellt sett ganska stort förvaltat kapital i sina olika fonder och det medger möjligheten att hålla riktigt låg avgift. Men hey, avgift är ju inte allt utan det är ju den faktiska avkastningen i slutändan som räknas och där presterar AMF fonder generellt sett bra också.

Den här AMF Balansfond innehåller en stor del svenska aktier men också en del utländska samt också en räntedel. Det där med "blandfond" kommer sig av att den innehåller både aktier och ränteplaceringar. Att man blandar sådär är ett sätt att hålla nere risken. Ränteplaceringarna har inte lika stor potential som aktier men de backar heller aldrig så där kraftigt som börsen kan göra. Detta gör att man i en sådan här blandfond får en lägre risk för nedgång, En lägre risk att förlora pengar. Eller snarare så här: Visst kan kommer den här fonden backa den också vid en bred börsnedgång men den kommer inte backa lika mycket. Om breda börsen backar 40 procent kanske man har flyt och den här bara backar 17 procent. Rent hypotetiskt alltså.

En blandfond kommer underprestera breda börsindex på mycket lång sikt. Varför skulle man vilja investera i något sådant då? Jo men visst finns det många anledningar att vilja ha den där lägre risken. Den lägre risken värderar man högre än den större potentialen i 100 procent aktier. Det skulle kunna vara när man närmar sig tiden då man faktiskt skall använda pengarna. Man närmar sig pensionen eller man närmar sig tillfället då  man skall köpa den där husbilen man sparat till. Via en sådan här fond får man fortfarande hygglig potential via aktiedelen. Tack vare räntedelen i fonden riskerar man inte att pengarna minskar lika mycket i värde. Det vore ju surt att ha hela "husbilslanten" i aktier och börsen backar rejält precis innan man skall slå till på sin dröm. Ja då kanske pengarna inte räcker till. Via en sådan här blandfond kommer pengarna med största sannolikhet inte backa lika mycket som breda börsindex. När man är riktigt nära att köpa husbilen är det dock bäst att ha hela slanten på ett rent räntespar men jag tror ni är med på grejen kring den lägre risken i en blandfond. Var och en kan ha olika anledningar att eftersträva en lägre risk, det här med pension och husbil var bara exempel på ett par.

Produktens avgift: 0,41 procent.
Fondförmögenhet: 22,6 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 12759 st.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Fonden är som sagt aktivt förvaltad och även andelen aktier/ränteplaceringar varierar utefter förvaltarnas tycke och tro. Aktieandelen kan väga mellan 25 till 75 procent och har legat kring 60 procent de senaste tre åren.

Jag tycker att det här är en väldigt bra fond i sin kategori. Avgiften är låg och den har presterat bra historiskt. Är man ute efter en fond med lägre risk än rena aktiefonder kan den här vara värd en titt. Jag gillar AMF Fonder generellt sett och har ofta spanat på deras olika fonder men den här snubblade jag faktiskt över av en slump. Jag såg reklam för den på någon finanssajt och klickade vidare för att läsa mer om den. Nu har jag läst och spanat in den noga och jag tycker den är riktigt nice. I grafen överst kan man se hur fonden utvecklats. Som jämförelse är en bra Sverigefond. Som sig bör har sverigefonden avkastat mer på lång sikt. Något som utmärker sig för övrigt i grafen är den "lugna" mer stabila avkastningen i AMF Balansfond. Den har liksom stadigt tickat på med betydligt mindre jack i kurvan.

Länk till AMF Balansfond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Tjena P!

  Har också tittat på den här fonden och är sugen på att slå till. Gillar AMF och har idag andelar i AMF räntefond mix och lång - inte omöjligt att det blir lite här också.

  Funderar dock på hur långt perspektiv det är "ok" att äga andelar i blandfond? Vad tycker du t.ex. är "riktigt nära att köpa husbilen" innebär? :)

  Tack för fina inlägg på bloggen!

  //Ocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ocke,
   Ja det är lite klurigt det där att avgöra risktagande och hir länge man skall äga eller hur långt innan man skall sälja. Rekommendationen enligt regelverket är att man skall ha minst 3 års sparhorisont för en sådan här fond. Alltså sälja 3 år innan husbilköp. Det är ganska sunt i min värld. Är man mer riskbenägen kan man sälja 2 eller 1 år innan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är säkert klokast att göra som du säger, men fruktansvärt tråkigt att ha mkt (?) pengar skräpandes på sparkonto i två år.

   Å andra sidan inte lika tråkigt som att förlora dem :)

   Tack för svar!

   //Ocke

   Radera
 2. Är det här en som är rätt så lik Spiltan Enkelt? Funderar på att dra in räntor till pensionen! Spiltan Enkelt finns inte hos Avanza än!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja principen i Spiltan Enkel är den samma med en del aktier och en del räntor. Spiltans fond har lite högre avgift men jag tror på den. Den innehåller delar av Spiltans övriga fonder som är jättebra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tackar! Sparande till pensionen skulle det funka bra!
   Mackan

   Radera
 3. Hej och tack för inlägget!
  Vilken typ av konto tycker du passar för denna fond?
  Mvh Åsje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Åsje,
   Jag tycker att ISK är rimligt för denna typ av fond. Den förväntade avkastningen är såpass hög att det med råge passerar gränsen att vara mer fördelaktigt på ett ISK istället för en vanlig fonddepå.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar!

   Radera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...