Varning för Ratos


Investmentbolaget Ratos rapporterade idag och aktien är just nu ned cirka 16 procent på börsen. Vi småsparare gillar investmentbolag och många av oss är dessutom svaga för aktier som backat mycket. De har ju kostat mycket mer och bara måste gå upp igen ju? (Nej).

Grafen ovan är Ratos kursutveckling sedan 2011. Många år av precis genomusel kursutveckling.

Dagens rapport från Ratos var inte bra och det är för att de äger en samling problembolag och vissa kanske rentav dåliga bolag. Ratos är ett problembolag som i många år arbetat med att få ordning på sin verksamhet. De har kommit till slutsatsen att okej nu äger vi de här skitbolagen och nu måste vi arbeta med vad vi har. Vi måste få dem att prestera bättre innan vi går under eller ens kan tänka tanken att sälja på någon annan de här usla bolagen. Ett av Ratos portföljbolag försattes till och med i konkurs för något år sedan. Det säger en del om nivån på det här.

Ratos har kommit en bit på vägen med sitt arbete men de är absolut inte i hamn. De äger bolag av tveksam kvalitet och de presterar inte alls bra. Dagens rapport känns på något sätt väldigt bekant, en helt vanlig Ratos-rapport.

Jag är övertygad om att Ratos kommer få ordning på bolaget i slutändan men det kommer ta fortsatt tid. Det här bör man vara medveten om. Så känner man sig lite sugen nu för att den backat mycket på dagens rapport kan man kanske avskräckas av 8 års nedgång och att det kan fortsätta länge till innan de är i mål.

Det kan visa sig i framtiden att Ratos var ett bra köp på de här nivåerna idag men det är en klar risk att det blir stor besvikelse. De senaste 8 åren är det nog en del som köpt och tänkt att nu har den backat så mycket och de har nog snart vänt det här.

I dagens rapport uttrycker de sig på ett sätt som inte alls ger intryck av att de är nära att ha ordning på bolagen i portföljen. Vissa saker har försämrats rejält. Det norska byggbolaget HENT var tidigare en presterare som drog in bra cash men nu är det helomvändning och ett problembarn.

Titta gärna på investmentbolaget Ratos men ha koll på risken som jag nämner ovan.

Själv ägde jag länge Ratos och hade hoppet kvar en bra bit i nedgången. Nu är det många år sedan jag sålde men visst var jag med på en del av den genomusla utvecklingen. Jag kan tänka mig att äga Ratos igen i framtiden men jag vill se bättre prestanda först. Nuvarande VD Jonas Wiström inger förtroende och har gjort ett bra arbete med förändringen hittills. Jag tycker det är intressant att följa bolaget och ser fram emot när de väl är "friskförklarade".

7 kommentarer:

 1. Hur kunde det gå så illa? Varför agerade man inte i tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena E,
   Det finns flera förklaringar men en viktig bidragande faktor är den löne och bonusmodell de tidigare hade. De anställda fick rejält betalt om de sålde portföljbolag med vinst. Man lade rejält krut på dessa bolag och sålde bra bolag för att snabbt casha hem fina bonus i lönekuvertet. De dåliga bolagen blev allt fler och samlades på hög. De fick ingen kärlek för om man grejade med dem fick man sämre lön.

   Visst låter det sjukt.

   Det är här en av flera faktorer som nuvarande VD Jonas Wiström lyft fram och som nu är åtgärdat. Nu är bonusar osv kopplade klart och tydligt till kriterier som är för bolagets och ägarnas bästa i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko och tack för en bra reflektion kring Ratos. Har också ägt det i många år och är medveten om riskerna du nämner men gillar ändå bolaget.

   Tänkte mest kommentera för att ditt svar till E ovan är helt klockrent och beskriver hur de flesta säljare jobbar och varför provision *aldrig* lönar sig i längden! Det gäller hela vägen upp till ledningsgrupper - som ofta lockar med den typen av provision!

   Radera
  3. Tjena,
   Ja det finns nog många exempel på dåligt utformade incitamentsprogram. Det gäller att hålla tungan rätt i mun och tänka till ordentligt när man utformar dem. Jag har själv arbetat på ett företag där incitamentsprogrammet var skevt utformat.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bäst att aktien ratas mao.

  SvaraRadera
 3. Hur ser du på Ratos idag 2021?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Vikingen,
   Jo men nu har Ratos kommit en god bit på vägen. De har uppvisat en bättre prestanda och god omställning i portföljbolagen. Det är ett intressant skede de gått in i nu. Nu kan det bli förvärv och förbättring av portföljen framöver. Aktien hart redan stigit mycket men givet att de presterar rimligt på sikt är det nog inte så tokigt pris ändå.

   Mvh petrusko

   Radera

Utdelning i iShares FTSE 100 ETF

  iShares fond som följer det brittiska indexet FTSE 100 har precis meddelat utdelning för december. Den här kvartalsutdelningen är en aning...